På kanotur ved Nordmarkens Kanot Center, Sverige
Log ind Log ind
På kanotur ved Nordmarkens Kanot Center

På kanotur ved Nordmarkens Kanot Center

Regnen siler ned. Det har den gjort hele dagen. Temperaturen er seks grader. Vi har planer om at telte, men bliver frarådet det, da vejret i disse dage fortsat er ustabilt. I stedet foreslås det, at vi indlogeres i en af de små primitive hytter ude i aktivitetscentrets skov.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Nordmarkens Kanot Center

Vi er kommet til Nordmarkens Kanot Center i det sydlige Värmland. Betegnelsen "aktivitetscenter" er måske mere passende, for udover at have en stor kanoudlejning foregår her en masse andre aktiviteter. Det er ikke uden grund, at stedet også betegnes som "International Survivel School". Her kan man lære om naturen - om at overleve i naturen. Her lærer erhvervsdrivende samarbejdets svære kunst. Her kan ens evner udfordres. Her kan man lære at overvinde sig selv under trygge rammer. Erhvervspsykologiske øvelser indgår i programmet, der skræddersys fra gang til gang og gennemføres med veluddannede trænere.
Västre Silen er kendt for sit gode fiskevand, hvor der er mulighed for at fange både gedde, ørred samt store laks. Medens vi venter på at regnen holder op, finder vi fiskestængerne frem og prøver lykken fra strandkanten. Andre, en familie der har lejet storhytten for hele ugen, sejler ud med båd og fanger de store laks som går længere ude i søen.

Klassisk samisk Kåte

Klassisk samisk Kåte

På kanotur

Hele det område, der kaldes "Kanotland", dækker store dele af Dalsland samt Nordmarken i den sydlige del af Värmland. Vi er i et af Sydsveriges tyndest befolkede områder, så her er rigtig god plads. Her finder vi et bølgende landskab dækket af skov og gennemskåret af langstrakte søer, der hænger sammen, så der kan padles i ugevis, hvis det er det man ønsker. Visse steder er det nødvendigt at bære kanoen over land, men så har du hjul med. Andre steder skal du gennem sluser for at komme fra en sø til en anden. Området, der betegnes DANO grænser helt op til Norges grænse, hvor du bl.a. finder søerne Foxen og Stora Le. I den sydlige del af sø-systemet finder du Dalslandskanalen.
Vi er taget hertil for at padle kano et par dage i området, men det ustadige vejr med rusk og regn gør, at vi må tage beslutninger for én dag ad gangen. Denne morgen, hvor fuglene synger i skoven og spætten flyver fra træ til træ og hakker i barken, tegner lidt lysere end dagen i går. Vi køres til Brottnane, hvor vi sætter kanoen i vandet ved Bulfjorden.
Og nu er vejret er med os. Mellem skyerne skimter vi blå himmel og vinden er frisk i sydvest.

Søsætning ved Bulfjorden

Søsætning ved Bulfjorden

Mellem skær, siv og klipper på Bulfjorden

Vi glider ud på Bulfjorden og her er smukt. Små skær, siv og klipper med fyrreskov. Vi padler så vidt muligt inde langs kysten, så vi hurtigt kan komme på land, hvis det skulle gå helt galt. Det er tidligt på foråret og vandet er fortsat meget koldt. Det udstyr vi har med, er puttet i en stor sort, vandtæt plasticpose og surret fast til kanoen. Men hvordan finder vi vej?
Fra kanoen kan vi ikke se udgangen på søen. Det er derfor nødvendigt hele tiden at have sit kort ved hånden og vide præcist, hvor vi befinder os. Man kan let padle ind i en lukket vig eller bugt og skal så bruge kræfter på at komme tilbage på rette kurs igen. Hav derfor altid let adgang til dit kort og følg med, når du passerer pynter, huse, øer og lejrpladser.
Vi passerer et smalt stræde og kommer ud i det mere åbne vand. Inde på bredden har bæveren bygget, men det ser ud som om det er noget siden, bæverhulen har været beboet. Her findes flere bæverhuler.

I kano over Bulfjordens stille vand

I kano over Bulfjordens stille vand

Fugle ved søsystemet

Ved udsejlingen til Västra Silen kommer vi forbi en af de fredede øer. Her er det forbudt at gå på land i fuglenes yngle tid. Det ses tydeligt ved skiltningen med angivelse af perioden. Her kan fuglene, hvoraf flere arter er særligt følsomme overfor forstyrrelser, være i fred. Enkelte steder er det heller ikke tilladt at nærme sig inden for 100 meter fra kysten. Dette skal naturligvis respekteres, så vores efterkommere også kan få glæde af at betragte de prægtige fugle ved søerne.
På det nordlige næs får vi øje på en kajakroer, der er ved at gå i land. Vi padler derover og det viser sig at være en dansk kvinde, der har sommerhus i området. Hun har madkurven med og nyder en kop kaffe. Hendes mand og søn er også på tur i kajak - to'er-kajak - og på fisketur længere ude på søen.

Øer og skær er fredede i fuglenes yngletid

Øer og skær er fredede i fuglenes yngletid

Lejrpladser

På det sydlige næs finder vi en af de mange lejrpladser - Skorved - og går i land for at se nærmere på det. Faktisk er her to lejrpladser - shelters (læskure) - samt et fint toilet. Foran læskurene er indrettet bålplads og der findes træ som frit kan benyttes, når man har købt "Naturvårdskortet". Der skal naturligvis laves bål med omtanke og kun på de anviste steder. Hen på sommeren kan det i meget tørre perioder være nødvendigt med forbud mod at tænde bål, men så er der skiltet med det. Forhør dig ved kanoudlejningen.
I et af læskurene finder vi en spand og henter vand til kaffen. Nu er det ikke sådan, at vandhanen er lige ved læskuret. Faktisk er der slet ingen vandhane. Hvor får vi så drikkevandet fra? Vi sejler i det! Men, som vi fik oplyst ved starten: "Drik nu ikke for meget. I skulle jo nødigt tørlægge søen".

Mod lejrplads med shelter

Mod lejrplads med shelter

Mange sø-fugle

Ude på Västre Silen lufter det lidt mere, men vi har heldigvis vinden i ryggen og bliver nærmest båret fremad. I en af de små vige - Lövnäsviken - møder vi et par canadagæs, som ikke lader sig forstyrre, da vi padler forbi.
Vi går i land på en fin lille sandstrand med gode bademuligheder. Her er også en lejrplads.
Da vi atter er ude på åbent vand, møder vi et par af den sortstrubet lom og da vi nærmere os, dykker de for efter næsten 30 sekunder at dukke op langt fra os. Vi ser også flere forskellige andefugle, der letter så snart de ser os.
Efter en herlig dag på vandet skyer det atter til og det begynder at småregne, da vi er tilbage ved Nordmarkens Kanot Center.

Blandt de mange fugle ses canadagås

Blandt de mange fugle ses canadagås

Tegen - et fredet område

Selv om det regner let, kører vi nogle km. syd for Risviken, hvor en skovvej fører ind til Tegen. På vejen dertil ser vi et par rådyr springe over vejen og ved den lille P-plads stiller vi bilen og vandrer ca. en km.ind ad skovvejen til Tegen. Her finder vi et ældre velbevaret tidligere opdyrket landskab, der nu kan betegnes som "enhver botanikers drøm". Her er et væld af forskellige blomster og i sæsonen masser af orkideer. Skiltning fortæller, hvorledes her var i 1812-13, men her har været beboet siden 1715 og de gamle bygninger er nu overtaget af Friluftsvæsnet og hele området er fredet.

Gamle huse ved Tegen

Gamle huse ved Tegen

Mere regn

I går nat var det måren, der rumsterede under vores hytte. I nat var det den vedvarende regn, der trommede på taget og grankogler, der blæste ned fra træerne, som vækkede os. Vejret er trøstesløst. Vinden er mere end frisk med skum på toppen af bølgerne ude på Västre Silen. Godt at vi ikke kom på kanotur med telt denne gang. Men vi skal tilbage til dette fantastiske vildmarksområde til sommer. Når det er varmere i vejret - når vandet er til at bade i - når myggene svirrer.

Årjäng og Värmland må man bare tilbage til

Årjäng og Värmland må man bare tilbage til

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige