1706 IMG_3648.JPG
Rundrejse til

Zaragoza - med over 2000 års historie

Google Map...
Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

Reminiscenser fra forskellige tidsperioder i Zaragoza

Vi skal på denne rundrejse ikke vandre i nationalparker, men besøge Spaniens femte største by regionshovedstaden Zaragoza, der har mere end 2.000 års historie bag sig. Og denne spændende by, hvor over halvdelen af regionens befolkning bor, kan bestemt anbefales. En dag - nej, en uge er slet ikke nok til at få det hele med. Det var den romerske kejser Cæsar Augustus (31 f.Kr.-14 e.Kr) som grundlagde byen Caesaraugusta, der siden er blevet til Zaragoza. Byen blev bygget på et sted, hvor der i forvejen lå en tidligere keltisk bebyggelse. Efter romerrigets fald i 400-årene trængte visgoterne ned over Pyrenæerne og satte sig på store dele af Den Iberiske Halvø. Fra syd kom så det arabiske folk maurerne i 711 og tog over indtil de første forenede kongeriger i det spanske rige fra begyndelsen af 1000-årene indledte generobringskrigen frem til 1492, hvor de sidste krigsførende muslimer blev drevet ud af landet.
Den berømte konge Fernando, der var konge af Aragonien, giftede sig med dronning Isabella af Castilien i 1474, hvilket medførte at flere små kongedømmer nu kunne ledes fra centralt hold.
Zaragoza blev dog befriet allerede i 1118, og både her og flere andre steder blev maurerne tilbage - heraf nogle tvangskristnet - og levede fredeligt blandt de kristne, som havde stor gavn af maurernes raffinerede arkitektur, som ses mange steder i regionen. Reminiscenser fra alle disse perioder findes i Zaragoza, hvilket gør et besøg i denne storslåede by ekstra interessant.

Basilica de Nuestra Senore del Pilar

Fra vores centralt beliggende hotel Oriente, skal vi blot svinge om hjørnet ind på gågaden Calle Alfonso og for enden heraf åbner sig en af Spaniens største pladser Plaza del Pilar med to vigtige religiøse bygninger. Foran os står Basilica de Nuestra Senore del Pilar - bygget mellem 1680'erne og 1750'erne og prydet med 11 rigt udsmykkede kupler og spir. Kirken er opført til ære for Zaragozas skytshelgen Jomfruen af Pilar, som regnes for at være et af katolikkernes allerhelligste steder. Sagnet fortæller, at det var her, at apostlen Sankt Jackob (Santiago) i år 40 så Jomfru Marie stige ned fra en marmorsøjle (pilar) med pålægget om at bygge et kristent tempel. 
I dag stå katolikkerne i kø inde i kirken for at komme frem til denne søjle med en 38 cm høj træfigur belagt med sølv af Jomfru Maria for at kysse den. Selv en pave har været her.
Basilikaen har også fine fresko-udsmykninger i loftet udført af den berømte spanske maler Francisco Goya (1746-1828), der i øvrigt er rigt repræsenteret med både malerier og raderinger på Goya Musset blot et par gader fra pladsen.

Flere interessante bygninger på Plaza del Pilar

På pladsens østlige ende ligger Zaragozas katedral San Salvador - populært betegnet som La Seo - hvor der tidligere lå en moské. Katedralen, der blev indviet i 1119, har en helt vidunderlig ornamentering i maurisk stil på kirkens udvendige nordside med mørke mursten og farverige keramiske udsmykninger i geometriske mønstre.
Foran katedralen ligger en moderne trapezformet bygning med et glasparti forneden, hvorpå der står FORO. Her er indgangen til en flot rekonstruktion af det romerske Caesaraugustas forum med rester af bl.a. søjlegange, butikker, badeanstalt og kunstskatte fra det 1. århundrede. Plaza del Pilar har flere interessante bygninger som f.eks. rådhuset og børsen (Lonja) samt bispepaladset Palacio Episcopal.
Bag pladsen løber floden Rio Ebro gennem Zaragoza og en bro fra begyndelsen af 1400-tallet - Puente de Piedra (Stenbroen) - bygget på resterne af en tidligere romersk bro, som det er værd at spadsere over, for herfra har vi et flot tilbageblik på byen og dens tårne.

Gennem byen til paladset Aljaferia

Det tager en lille halv time at spadsere ud til et af byens absolutte højdepunkter det mauriske Palacio Aljaferia, der er Spaniens fineste muslimske bygningsværk uden for Andalusien. Paladset blev opført før de kristne tog over i 1118 og indrettede det som palads for Aragoniens monarker. Aljaferia-paladset er senere bygget om og restaureret, men har fortsat en enestående udstilling af maurisk arkitektur.
Vi ville meget gerne have besøgt paladsets museum og set Fernando og Isabellas tronsal med et imponerende loft og det mauriske kapel samt paladsets øvrige indvendige mauriske kunstværker. I dag huser dette imponerende bygningsværk også Aragoniens parlament. Men paladset holder siesta, da vi ankommer og åbner først igen sent på eftermiddagen! Vi spadserer i stedet rundt om paladset og fortsætter langs Rio Ebro frem til Plaza Caesar Augusto.

Augustus ved den romerske mur

Her møder vi det 2.000 år gamle Caesaraugusto i form af ruinerne af en gammel bymur, hvor en statue af kejser Augustus byder velkommen. Han grundlagde byen mellem år 25 f.Kr. og 12 f.Kr. Zaragoza har også ruiner fra et romersk teater, hvor der en gang var plads til 6.000 tilskuere - Museo del Teatro de Caesaraugosta - der blev opdaget under en udgravning i 1972. 
Hvad gemmer undergrunden mon?
At Zaragoza også har nogle fremragende tapasrestauranter og et meget aktivt natteliv, kommer næppe bag på nogen. Men aftenens spadseretur frem til de flot belyste bygninger på Plaza del Pilar bliver ikke nogen sen forestilling, for allerede i morgen går turen videre mod Barcelona med stop ved klostret i Monteserrat.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser