1608 IMG_3598.JPG

Pamplona – verdenskendt tyreløb i middelalderbyen

Google Map...
Spanien, Costa Brava - Camping Las Dunas

Der er et stykke vej til Costa Brava kysten i Catalonien i Spanien. Den strækker sig fra nord for Barcelona til den franske grænse. De fleste kommer for at slappe af, men baglandet er fyldt med spændende kultur.

Afstand fra Danmark:  Ca 1.700 km (fra Padborg) Godt to timer i fly. Der er gratis transfer fra Girona til campingpladsen.

Mest besøgte attraktioner: Girona, Figueres, Cadaqués, Illes Medes, Savador Dali og Barcelona. Masser af ris- og vinmarker. Perfekt til cykelferie.

Mere information:

Vi boede på:
Camping Las Dunas (hjemmeside på dansk)

Turistinformation: Spanien

Smukke Pamplona for foden af Pyrenæerne

Du skal acceptere marketing cookies, for at du kan se indhold fra YouTube.

Tyreløb under San Fermin festen

Hvert år mellem den 6. og 14. juli afholdes den religiøse fest for byens skytshelgen San Fermin, med bl.a. optog med store papmachedukker og andre festligheder. Men det der er noget helt særligt, og som tiltrækker tusinde af turister fra hele verden i denne periode, er tyreløbene gennem byen. 

Hver morgen lukkes tyre ud af en indhegning lige uden for den gamle bymidte og bliver dirigeret gennem de smalle, bilfri stræder og forbi rådhuspladsen, frem til tyrefægterarenaen.

Modige - for ikke at sige dumdristige - mænd og ganske få kvinder iført hvide T-shirts og røde tørklæder sætter liv og lemmer på spil ved at løbe den 825 meter lange rute foran tyrene. Men man skal vide hvad man gør, for denne tradition har medført mange ulykker og endda dødsfald. 

Tyrene må senere lade livet ved aftenens traditionelle tyrefægtning, i arenaen der liger for enden af ruten.

Foran arenaen ses en buste af forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961), der var fascineret af tyrefægtning og ikke mindst Pamplona, hvor han blev inspireret til at skrive flere romaner bl.a. "Og solen går sin gang" fra 1926.

Katedral med kongelig sarkofag

Pamplona blev anlagt som militærlejr omkring 75 år fvt. af den romerske General Pompey,  og fik navnet Pompaelo, der sidenhen på moderne spansk blev til Pamplona. Efter romerrigets fald var der megen uro i området,  men fra 800-tallet og frem til 1500 tallet blev Pamplona hovedstad i kongeriget Navarra. 

Blandt dette lands omskiftende regenter fremtræder Carlos III ”Den Noble” (1361-1425) som en betydelig konge, der gennem ægteskabelige forbindelser skabte fred med nabolandene, ligesom han reformerede retssystemet.
Carlos III har fået både en plads og en vej opkaldt efter sig, og det er også i denne travle indkøbsgade, at du finder kunstneren Rafael Huertas gribende skulptur af tyreløbene. 

Tæt ved ligger den okkerfarvede katedral Santa Maria med en lidt tam neoklassisk facade fra 1780'erne og som i klokketårnet har Spaniens største kirkeklokke La Maria på hele 12 tons!

Inde i den smukke gotisk indrettede katedral ses en meget fin sarkofag udført i alabast med kong Carlos III og hans hustru Leonor. 

I det hele taget er byen overstrøet med gamle spændende middelalderbygninger, og ikke mindst rådhusets facade fra 1760erne står ud som noget helt særligt.

Pilgrimsruten Caminoen

Det er i dag blevet utrolig populært at vandre på Caminoen, pilgrimsruten som man mener var den vej apostlen Jakobs lig blev transporteret, efter kong Herodes havde ladet ham halshugge. Der er flere ruter, der går gennem det nordlige Spanien, til byen Santiago de Compostela hvor Sankt Jakob blev stedt til hvile. En af ruterne, Den franske rute, begynder ved  Saint-Jean-Pied-de-Port på den franske side af Pyrenæerne, og går igennem bl.a. Pamplona, Burgus og Leon. For at undgå den mest strabadserende del af ruten, der går over Pyrenæerne, starter mange moderne pilgrimme, deres rejse her fra Pamplona, hvilket også er med til at gøre byen til en endnu større turistattraktion. Du kan derfor næsten dagligt opleve pilgrimme, der starter ud på deres vandring ad Caminoen.

Spanien_Riis_Burgos_Pamplona_lowres_2018_foto_Rasmus_Schoenning-62.jpg
Næsten dagligt kan du opleve pilgrimme, der starter ud på deres vandring ad Caminoen fra Pamplona.