Guggenheim
Rundrejse

Imponerende Guggenheim i Bilbao - Baskerlandets hovedby

Billede af Rasmus Schønning
Google Map...
Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

Få det bedste af Baskerlandet i smukke Bilbao

Du skal acceptere marketing cookies, for at du kan se indhold fra YouTube.

Baskerlandet - helt sin egen

Euskadi kalder baskerne deres land, som på mange måder adskiller sig fra det øvrige Spanien. Det lille grønne hjørne, som klemmer sig sammen under de vestlige Pyrenæer og grænser op til Frankrig, har aldrig været koloniseret af romerne eller maurerne, og regnes for det ældste folk på Den Iberiske Halvø. Her holder du fast i sin egen gamle kultur, som først og fremmest består af eget sprog - både talt og læst - og som ikke ligner noget andet sprog i Spanien. Langt de fleste baskere taler dog også spansk.

Spanien_Riis_Bilbao_lowres_2018_foto_Rasmus_Schoenning-4.jpg

Mange baskere har længe ønsket sig et helt selvstændige land - frigjort fra Spanien - og op gennem 1960'erne og 1970'erne udførte terrororganisationen ETA flere bombeangreb mod offentlige myndigheder som politi og militær for at opnå dette mål. Men terrororganisationen har aldrig forsøgt at ramme turister eller almindelige spaniere, og i 2011 erklærede ETA, at den væbnede konflikt var indstillet. Der er i dag ingen grund til ikke at besøge denne smukke del af Nordspanien.

Guggenheimer museet - et fremtidssikret ikon

Midt i 1980'ernes økonomiske krise fik nogle den idé at skabe noget nyt, som atter kunne få gang i hjulene og give ny vækst og mere turisme. Guggenheim-museet var et af forslagene og efter en international konkurrence valgte man projektet udarbejdet af den canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry. (Også kendt for bl.a. Walt Disney Concert Hall i Los Angeles.)

Spanien_Riis_Bilbao_lowres_2018_foto_Rasmus_Schoenning-130.jpg
Det bedste vue af dette enorme sølvglinsende bygningsværk får du ved at gå over broen Puente Pedro Arrupe til side af Ria del Nervion - Bilbao-floden.
1404_IMG_3426(1)

Hvis du fortsætter op over den høje bro Puente La Salve, som Guggenheim-museet delvist er bygget sammen med, får du et glimrende indtryk af museets skulpturelle flader. Det meste af museet er dækket af 1/2 mm tynde titaniumplader, der tilsammen vejer 60 tons, men store dele består også af lyse sandsten og glaspartier.

Spanien_Riis_Bilbao_lowres_2018_foto_Rasmus_Schoenning-132.jpg
Guggenheim-museet, der udstiller nutidskunst, stod færdigt i 1997 og har siden trukket millioner af turister til byen og har skabt skønsmæssigt 5.000 nye arbejdspladser. Museet er da også stort og storslået. Foran indgangen modtages vi af kæmpehunden Puppy skabt af kunstneren Jeff Koon, og som er fremstillet af 60.000 blomster, som vandes indefra og som skifter farve afhængig af årstiden.
1416_IMG_3440

Kunst ude som inde

Bygningen i sig selv er et moderne kunstværk og indenfor åbner der sig et 60 meter højt rum - Atrium, der også benyttes til udstilling af moderne kunst. Fiskesalen i stueetagen med værker af Richard Serra fremstillet i stål. Her er temaet "Et spørgsmål om tid" med både "Slangen", cirkler og en labyrint i enorme dimensioner.

1432_IMG_3458

I et af stueetagens andre sale ses et værk af Andy Warhol, der fylder alle væggene med et motiv, der gentages igen og igen i forskellige farvekombinationer. Museets samlede areal er 32.000 m2 fordelt på tre etager og her ses skiftende udstillinger, hvor man bl.a. låner billeder fra øvrige Guggenheim-museer i Berlin, Venedig og New York. En glaselevator kører op til 1. og 2. etage, hvor samtidsmalerier og skulpturer af nutidens kunstnere kan iagttages.
Det er ikke tilladt at fotografere kunstværkerne på 1. og 2. sal.

Bilbao har mere at byde på

Bilbao byder herudover også på andre turistattraktioner og øvrige arkitektoniske mesterværker som musikhuset og metroen, samt ikke mindst den gamle bydel, der er utroligt charmerende. Fra udsigtspunktet på Artxanda-bjerget, får du en fantastisk udsigt over hele byen, Nervión-floden, samt de mange små bjerge der omgiver hele Bilbao. På en klar dag kan du endda se helt ud til Biscayabugten i det fjerne. Du kan selvfølgelig komme op til udsigtspunktet med bil eller bus, men det kan anbefales at tage de 226 m op, med funicularen, det lille kabeltog der på tre minutter tager dig fra foden af bjerget, op til det spektakulære view. 
Snyd heller ikke dig selv for en gåtur langs Nervión-floden, med de mange broer, hvoraf flere af broerne er arkitektoniske mesterværker i sig selv. Det kan anbefales at sætte sig på en af de mange bænke langs floden, og bare nyde byens liv, og observere de mange forskellige typer der passerer forbi. Fra unge skønheder, forelskede par og hundeluftere til ældre herrer i baskerhuer, er det et spændende studie i den lokale befolkning, der er indbegrebet af Baskerlandet.

I Baskerlandet ligger også byen San Sebastian som vi besøger.

Spanien_Riis_Bilbao_lowres_2018_foto_Rasmus_Schoenning-121.jpg

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser