;
;
988 IMG_3889.jpg
Storbyferie i

Madrid - Spaniens absolutte centrum

Google Map...

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Tidsforskel:  Ingen

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

Rejsen fortsætter via havnebyen Vigo til pilgrimsbyen Santiago de Compostela – og herfra støder vi flere gange på byer, som pilgrimsruten Caminoen kommer gennem f.eks. Burgos, Leon og Pamplona. Men rundrejsen omfatter også moderne arkitektur i Bilbao og modernisme gennem Gaudis finurlige bygningsværker i bl.a. Barcelona, hvor rejsen ender.

Mesterlige kulturskatte i Madrid

Efter en sen ankomst til Spaniens hovedstad og en god nats søvn på Hotel Ganivet, der ligger ganske centralt i byen, er vi parate til en guidet bustur til et par af byens utallige seværdigheder.

Spanien er gennem tiderne blevet påvirket af mange kulturhistoriske hændelser, helt tilbage fra keltisk tid. Også fra tiden 200 år f. Kr. hvor Romerriget ekspanderede, har Spanien enestående kulturminder. Landet var fra 700-årene næsten helt besat af maurerne (arabere) indtil 1492, hvor de spanske konger med hjælp fra tempelridderne fik jaget de sidste muslimer på porten. Maurerne påvirkede i høj grad landets arkitektur med deres raffinerede kunst. 

Efter at Columbus "åbnede døren" til Amerika i 1492 fik de spanske konger hentet umådelige rigdomme hjem i form af guld fra Mellemamerikas og Sydamerikas indianere - mayaerne og inkaerne. Guld som bl.a. blev brugt på at bygge himmelstræbende katedraler og underskønne slotte og paladser prydet med den fineste kunst, som vi i dag kan beundre.

At landet også har oplevet en intern borgerkrig (1936-1939) og været underlagt et diktatur frem til 1975, har heldigvis ikke skadet de gamle kulturhistoriske seværdigheder - og nyt er kommet til. Tænk blot på Picassos berømte maleri Guernica. 

Madrid ligger midt i alt dette og med byens fornemme bygningsværker og mange kunstmuseer i verdensklasse bl..a. Prado-museet, Thyssen-Bornemisza-museet samt Reina Sofia kunstcenter - tør det påstås, at næppe nogen anden hovedstad kan måle sig med Madrid hvad angår mesterlige kulturskatte.

Bustur rundt i Madrid

Første stop er ved floden Rio Manzanares, hvorfra vi kan se det højtliggende kongepalads og kuplen på katedralen.

Herefter kører vi til Plaza de Espania, med monumentet for forfatteren Miguel de Cervantes (1547–1616), der i 1605 skrev romanen Don Quijote, som gør grin med de fine adelsmænd. Ved monumentet ses de udødeliggjorte figurer Don Quijote på sin Rosinante - et øg af en hest - sammen med sin tro følgesvend Sancho Panza på sit æsel. 

Vi gør også et kort ophold i Campo del Moro, som er en del af den offentlige park, der knytter sig til kongeslottet i Madrid.

Madrids tyrefægterarena

Det arkitektoniske højdepunkt ved denne byrundtur er besøget på pladsen foran Madrids tyrefægterarena - Plaza de Toros de Las Ventas. 

Vi skal ikke overvære en tyrefægtning, men kan betragte den smukke bygning opført i 1929 i maurisk stil, der er blandt de største tyrefægterarenaer i verden med plads til 25.000 tilskuere.

Foran arenaen hyldes forskellige matadorer gennem statuer, og relieffer viser tyrene der drives fra deres gode liv på landet og ind til arenaens kamphandlinger.

I sæsonen er det hver søndag, at seks tyre skal i kamp mod matadorer og ender med at blive slået ihjel efter først at have fået stukket en lanse i nakken af picadorerne til hest og sat spyd i ryggen af bandarilleros med et større og trættende blodtab til følge. Det er tradition og et blodigt drama - som Hemingway skrev - "et vidunderligt mareridt." 

Der er meget delte meninger om tyrefægtning - også i Spanien - hvor 3/4 af spanierne slet ikke interesserer sig for dette drama, og det er blot 17 procent af de unge under 25 år som jævnligt ser tyrefægtning.

I de nordvestlige regioner, som vi senere skal besøge f.eks. Galicien, er der slet ikke tradition for tyrefægtning og i regionen Catalonien med Barcelona som hovedstad har man helt forbudt tyrefægtning. Nu har den spanske højesteret imidlertid omstødt dette forbud, da man mener at forbuddet strider mod Spaniens forfatning og at tyrefægtning er en del af den spanske kulturarv.                                                                                                                    

Det moderne Madrid

Mange interesserer sig for spansk fodbold og når vi nu er i Madrid, er der indlagt et besøg på fodboldklubben Real Madrids hjemmebane Estadio Santiago Bernabeu, der blandt verdensstjernerne har Ronaldo. 

Stadiet er enormt og har plads til 85.000 tilskuere. (Danmarks største arena er Parken med plads til godt 38.000 tilskuere.)

På vejen tilbage mod Madrids gamle centrum holder vi ved et af Madrids nyere arkitektoniske bygningsværker med overhængende skrå vægge, inden de af os som ønsker det, sættes af ved Prado-museet, mens andre kører med bussen tilbagte til hotellet.

Lidt af Madrid på egen hånd

Herefter er der mulighed for at besøge et par af Madrids kunstmuseer f.eks. Prado-museet eller Thyssen-Bornemisza-museet, som ligger tæt ved - men vær forberedt på kø ved billetlugen, hvis du ikke har købt billetter hjemmefra. 

Enkelte stod to timer i kø ved Prado-museet - men det var ventetiden værd - for her er vi ved et af verdens fineste kunstmuseer med værker af Goya, Velazquez, Rubens m.fl.

Vi har tidligere besøgt Prado-museet og spadserer i stedet forbi Neptun-fontænen til det overdådigt dekorerede posthus Palacio de Cibeles Centrocentro.

Herefter går vi gennem et af Madrids populære åndehuller Parque de El Retiro med Alfonso XII monumentet ved parkens sø. Denne dag er her masser af mennesker som hygger sig i søens robåde eller iagttager gadens gøglere, der optræder for at få en euro eller to.

Vi passerer Prado-museet, hvor køen endnu er lang, og spadserer ind til pladsen Puerta del Sol - der også kaldes "Madrids bankende hjerte" - og her syder det af liv.

Plaza Mayor - Madrids smukkeste plads

Det gør det også, da vi når frem til Madrids måske flotteste plads - Plaza Mayor - der blev anlagt i perioden 1617-1619 og som har været anvendt til såvel offentlige henrettelser, tyrefægtning m.v.

I dag er her dog ganske fredeligt med fortovsrestauranter og butikker under arkaderne langs bygningerne som omslutter den firkantede plads.

Her er det tid at spise lidt frokost, mens vi iagttager de smukke vægmalerier, relieffer og våbenskjolde, der pryder pladsens bygninger.

Med fornyede kræfter benytter vi resten af eftermiddagen på at spadsere forbi katedralen Almudena
og kongeslottet for at ende på Plaza de Oriente med romerske statuer.

Madrid er en by man aldrig bliver færdig med, men allerede i morgen begynder rundrejsen med et besøg på kongeslottet El Escorial lidt uden for Madrid.