Fisketur i Det grønne Skåne, Sydsverige
Log ind Log ind
Fisketur i Det grønne Skåne

Fisketur i Det grønne Skåne

Vi har valgt en lille sø lidt væk fra vejen, hvor eneste lyde er biernes summen, fuglenes fløjten og fiskene, der ind i mellem springer efter fluer i vandet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Et utal af fiskemuligheder i Skåne

Men her findes et utal af fiskemuligheder. Området har en lang og varieret kyststrækning fra Sölvesborg i nord til og med den lange sandstrand syd for Åhus. Den samlede kyststrækning er mere end 40 km. og giver mulighed for at fiske efter f.eks. Havørred eller gedde. Tager du båden ud kan du få såvel torsk som fladfisk.
Ålefiskeriet er et helt kapitel for sig - herunder ålefesten i Åhus - men det er en anden historie.
Her findes flere åer - heraf mange større bl.a. Helge å, Vramsån, Skräbeån og Holjeån, der alle tilbyder spændende muligheder efter bl.a. regnbueørred. En mængde søer - herunder Skånes største Ivösjön - hvor fiskene bl.a. gedde, aborre og ørred kun står og venter på at tage kampen op med dig!
I dag går vi efter regnbueørred i en mindre sø og jeg har valgt spinder i stedet for flue. Det er midt på formiddagen og solen skinner fra en skyfri himmel. Jeg vælger at gå på den østre side af søen. Mon ikke mulighederne er gode her? Solen reflekterer i blinket, da jeg haler det ind. Kan fiskene dernede se det?
Allerede ved tredje kast mærker jeg interesse! Den napper efter blinket, men bider ikke på. Igen et langt udkast ud over midten af søen. Det giver et smæld i stangen og jeg giver forsigtigt et lille ryk for at krogen skal sætte sig fast. Ikke for meget, så linen knækker, kun et lille ryk. Så giver jeg line. Fisken trækker nogle meter af linen og stopper så. Pludselig springer den over vandet og jeg kan se, at den er stor og blank.

Fiskeri efter ørred i Skåne

Fiskeri efter ørred i Skåne

Første regnbueørred udsættes igen

Igen giver jeg lidt line. Jeg har før "tabt" en kamp ved at være for ivrig, så tålmodighed her er en dyd. Igen begynder jeg at hive ind og langsomt og sikkert kommer fisken ind til bredden. Jeg har ikke vaders på men står på land og styrer med fiskestangen. Så kommer min veninde Lise styrtende til med nettet og får behændigt stukket det und under fisken og sekundet efter er den på land. Nu er det vigtigt at være hurtig, da jeg har besluttet at fisken skal ud igen. Så jeg afkroger fisken, hvilket ikke er helt let da jeg ikke har nogen tang, men må bruge fingrene - alt medens fisken spræller lidt. Men det lykkes. Forsigtigt sætter jeg den ned i vandet, medens jeg holder om den med begge hænder. Jeg skubber den lidt frem og tilbage et par gange for at den igen skal få vand i gællerne og slipper, hvorefter fisken i et slag med halen er tilbage i rette element.

Fiskes trækkes forsigtigt mod land

Fiskes trækkes forsigtigt mod land

De bider - de regnbueørreder

Det var da sjovt og medens de andre også forsøger, prøver jeg om det kunne lykkes for mig igen. Efter yderligere et par kast har jeg en anden på krogen. En anden, der ikke tidligere har fisket og derfor aldrig har prøvet at mærke modstanden fra en livlig krabat, får min stang med fisken for enden af linen.
- Giv den line, skriger jeg og hun lader den løbe. Langsomt haler hun derefter ind og det går som det skal. Igen en flot regnbueørred (og det var ikke den samme!). Igen gør jeg den fri af krogen og sætter den i vandet efter alle kunstens regler.
Men noget er galt! Den vender bugen i vejret. Den bliver liggende og driver langsomt ud. Jeg forsøger at nå den med stangen fra land, men kan ikke få den ind, så jeg kan slå den ihjel. Men så kommer redningen. Den skal bare "vendes" på ret køl. Højest sandsynligt har den "fået luft i maven" og straks efter er den væk i dybet.
Endnu et par kast og den tredje ørred er på land. Krogen sidder dårligt og jeg kan ikke få den ud. Det tager for lang tid og i min iver for at få krogen løs, tager jeg for hårdt om fiskens gæller. Den bløder. Denne gang beslutter jeg mig for at tage fisken med hjem og jeg afliver den hurtigt ved af give den en på skallen med en trækæp.

Ørred klar til udskæring

Ørred klar til udskæring

Lises regnbueørred

De øvrige deltagere i fiskeriet har endnu ikke fanget noget - om end de prøver ihærdigt. Står de det forkerte sted? Jeg tror, at Lise har luret mig, for hun står i samme side som mig og pludselig skriger hun. - Hjælp mig. Hvad skal jeg gøre? Jeg springer over til hende for at hjælpe, men hun er gået ud på et par sten lidt ude i søen, hvor jeg ikke kan komme ud.
- Kom her ind, så tager jeg den med nettet, siger jeg. - Giv den line medens du kommer ind på land. Den løber ingen steder!
Jeg henter nettet og netop som jeg skal stikke det under fisken, springer den og knækker linen. Blinket sidder fortsat i dens gab. Heldigvis er regnbueørreden træt og lægger sig på bunden helt inde ved bredden, så jeg kan få den op i nettet.
- Den vil jeg ha' med hjem, det er min første ørred, siger Lise. Vi er begge stolte, da vi betragter vores bytte på 1,8 kg. (hver!), som hænger på sømmet før slagtningen.

Det bliver til flere ørreder på denne skønne dag i Skåne

Det bliver til flere ørreder på denne skønne dag i Skåne

Grill og kogekaffe

Medens vi får lidt grillmad og efterfølgende kogekaffe på rigtig svensk maner, sludrer vi lidt om fisk, fisketegn og fiskekort. Vi taler om fiskenes vilkår. Nogle steder går fiskene for tæt og det kan ses på deres haler. Er der mange fisk på et område ses ofte at dele af halen er bidt af. Nogle steder er halen helt rund efter bid - og så er der for mange fisk på dette sted.
I Sverige skal der ikke løses et generelt landsdækkende fisketegn som f.eks. i Danmark og Norge. Så det er frit at fiske langs kysten. Men skal du på å eller sø må der løses lokale fiskekort. Her i søen giver hvert fiskekort ret til fire ørreder pr. dag. Godt at vi kan dele fangsten ud på alle deltagerne!

Kogekaffen er klar

Kogekaffen er klar

Filetering af ædelfisk

Mange mislykkes med at filettere ædelfisk, hvorfor vi her giver et par gode råd:
Sørg for en skarp kniv og vand til at skylle i. Skær så hovedet af lige ved gællerne.
Læg din hånd på siden af fisken for at støtte den og læg så et snit ned langs ryggen, således at den øverste halvdel skilles fra nederste. Finner og ben sidder fortsat på!
Nu har du en filet med ben og den anden side gør du det samme med. Tilbage er rygraden, som kasseres.

Rensning og udskæring af ørred

Rensning og udskæring af ørred

Benene fjernes

Fileten lægges med skindet nedad og forsigtigt løfter du benene fra med din skarpe kniv. Skær oppefra - ved ryggen ned mod bugen. Når benene er løftet af lægger du et snit langs bugen og fjerner både ben og finne. Det er ikke usædvanligt, at der ryger nogle sten ud af ørredens bug. Hvorfor den sluger sten, ved jeg ikke!

Fiskebenene fjernes

Fiskebenene fjernes

Sommerfuglekoteletter

En elegant måde at servere/stege regnbueørred på, er ved at lave små såkaldte sommerfuglekoteletter. Fileten med skindet på lægges med skindet nedad. To cm. inde lægges et snit ned til skindet. Næste snit skæres helt igennem skinnet, hvorved du står med to bøjelige, lige store dele kun holdt sammen af skindet. Bukker du dem mod hinanden, har du koteletten.

Fiskekotelet

Fiskekotelet

Fjernelse af skind

Ønsker du at fjerne skindet fra fileten er her et fif:
Skær lidt ind fra bagenden, således at der bliver plads til et snit gennem skindet bag kødet. Stik fingeren gennem dette hul og hold igen på fileten, medens du trækker kniven gennem fisken så tæt på skindet som muligt. Svindet er ekstremt lille.
Velbekomme.

Skindet fjernes nemmest på denne måde

Skindet fjernes nemmest på denne måde

Fakta om Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige