13 PICT0008
Flodkrydstogt

Göta Älv og Trollhätte Kanal - Dag 1 på Götakrydstogt

Google Map...
Sverige - Götakanalen

Götakanalen er en del af strækningen via Göta Älv fra Göteborg via elve, kanaler og søer til Stockholm - Sveriges hovedstad. Hele strækningen er 614 km.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Rejsebureau: Götakanal

Turistinformation: Sverige

Eftermiddag i Göteborg

Det er en herlig midsommeraften, da vi ankommer med X2000 toget til Sveriges næststørste by Göteborg. Lige på den anden side af gaden - over for Centralstationen - finder vi vores hotel, Scandic Hotel Europa, hvor vi har en enkelt overnatning inden vi påbegynder Götakrydstogtet til Stockholm.
Vi spadserer en tur langs Havnekanalen ind gennem den ældre bydel og kommer langs Voldgraven forbi Stora Teatern og den botaniske have - Trädgårdsforeningens Park - som desværre er lukket på dette sene tidspunkt af dagen. Ved Centralstationen fortsætter vi gennem Nordens største indkøbscenter, Nordstadstorget, ned til havnen. Her ligger Operaen, men sæsonen er forbi, så her er ganske øde. Så er der lidt mere liv længere nede ad Packhusgata ved Maritiman og bag dette ser vi vort skib DIANA, som vi skal på tur med i morgen formiddag. Skibet ligger øde. Der er ikke et øje at se, og et skilt oplyser om, at der ikke er adgang til skibet. På en åben plads lige ved Havnekanalen har vi udset os restaurant Palace, hvor vi kan sidde og betragte livet på pladsen udenfor, mens vi får et dejligt måltid mad.

På Göta Älv

De første gæster er allerede gået ombord på DIANA, da vi kommer med vores små dagtursrygsække og en enkelt fælles rejsetaske. Det er styrmand og guide der tager imod og checker os ind på hoveddækket, der ligger nederst i skibet. Her er ikke megen plads, så det var godt at vi var blevet rådgivet om ikke at tage store kufferter med. Nu kan vi lægge vore rygsække og rejsetasken ned under sengene. I kahytten er indlagt varmt og koldt vand, men toiletter med bad findes lidt længere henne ad gangen. Her er naturligvis hverken radio, TV eller telefon. Her findes ingen skabsplads, men masser af knager samt bøjler, så pakker man fornuftigt, er det intet problem at rejse, som man gjorde for næsten 100 år siden. Og det er lige det vi skal. 
At rejse i H. C. Andersens og Henrik Ibsens spor - for ikke at nævne Simon Spies, der jo holdt bryllupsrejse på Götakanalen. Selv konger har rejst på Götakrydstogt.
Nogle gæster har valgt kahytter på shelterdækket - det mellemste dæk - og andre bor på øverste dæk, brodækket. For at komme frem og tilbage mellem dækkene skal man være indstillet på at kravle op og ned ad nok så stejle trapper. På Shelterdækket findes desuden forsalon med bar og et lille bibliotek, hvor der også sælges bøger om Götakanalen, postkort etc. Og bag denne findes spisesalonen, hvor vi mødes over en kop kaffe, da vi alle er kommet ombord.

Starten på rejsen

Kaptajnen byder velkommen og præsenterer os for personalet og vi orienteres om hvad der skal foregå på den næsten 600 kilometer rejse de næste seks dage, hvor vi skal fra et hav til et andet, sejle på en elv og tre kanaler, krydse otte søer og gennem 66 sluser!
DIANA kommer hurtigt op i fart, da vi glider ud i Göta Älv og gennem Nordens største havn, hvor kraner fletter sig med hinanden, som skulpturer der stiler mod himmelen. Langs hele havnestrækningen møder vi forskellige skibe, både, færger, skonnerter og enkelte halvt nedsunkne vrag, der ikke har været tilset i årevis. Men langsomt ændrer landskabet karakter og alt bliver grønt og frodigt omkring os denne dejlige midsommerdag.

Første sluse ved Lilla Edet

Her skal vi gennem turens første sluse, der blev bygget i 1916, men det var faktisk også her, at Sverige fik sin allerførste sluse tilbage i 1607. Vi stiger 6,4 meter og et trin oppe i Göta Älven har vi udsigt til svejende siv på brinken, køer der har forvildet sig ud på spidsen af en ø midt i elven og flere og flere klipper.
Sejladsen på Götaelven er foregået i mange hundrede år. Allerede i 1064 sejlede Harald Hårdråde op ad elven med en krigsflåde på 60 skibe. På den tid var der naturligvis vandfald her ved Lilla Edet og man måtte have skibene på land og trække dem forbi strømmene. 
De første planer om at bygge sluser findes helt tilbage i 1500-tallet og ønsket om at skabe en sejlbar rute fra Vänern til Kattegat steg i kraft med den øgede industri omkring Vänern. Det var vigtigt at få fragtet råstoffer som f.eks. træ og jernmalm, samt andre handelsvarer som f.eks. skind fra det indre af landet ud til kysten og videre ud i verden.

Trollhätte Kanal og sluser

Det første vi ser, da vi kommer tæt på Trollhättan er uret i et træhus på stolper, der står højt oppe over vore hoveder på en klippe. Den imponerende sluse foran os åbner sig som et kæmpegab, der vil sluge sit bytte. Men alt ånder fred og ro, mens sluseporten bag os lukker sig og mellem 8.000 - 12.000 m3 vand fra slusen over os lukkes ind under skibet, så vi stiger op langs de lodrette klippesider. Det gentages igen og igen. Efter ca. 45 minutter er vi kommet gennem fire store sluser og er steget sammenlagt 32,5 meter.
I dag benyttes slusen gennemsnitligt 10 gange i døgnet af fragtskibe på helt op til 88 meters længde og i sommermånederne af ca. 4.000 lystsejlere.

Trollhätte Kanalmuseum

Det er de nyeste sluser fra 1916 vi er kommet op gennem, men her findes sluser helt tilbage fra 1800, der dog ikke længere kan benyttes. En anden tværgående slusetrappe fra 1840 benyttes heller ikke længere - udover at forsøge at holde vandet tilbage oppe fra en lille sø mellem 3. og 4. sluse.
DIANA ligger til kaj og vi spadserer over til Trollhätte Kanalmuseum, der er indrettet i en smuk bygning fra 1893. Her hører vi den spændende historie om Trollhätte Kanal og de gamle sluser.

Op til Vänern

Der er endnu nogen tid til DIANA sejler videre, så vi spadserer turen ned langs den ældste sluse og ser flere af de gamle sluser, der alle er udgravet ved håndkraft. Den sidste sluse før vi når Vänern passeres ved Birkebergskulle og vi stiger 4,9 meter op til Sveriges største sø ca. 44 meter over havet og ligger til kaj ved Vänersborg.

Kungajaktsmuseet Älgens Berg

Bussen holder allerede tæt ved og da alle er kommet med kører vi de få kilometer til Hunneberg, hvor Kungajaktmuseet Älgens Berg ligger. Vi fordeles efter sproggrupper til forskellige guider, der med begejstring fortæller om Halleberg og Hunneberg - om elge, konger og guder. Det er naturligvis skovens konge - elgen - som er i centrum, da vi træder ind i museet, hvor interaktive montrer kan give en oplevelse af selv at være en elg. Vi hører bl.a. om elgens sanser, hvad den hører, hvad den spiser og at dens lugtesans er langt bedre end hundens! Halleberg og Hunneberg er to helt specielle fjeldfænomener. Med lodrette fjeldvægge rejser de sig fra det omkringliggende flade landskab. Men fjeldene er ikke spidse, men derimod næsten flade. Det har gjort bestanden af vilde dyr i området stor og stærk. Der har derfor i mindst 7.000 år levet mennesker på og omkring fjeldene, der kun adskilles ad en lang smal kløft, der i dag leder landevejen gennem området.

Gudernes bolig - Valhalla

At der op gennem tiderne har været handel med omverdenen vidner rige arkæologiske fund på. Her er fundet smykker, der angiveligt er kommet fra det antikke Middelhav og en udstilling viser, hvorledes mennesket har levet her i århundreder. Stedet har siden Gustav Vasas dage altid haft kongens bevågenhed, når det drejede sig om jagt og i dag er der fortsat kongelig jagt en gang om året. Den store elg, som vi møder da vi træder ind i museet er skudt af den nuværende konge Carl XVI Gustaf.
Vores guide bliver endnu mere entusiastisk. "Jeg har en verdensnyhed, en verdenssensation" siger han og viser os et billede af den nøgne klippevæg. "Jo", siger han," I ved at de nordiske guder boede i Valhalla og at den enøjede Odin regerede. Nu har vi beviset for at Valhalla var her, tør vi sige. To gange om året i marts og september, når solen står skråt på himmelen og kaster sit lys på disse lodrette klipper, tegnes billedet af Odin med sin ørn siddende på hovedet". 
Guiden indkredser området med sine hænder på billedet af klippesiden, så vi tydeligt kan se tegningen. "Sidst jeg fortalte om dette", fortsætter han, "besvimede en af tilhørerne af bar begejstring. Tro det eller lad være!"

Tilbage på DIANA får dagens mange indtryk lov til at sænke sig, medens solen går ned og vi nyder en kop kaffe. 
I morgen skal vi krydse Sveriges største sø Vänern.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser