IMG_5192.JPG

Alletiders Astrid Lindgrens Verden skal opleves

Google Map...
Sverige - Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Verdens i Vimmerby er bygget op omkring alle forfatternes herlige figurer.

Areal: 130.000 m2

Afstand fra Danmark: Ca. 400 km (fra København)

Oplev: Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte, Karlsson på taget og mange flere.

Besøg også Astrid Lindgrens fødehjem:
Näs 

Mere information:
Astrid Lindgren Verden

Turistinformation: 
Visit Sverige

Se Tv-program i fuld længde: Anne-Vibeke Rejser - Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby

Ubeskrivelige Astrid Lindgren

Parken ligger i en stor skov, hvor leg og familiehygge er i højsædet og der ikke er larmende rutsjebaner eller friturestank, men naturlegepladser, picnicarealer og meget mere. Astrid Lindgren blev født d. 7. november 1907 i Näs tæt på Vimmerby, hvor parken ligger. Både inde i parken og uden for er der mange mindesteder for den verdensberømte forfatter, hvis bøger er oversat til mere end 90 forskellige sprog og udgivet i over 100 lande. Hende hjerte lå 100 % hos børnene, fordi hun mente, at børn skaber mirakler, når de læser.

Herlige Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump

Astrid Lindgrens ubestridte hovedperson er den stærke, selvstændige og sjove Pippi, hvis fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. I børnenes øjne er Pippi en herlig og sjov pige – set med voksne øjne er Pippi meget mere end det. Astrid Lindgrens datter lå syg med lungebetændelse og her blev historien fortalt for første gang. Først tre år senere da Astrid Lindgren forstuvede sin fod, fik hun den skrevet ned, og det ændrede hele børnelitteraturen, der frem til midten af 1940’erne havde været præget af tung moralisme. Pippi er selvstændig og går mod autoriteterne.

Farvestrålende og musikalske shows

Uanset hvilket Pippi show, du vælger at se, så er det utrolig underholdende. Der bliver sunget og mimikken er også i top, så selvom du ikke forstår alt, hvad der bliver sagt, så er det en oplevelse. Der er også gjort meget ud af scenerne, hvilket i sær er imponerende, når Pippis far kommer hjem med skib. Alle husker også scenen, hvor Pippi løfter sin hest, så Kling og Klang bliver bange. Selvfølgelig kan alle også genkende Hr. Nilsson og Frk. Prysselius. Det sjove ved sidstnævnte er, at hun kom til i forbindelse med Tv-serien fra 1969. Ikke desto mindre er hun med til at give historien endnu mere karakter, og det var naturligvis med Astrids accept.

Pippi gør jo alt anderledes og til spørgsmål om, hvordan hun får sine fletninger til at stå ud i luften, er svaret simplet?
"Sukkerdrik og absolut ingen balsam", svarer Pippi kækt. 
Det herlige ved de forskellige miljøer inkl. det her ved Pippi er, at når skuespillet er slut, så bliver skuespillerne og hilser på tilskuerne og du kan gå rundt i kulisserne. Det er især populært her ved Villa Villekulla, hvor Pippi bor.

Skønne Emil fra Lønneberg

Emil fra Lønneberg er også en af de mest kendte historier i Astrid Lindgrens Verden. Han bor på Katholt, der er en meget typisk gård i Småland fra den tid, hvor Astrid Lindgrens far Samuel August Ericsson var dreng. Måske var det faderens store fortællerlyst, der inspirerede Astrid Lindgren til at skrive. Den første bog om Emil fra Lønneberg udkom i 1963 og sommeren 2013 åbnede et helt nyt Emil for Lønneberg område inde i Astrid Lindgrens Verden. Der er investeret mere end 90 mio. svenske kr. i et 22.000 m2 stort område, der illustrerer det smålandske bondemiljø for over 100 år siden, men også et område, hvor der som altid er plads til spil og leg.
Emils Småland i Astrid Lindgrens Verden

Emils mange narrestreger

Emils mange narrestreger har noget uskyldigt over sig og scenen med suppeterrinen er en af de mest kendte og herlige fra Emil fra Lønneberg og uanset hvor mange gange du ser den, kan man undgå at trække på smilebåndet. Smilet kommer også frem, når Anton får foden i musefælden og Ida hejses op i flagstangen.

Emil fra Lønneberg - jeg er slet ikke så slem...

Du skal acceptere marketing cookies, for at du kan se indhold fra YouTube.

Astrid Lindgrens Näs - her begyndte det hele

Astrid Lindgrens Verden blev grundlagt i 1981 og kunne næppe ligge andre steder end her i Vimmerby. Lige uden for parken ligger hendes barndomshjem Näs, som du også kan besøge i dag. De var her hun specielt i barndommen blev inspireret til de mange historier. F.eks. står "sukkerdrikstræet" stadig lige uden for døren. Lige ved siden af ligger kulturcenteret Astrid Lindgrens Näs, der åbnede i 2007 og som absolut er et besøg værd. Her fortælles hele Astrid Lindgrens ubeskrivelige liv både som forfatter og journalist, der ikke var bange for at sige de store magthavere i verden i mod. Her er måske ikke så meget for børn, men som forældre, kan man kun blive revet med af et fascinerende menneske, som vi har meget at takke for og lære af.

Ronja Røverdatters hjem Mattisborg

Skovbundet er fyldt med damp og små øjne der kigger op af jorden. Det må være de underjordiske, der er en stor del af historien om Ronja Røverdatter og hende far Mattis. Den imponerende tre etagers store teaterscene, der blev indviet i 2011, og er af en hel anderledes karakter end farverige Villa Villakulla og fredelige Katthult. Den 300 m3 store Mattisborg kan både slå revner og er spækket med forskellige effekter for at gøre historien, om Ronja så levende som muligt. Noget af det er temmelig højlydt, så Mattisborgen er klart for lidt større børn. Historien om Ronja er en skøn fortælling, og man kan ikke undgå at blive revet med, når man får det hele serveret på første parket.

For at kunne lege skal man spise godt

Astrid Lindgren har altid sagt, at for at man orker at lege, skal man også huske at spise. Her viser parken sig endnu en gang som en anderledes park, for pommes fritterne skal du lede længe efter. Menuerne på de forskellige autentiske spisesteder består af kartoffelmos, kødboller og andet super godt svensk husmandskost. Det er af høj kvalitet, virkelig velsmagende og mættende og udelukkende produceret af lokale råvarer. Et godt sted at vælge til desserten er i pandekagehuset, hvor Pippis populære pandekager laves af Sveriges eneste pandekagemaskine. Opskriften er naturligvis Pippis egen.

Picnic områder overalt

I hele skoven er der picnicområder og ofte stopper skuespillerne op og underholder, mens du spiser. Rasmus på farten, endnu en af Astrid Lindgrens herlige figurer, går rundt med sine musikanter og giver gerne lidt underholdning til maden. Historien om Rasmus på Farten handler om den forældreløse dreng Rasmus, der stikker af fra børnehjemmet for at finde en mor og far – endnu en gang berører Astrid Lindgren et emne, der kan være svære for børn.

Gibberyd – her blev Emil filmene indspillet

Der skulle ikke en gang gå 10 år fra udgivelsen af den første Emil bog til filmatiseringen i 1971 og herefter Tv-serien på 13 afsnit, der blev filmet i 1975 og 1976. Her var produktionsholdet på udgik efter en gård, der kom så tæt som muligt på Astrid Lindgrens beskrivelser i bøgerne. De fandt det helt rigtige sted i byen Gibberyd, vest for Vimmerby og nord for Mariannelund. Gården lå i det smukke og uberørte smålandske landskab og så var der lige nøjagtigt de bygninger som skulle bruges. En hovedgård, en stald og frem for et lille hus, der kunne anvendes som "Snickarbo". Denne bygning brændte i 2007, men er genopbygget igen. Du kan sagtens få et par timer til at gå i området og nyde den skønne smålandske natur.

Ballademagergade fra Lotte filmen

Det første du ser, når du kommer ind i Astrid Lindgrens Verden er Ballademagergade, som er fra filmen Lotte fra Ballademagergade, der blev indspillet i 1990´erne. Filmen handler om livet i 1950´erne og frem for alt også om børns leg. Ballademagergade er blevet restaureret et par gange og i dag finder du både spisesteder, posthus og andre butikker og ser du dig ikke for i trafikken, kan du selvfølgelig også altid møde (og blive arresteret) Kling og Klang, der er på udkig efter Pippi Langstrømpe. Det er også i Balladegade, at du finder alle souvenirbutikkerne. Her er der igen tænkt i solidt og ordentligt legetøj, der er med til at understrege det kreative i legen.

Astrid Lindgrens Verden – en fantastisk familieoplevelse

Astrid Lindgrens Verdens besøges årligt af næsten ½ million gæster og det siger meget om, hvor populært parken er. Du kan igen ikke undgå at blive imponeret over både historien og de dygtige skuespillere. Både børne- og voksenskuespillere, men frem for alt er det skønt at være i en temapark uden tivoli, candyfloss og stanken af friture. På mange måder er Astrid Lindgrens Verden en stor legeplads med gode sunde værdier for kreativitet og den gode lærerige historie om livet.
Astrid Lindgren ligger begravet på kirkegården ved Vimmerby Kirke og som alt andet i hende liv, er der tale om en meget ydmyg og naturlig gravsted.
Astrid Lindgrens gravsten

Praktisk information

Rejsen dertil:
Alt efter hvor du kommer ind i Sverige så skal du regne med mellem tre og fire timer til køreturen fra enten Göteborg, Helsingborg eller Malmö. Vejene er fine og det er let at finde dertil. 
En stor del af ruten går gennem de store sydsvenske skove, hvor man passerer mindre byer undervejs. Det kan derfor også være en god idé at pakke bilen med madpakke og drikkevarer til rejsen. Om sommeren kan man også rejse med tog direkte til parken.
Her kan du bo:
De fleste bor på campingpladsen, der ligger nabo til parken, enten i egen campingvogn eller eget telt eller ved at leje en af de mange hytter, der er. Fordelen ved dette er, at man kan komme og gå i parken som det nu passer en. 
I højsæsonen kan det anbefales at bestille plads og booke hytter i god tid.
Husk at hente Astrid Lindgren Värds App til smartphones – den har mange brugbare information så som kort og oversigt over shows.

Se Tv-program i fuld længde (classic): Anne-Vibeke Rejser - Astrid Lindgrens Verden (2014)

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser