Vandreferie mellem blomstrende mandeltræer i Andalusien
Log ind Log ind
Vandreferie mellem blomstrende mandeltræer i Andalusien

Vandreferie mellem blomstrende mandeltræer i Andalusien

I Andalusiens tidlige forår blomstrer mandeltræerne og en vandreferie mellem de skønne hvide træer er uforglemmelig. Undervejs vandrer vi også på El Caminito del Rey og besøger Malaga.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Mandeltræet

Mandler kommer fra et træ som normalt vokser i højderne mellem 200-400 moh. Man mener at det oprindeligt stammer fra Kina og via Silkevejen fandt vej til Middelhavsområdet. Mandeltræet skal have det køligt for at blomstre - ca. -4 til +6 grader og er det første træ som blomstrer i det tidlige forår. Blomstringen varer i fem til 30 dage. De hvide mandeltræer giver de søde, spiselige mandler, mens de lyserøde giver bitre mandler og udvikler blåsyre ved spisning, derfor benyttes bitre mandler til bl.a. creme og parfumer. Blomstringen er det første træet sætter og så tager bierne fat med bestøvningen. Senere skyder de grønne blade frem og hen ad efteråret kan mandelfrugten høstes. Mandlen er kernen i frugten og er ikke en nød, men en stenfrugt som f.eks. blomme.

Mandeltræ i blomst

Mandeltræ i blomst

Landhotellet Cortijo del Arte

Vi er kommet frem til landhotellet Cortijo del Arte, der det ligger ca. 30 km. fra Malaga. Ejendommen var tidligere et arabisk mejeri med stalde der i dag rummer et mindre museum. Hotellet ligger naturskønt med udsigt ud over området og nær Guadalhorce-floden og ca. tre km. fra nærmeste by Pizarra. Efter indkvarteringen i de hvide bygninger er der mulighed for at spadsere ad landevejen til byen eller komme med på en muldyrtrukket vogn langs floden.

I baren er der fyret op i den åbne pejs og i restauranten serveres lækker hjemmelavet mad af lokale råvarer. Vær opmærksom på, at hotelværelserne kan være svære at opvarme i vintermånederne, selv om der er varme på aircondition, så tag lunt tøj med - evt. skiundertøj.

Landhotellet Cortijo del Arte

Landhotellet Cortijo del Arte

Vandring fra Ardales til Turon-borgen og retur

Fra den romerske bro La Molina ved Rio Turon i Ardales vandrer vi på en god vej langs floden og gennem et kulturlandskab med olivenplantager og mandellunde frem til ruinerne af den mauriske borg Turon (Castillo de Turon), der ligger højt på en kalkstensklippe. Maurerne (muslimske arabere), der kom fra Nordafrika i 711, besatte Den Iberiske Halvø i løbet af blot fem år og kaldte landet Al-Andalus. I 700 år regerede muslimerne og tilførte området store værdier kulturelt og videnskabeligt. De kristne kongeriger fik hjælp af korsriddere og erobrede efterhånden landet tilbage, og i 1492 faldt Granada som sidste mauriske by. Turon-borgen og lignende borge indgik i forsvaret i krigen mellem Castilien og Granada. For at komme op på den højtliggende borg, vandrer vi gennem en blomstrende mandellund og må næsten kravle det sidste stykke på en smal sti. Af borgens oprindelse ses fortsat nogle stenmure samt flere tårne, hvoraf det største har været bolig for militærets officerer.

Vandreturen går samme vej tilbage, hvilket er en fordel for de medrejsende som ikke magter at gå hele vejen og derfor kan vende om når som helst. På tilbageturen støder vi ind i hyrden med sin gedeflok som er på vej til staldene for at blive malket (mælken bruges til fremstilling af dejlig gedeost). Tilbage i den smukt beliggende hvide by Ardales, indtages frokosten på restaurant El Cruce, hvor vi også kan købe stedets landsberømte mandelkager.

Dagens vandretur er på ca. ni. km.

Den romerske bro i Ardales

Den romerske bro i Ardales

Citrusfrugter eller langs Guadalhorce-floden

Tilbage på Cortijo del Arte er der arrangeret udflugt til en nærliggende appelsinavler, hvor man kan høre mere om forskellige citrusfrugter og smage på flere forskellige appelsiner og citroner. Tro ikke at en appelsin blot er en appelsin, som vi kender det fra supermarkedet!

Som alternativ kan man vandre en tur langs Guadalhorce-floden, der udspringer i Granadaprovinsen og på sin 166 km. lange vej gennem Malaga-provinsen løber ud i Middelhavet sydvest for Malaga. Langs floden er et rigt fugleliv med mere end 200 forskellige fuglearter, og man er særlig stolt af, at den sorte stork vender tilbage år efter år. Adgangen til denne vandrerute findes oppe bag landhotellet parallelt med landevejen og snor sig ned under jernbanen og løber langs floden og gennem lunde af eukalyptustræer. Man kan gå en sløjfe og samme vej tilbage.

Tur langs Rio Guadalhorce

Tur langs Rio Guadalhorce

På Mandeltræsruten fra Almogia til højdedraget Pico Santi Petri og retur

Dagens vandretur begynder lidt uden for Almogia og er en del af den såkaldte Mandeltræsrute. På en god asfalteret vej og en senere grusvej går ruten forbi blomstrende, hvide mandellunde. Vandreruten går op og ned ad bakkerne og flere gange åbner panoramaet sig for os - bl.a. med udsigt til det snedækkede bjergmassiv Sierra Nevada i det fjerne. Vi kommer forbi korkegeskove og hører om hvorledes barken kan tages af korkegene uden at træet dør, men danner nyt kork i løbet af nogle år. Fremme ved vandrerutens mål rejser bjerget sig til det 797 meter høje punkt Pico Santi Petri, hvorfra man i klart vejr kan se havet - ja, helt til Afrikas kyst. Da vi vandrer samme vej tilbage, er der også på denne rute mulighed for at afkorte turen.

Dagens vandretur er på ca. 11 km.

På vandretur mellem blomstrende mandeltræer

På vandretur mellem blomstrende mandeltræer

Den spektakulære vandrerute El Caminito del Rey

Fra P-pladsen ved en af de opdæmmede søer i Guadalhorca reservoiret, hvor man udnytter vandet i vandkraftværker, vandrer vi gennem en ca. 300 meter lang tunnel under bjerget og følger vandet frem til startstedet for El Caminito del Rey - Den Lille Kongevej - et af Spaniens helt store naturvidundere. Her udleveres hjelme og øretelefoner, ligesom en lokalguide følger med på denne verdensberømte vandrerute og undervejs fortæller mere om naturen her i Ardales Nationalpark.

En af de opdæmmede søer ved Guadalhorce vandreservoiret

En af de opdæmmede søer ved Guadalhorce vandreservoiret

For at lette transport af materialer mellem kraftværkerne i hver sin ende af reservoirerne, byggede man i 1905 den spektakulære sti, som flere steder hænger på de stejle klippesider med flere hundrede meter lodret fald under stien. Det var sømænd, som var vant til at arbejde i de høje master, som stod for arbejdet med at udhugge og montere støttebjælker og lægge træbrædder langs klippevæggen. I 1921 besøgte den spanske konge Alfonso XIII stedet i forbindelse med indvielsen af kraftanlægget og vandrede hele ruten - deraf navnet Den Lille Kongesti. Efterhånden gik stien i forfald og blev lukket for varetransport. Alligevel tiltrak kløftens stejle sider vovehalse og da gik det galt. Tre bjergklatre ville benytte en 90 år gammel zip-line til at komme over på den anden side af Chorro-kløften og linen bristede, så de tre mænd faldt mere end 100 meter ned og blev dræbt på stedet. Stien blev derfor helt lukket i 2001.

El Chorro-kløften er fortsat åben for bjergklatrer med flere populære ruter op ad de lodrette klippesider.

I 2015 blev en helt ny - og sikker - sti åbnet og blev udråbt som en af Spaniens hotteste rejseaktiviteter. I dag er gangbroerne på de lodrette klippesider ca. en meter brede med et sikkert metalrækværk, så ingen falder ud i dybet. Turen er ensrettet, men alligevel ikke velegnet til folk med tendens til højdeskræk. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at vandreruten kan blive lukket ved kraftig regn og/eller blæst.

Lys på klippesiden ved den smalle Chorro-kløft

Lys på klippesiden ved den smalle Chorro-kløft

Efter at have passeret den første dæmning går vi dybere og dybere ind i den smalle kløft på den ophængte sti højt over Guadalhorca-floden. Over os svæver gåsegribbe båret oppe af de opstigende vinde. Men pludselig dykker en af gribbene og svæver ned mellem klippesiderne. Mellem klipperne findes en lang række andre fuglearter fra ørne til klippeduer. Landskabet med den turkisgrønne flod under os åbner sig og på et stykke ad vandreruten har vi fast jord under fødderne. Vi er heldige at få øje på et par vilde bjerggemser der fouragerer under os. Så bliver det atter spektakulært, da vi igen går ud på den ophængte sti og flere steder kan se den gamle faldefærdige sti hænge under os.

Dæmning ved Chorro-reservoiret

Dæmning ved Chorro-reservoiret

Vi nærmere os kløftens smalleste sted hvor vi skal over en hængebro hvorunder et kraftigt vandfald sender kaskader af vand ned i kløften. Det giver naturligvis et sug i maven at passere broen langt over vandoverfladen. På den modsatte klippevæg - hvorfra man har det bedste syn mod vandfaldet - går det ned ad nogle trapper med smalle trin, hvorfor det anbefales at gå sidelæns ned. Nu er vi ude af den smalle slugt og den opdæmmede sø ligger foran os.

Spektakulær hængebro over den dybe kløft

Spektakulær hængebro over den dybe kløft

Stien svinger langs med den lodrette klippe og er på denne sidste strækning helt fantastisk og en uforglemmelig oplevelse. Ruten ender nede ved vandet hvor sidste del vandres på en grusvej. Et par hundrede meter oppe ad landevejen ligger restaurant La Garganta, hvor der fra stedets terrasse er en enestående udsigt ud over vandet og den sidste del af ruten hvorfra vi kom. Og så serveres der i øvrigt en dejlig frokost.

Dagens vandretur er på ca. syv km.

NB! De af vores rejsevenner som ikke ønskede at deltage på vandreturen fik en fin bustur rundt om de opdæmmede søer.

Sidste del langs lodret klippeside

Sidste del langs lodret klippeside

Fridag i Benalmadena

Vi er fortsat med bussen til turistbyen Benalmadena på Costa del Sol kysten direkte ved Middelhavet og er indkvarteret på Hotel Mac Puerto Marina, der ligger blot 50 meter fra stranden Playa de Fuente de la Salud og marinaen i Benalmadena. Hotellet har en overdådig buffet både morgen og aften ligesom der en aften arrangeres underholdning med flamingodans.

Hotel Mac Puerto Marina i Benalmadena

Hotel Mac Puerto Marina i Benalmadena

Vi har dagen til selv at gå på opdagelse og efter at være startet ude på molen og krydset den store marina med næsten 1.000 ankerpladser og med betegnelsen som en af verdens fineste marinaer, går vi frem til det gamle 10 meter høje signaltårn Bermeja. Signaltårnene blev opført i 1500-årene langs kysten med passende mellemrum og herfra skulle man holde udkik efter eventuelle fjender/pirater og kunne så advare lokalbefolkningen, ligesom man ved hjælp af bål kunne signalere til næste tårn, at der var fare på færde.

Fra molen mod stranden mod Torremolinos

Fra molen mod stranden mod Torremolinos

Netop omkring signaltårnet ses de kønne, grønne parakitter samle redemateriale, som de bygger i palmerne. Disse invasive fugle ses også andre steder langs kysten og betragtes som en plage pga. deres skrig og afføring. De er kommet hertil med den kraftige vind fra Marokko og har forstået at tilpasse sig.

Grøn parakit

Grøn parakit

Vi fortsætter ad den smukke og afvekslende strandpromenade mod Torremulle, der betegnes som en af de smukkeste kyststrækninger på Costa del Sol. Snart ses det røde slot Castillo de Bil-Bil, der blev opført i 1930’erne i arabisk stil. I dag er stedet kulturcenter med udstillinger og koncerter m.m. og her findes tillige et turistkontor. Uden for slottet ses en statue af den arabiske botaniker Ibn al-Baytar, der var med til at finde planter som kunne bruges til udvikling af ny medicin i middelalderen.

Kystpromenaden mod Torremulle

Kystpromenaden mod Torremulle

Længere fremme ses endnu et signaltårn lidt inde på kysten, men det er først ved Torremulle at vi er fremme ved signaltårnet Torre Vigia de Torremulle, der ser ud som om det stikker op midt i byen. Faktisk er byen bygget op omkring signaltårnet og en række trapper fører op mellem husene til en mindre park, hvorfra det 11 meter høje tårn kan betragtes.

Signaltårnet Torre Vigia de Torremulle stikker op midt i byen

Signaltårnet Torre Vigia de Torremulle stikker op midt i byen

Castillo Monumento Colomares i Benalmadena Pueblo

Vi har nu gået omkring otte km. langs kysten og tager en taxa op til den gamle bydel Benalmadena Pueblo med små gader og hvide huse op ad bjergsiden. Her ligger en arkitektonisk park opført mellem 1987-1994 til minde om Columbus’ opdagelse af Amerika. Her er forskellige monumenter som slotte, tårne, springvand m.m. bygget i forskellige stilarter - byzantinsk, romansk, arabisk og gotisk. Naturligvis er her dronning Isabellas slot - dronningen der finansierede Columbus’ rejser, ligesom her findes springvand, hvor kong Fernando og dronning Isabella mødtes. Her ses endvidere stævnen af Columbus skib Santa Maria og meget mere. Udsigten fra stedet mod havet er betagende.

Mod Castello Colomares oppe ved Benalmadena Pueblo

Mod Castello Colomares oppe ved Benalmadena Pueblo

Efter besøget spadserer vi ned ad bjerget, hvor vejen leder os gennem gamle olivenplantager og forbi spaniernes hyggelige privatboliger, inden vi atter er tilbage på kystvejen og kan spadsere hjemad.

Hoteller og strande langs kysten

Hoteller og strande langs kysten

Bred strand mod Torremolinos

Kystpromenaden i modsatte retning mod Torremolinos er efter vores opfattelse ikke nær så interessant før man kommer til selve byen. Det er stort set ikke andet end forretninger og restauranter langs den endformige, brede og velbesøgte strand.

I Benalmadena er der naturligvis mange andre turistattraktioner, som vi ikke når at se på denne ferie f.eks. La Paloma Park, Tivoli World, Sea Life m.m. samt en fine golfbane.

Kystpromenaden mod Torremolinos

Kystpromenaden mod Torremolinos

Malagas botaniske have - La Concepcion Estate

Denne fine tropiske park blev grundlagt i 1855 af adelsmanden Loring og hans hustru og blev efterfølgende udvidet af de senere ejere som overtog stedet i 1911. I 1943 blev parken erklæret for historisk monument med kulturhistorisk status. I foråret 1994 blev den botaniske have overtaget af Malagas kommune og åbnet for offentligheden. Stier leder os rundt i den tætte skov med associationer til en regnskov og her er både palmer, hundredvis forskellige træer og buske samt bambusskove, ligesom her er et større afsnit med mange forskellige kaktusarter. Undervejs rundt i den botaniske have ses forskellige bygninger, små søer og vandløb samt vandfald m.v. og udsigtspunkter med vid udsigt ud over Malaga.

Botanisk have La Concepcion Esrate i Malaga

Botanisk have La Concepcion Esrate i Malaga

På byvandring i Malaga

Malaga er den næststørste by i Andalusien med omkring 600.000 indbyggere. Den største by er Sevilla. Dagens guidede byvandring begynder fra udsigtspunktet ved Malagas Parador på bjerget Gibralfaro lige ved det gamle højtliggende fæstningsanlæg. Herfra kan vi se Malagas katedral samt det mauriske citadel Alcazaba. Der er udsigt til havneområdet med færgen til Spaniens enklaver Cetua og Melilla på Marokkos Middelhavskyst. Fra Gibralfaro ses også Malagas tyrefægterarena, hvor man i sommerhalvåret endnu kan opleve den ægte spanske tyrefægtning, der her betragtes som en kunstart.

Malaga set fra paradoren på bjerget Gibralfaro

Malaga set fra paradoren på bjerget Gibralfaro

Neden for Gibralfaro starter selve byvandringen ved Malagas elegante rådhus, hvor vi følger bymuren rundt om Alcazaba der blev bygget mellem der 8. og det 11. århundrede og kommer forbi det romerske amfiteater fra det 2. årh. f.Kr. Overfor ses en statue af den jødiske forfatter og filosof Solomon ibn Gabiro, der minder os om, at Malaga engang havde et større jødisk kvarter. Gennem restaurationsområdet med stemningsfulde caféer og barer og via smalle gyder passeres Picasso Museet. Kunstmaleren Pablo Picasso (1873-1981) blev født i Malaga.

Malagas rådhus Ayuntamiento

Malagas rådhus Ayuntamiento

Vi når frem til Malagas katedral opført i spansk renæssancestil mellem 1528 og 1772 - men med kun et færdigbygget tårn! Gå en tur rundt om katedralen og nyd de flotte relieffer og portaler.

Tårnet på Malagas katedral

Tårnet på Malagas katedral

Fra fontænen på Plaza de la Constitucion spadserer vi ned ad den populære gågade Marquies de Larios med fashionable butikker, velholdte huse og flotte flisebelægning. Undervejs gøres stop ved forskellige skulpturer og vi ender ved Malagas ældste bar Antigua Casa de Guardia, hvor man skænker øl direkte fra øl-ankrene. Her slutter den guidede rundvisning.

Fontæne på Plaza de la Constitucion

Fontæne på Plaza de la Constitucion

Oplevelser på egen hånd i Malaga

Vi har et par timer på egen hånd og da det er første gang vi er i Malaga, vil vi udnytte tiden til at orientere os i hjertet af den historiske del af byen. Så må museumsbesøg og Alcazaba vente til en anden gang. På den brede gade for enden af gågaden ses en bronzestatue af H.C. Andersen ved Plaza de la Marina og lidt derfra ligger det hus, hvor han boede under sit besøg i efteråret 1862. H.C. Andersen var begejstret for Malaga og i et af hans breve skrev han: ”I ingen af Spaniens byer har jeg følt mig så glad, så hyggeligt hjemme som i Málaga.”

Statuen af H.C. Andersen er populær

Statuen af H.C. Andersen er populær

Tilbage på Plaza de la Constitucion ses kirken Santo Cristo de la Salud og følger man gaden forbi kirken dukker endnu en fornem bygning frem bag den tætte bebyggelse - kirken Sagrado Corazon. Generelt er der i Malaga bygget ret så tæt på byens kirker, at der ikke er rum til helt at nyde de arkitektoniske mesterværker på afstand. Vi zig-zager os gennem de smalle gyder og nyder flere af Malagas flotte bygningsværker, inden vi mødes på aftalt sted for at køre tilbage til Benalmadena.

Gågaden Marques de Larios med eksklusive forretninger

Gågaden Marques de Larios med eksklusive forretninger

Vandring fra Tolox til Virgen de las Nieves

Fra Benalmadena tager det ca. 1,5 time at køre til den smukt beliggende by Tolox, hvorfra dagens vandretur begynder. Vi bevæger os op gennem den hvide by med flere vægmalerier og kommer snart ud på vandreruten Virgen de las Nieves.

Tolox er udgangspunktet for vandreruten Virgen de las Nieves

Tolox er udgangspunktet for vandreruten Virgen de las Nieves

På bjergvejen passeres en tidligere vandmølle og ruten fortsætter i et kultiveret landskab med forskellige afgrøder i de små nyttehaver - hele tiden med vid udsigt til bjergene Sierre de las Nieves. Her er også oliven- og mandelplantager. Første del foregår på en bred bjergvej, men afløses af en smal sti med tæt bevoksning. Ruten er en ganske smuk tur og er let gået. Den eneste ”udfordring” er en mindre stigning lige før stenkapellet til jomfru Ermita de las Nieves, der ligger midt i en pinjeskov. Ved kapellet er der borde og bænke og efter et passende hvil følges bjergvejen tilbage til Tolox.

Dagens vandretur er på ca. otte km.

Gennem kultiverede nyttehaver og plantager

Gennem kultiverede nyttehaver og plantager

Tilbage i Benalmadena har vi den sene eftermiddag på egen hånd, inden vi i morgen atter vender tilbage mod Danmark.

Don Quixote og hans trofaste væbner Sancho Panza - et godt minde fra Spanien

Don Quixote og hans trofaste væbner Sancho Panza - et godt minde fra Spanien

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Spanien