214 IMG_3202.jpg
Rundrejse

Extremadura - en del af Sølvruten

Google Map...
Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Spanien

På den gamle romerske hærvej

Også græssende køer og tyre ses i landskabet, mens vi bevæger os nordpå ad Sølvruten - Ruta de la Plata - som går fra Sevilla i syd til Gijon ved Biscayen i nord. Den romerske konsul Quinto Servilio blev i 139 f.Kr. beordret til at bygge den ca. syv meter bredde vej, der skulle forbinde Hispania fra syd til nord, men vejen blev først udført mange år senere under kejser Gajus Julius Cæsar Octavianus (63 f.Kr-14 e.Kr.) - bedre kendt som kejser Augustus.
Denne gamle hærvej blev brugt af de romerske soldater og fungerede senere som handelsvej og som en alternativ pilgrimsrute til Santiago de Compostela. I dag er store dele af Sølvruten blevet til motorvej, men følger fortsat den oprindelige vej gennem landskabet. Først på aftenen er vi fremme på Hotel Velada i Mérida, regionshovedstad i Extremadura.

Romernes Mérida

Denne morgen møder vi den lokale engelsktalende guide på hotellet, og køres i bussen gennem byen ud til den første romerske seværdighed, mens han beretter om Mérida. Byen blev grundlagt år 25 f.Kr. som luksuriøst tilholdssted for veteraner fra den romerske hærs 5. og 10. legioner og fik navnet Emérita Augusta og var hovedstad i den romerske provins Lusitania.
Den lå centralt placeret i krydset for de to vigtige romerske hærveje - den øst-vestgående rute fra Toledo til Lissabon og den nord-sydgående rute - Sølvruten. Herfra kunne man kontrollere handel og samtidig skabe stabilitet i området. Dengang boede her ca. 40.000 mennesker - i dag bor her ca. 54.000, så byen har nogenlunde samme størrelse i dag som i romertiden. Hele det ny Mérida er bygget oven på den gamle by, så hver gang man graver, støder man på rester af romerske huse.

Den romerske bro

Vi stopper ved den 792 meter lange romerske bro, der fører over Rio Guadina. Broen, der indtil 1993 afviklede biltrafik, er i dag kun åben for gående og cyklende trafikanter. Af broens 60 buer er der kun få originale tilbage, da broen har været strategisk og op gennem tiderne været udsat for forskellige bombardementer. Senest da Napoleon i begyndelsen af 1800-tallet fik tilladelse af Spanien til at føre tropper gennem landet for at kunne angribe Portugal. Undervejs besluttede Napoleon imidlertid, at når han nu var i Spanien, kunne han lige så godt tage landet med! Efter få års besættelse lykkedes det alliancen mellem England og Spanien, at slå Napoleon. 
Broen har dog enkelte originale buer - mere end 2000 år gamle - hvilket man kan se ved de små fordybninger i stenene, hvor romerne har fastholdt dem, når de skulle løftes på plads.

Akvædukten Acueducto de los Milagros

Næste stop er på den anden side af byen, hvor ruinerne af den 25 meter høje akvædukt, Acueducto de los Milagros, vidner om romernes eminente evne til at lede vand ind til deres byer til almindelig vandforsyning og dampbade, som var så populære allerede for 2.000 år siden. Vandet hentede man fra kilder seks km. uden for byen.

Den romerske arena

Guiden leder os ind i det arkæologiske område, hvor udgravningerne af arena og teater fra 1. århundrede f.Kr. blev foretaget mellem 1910 og 1914. Op til 14.000 tilskuere kunne overvære dyrekampe og gladiatorkampe og andre blodige forestillinger. De som arrangerede disse - for nutidens normale mennesker uforståelige - dramatiske forestillinger, forsøgte altid at overgå hinanden. Det kunne f.eks. være med flere eksotiske dyr som giraffer, elefanter eller tigere, der blev hentet hjem fra fjerne lande. Kampe med løver og leoparder var dengang "hverdagsforestillinger".
Forestillingerne kunne være kampe dyr mod dyr, menneske mod dyr og det kunne forekomme, at der var kampe menneske mod menneske. Konsulen kunne bestemme, om den tabende gladiators liv skulle skånes eller ej, hvis ikke denne allerede var død. Var den tabende en god gladiator, som der endnu kunne tjenes flere penge på, kunne konsulen skåne dennes liv. Var han hårdt såret eller en middelmådig gladiator, blev der givet signal til at den vindende skulle skære halsen over på sin modstander.
Da kristendommen efterhånden tog over, blev disse forestillinger forbudt og arenaen forfaldt og efterhånden dækket af jord. Man hentede sten herfra til byggerier andre steder i byen og stedet blev nærmest en losseplads og efterhånden helt glemt.

Det romerske teater

Inden for det samme arkæologiske område ligger det romerske teater, som i sin nuværende rekonstruktion stod færdigt i 1964 - og atter fungerer som teater mere end 2.000 år efter at det blev bygget. Her kan 6.000 tilskuere overvære koncerter, forestillinger samt den årlige teaterfestival, der tiltrækker både spanske og internationale aktører. 
Det halvmåneformede teater er imponerende smukt med kapitælpyntede marmorsøjler i to etager, smukke overliggere og fine skulpturer af romerske mænd og kvinder. Akustikken er helt i top, for alt hvad der siges på scenen, kan høres selv på bagerste/øverste række.
Bag teatret ses endnu en søjlerække, som har afgrænset en skyggefuld have, hvor tilskuerne kunne spankulere mellem forestillingens akter.

Kort bytur

Efter rundvisningen har vi et par timer på egen hånd til at se nærmere på byens øvrige seværdigheder. Lige over for det arkæologiske område ligger en moderne, smuk bygning, der indeholder Det Romersk Arkæologisk Museum med den største samling af romerske genstande uden for Italien. Vi vurderer, at tiden er knap, hvis vi også vil se lidt af byen, så vi springer museet over denne gang.
Tæt på byens centrum kommer vi forbi Forum med søjlebårne relieffer og en statue af kejser Augustus. I samme gade ligger Dianas Tempel med seks dobbeltrækker søjler i front mod gaden.
Nede ved floden ses resterne af den gamle bymur som var en del af Alcazaba - det mauriske fort - og længere henne ad flodbredden ligger en helt moderne bygning, hvor regionskontorerne har til huse. På den centrale plads Plaza de España med palmetræer og en flot fontæne har vi udsigt til både katedralen Santa Maria samt rådhuset. Tæt på kommer vi forbi den 15 meter høje Trajan-bue, som var en af indgangsportene til det gamle Emérita Augusta og bygget til ære for kejser Trajan. 
Vi følger gaderne rundt om byen for at se, om vi også kan nå Hippodromen - den romerske væddeløbsbane - men tiden løber fra os, så vi ser "kun" resterne af endnu en akvædukt - San Lazaro-akvædukten - som står lige i nærheden, inden vi mødes med resten af vore rejsefæller for sammen at køre videre ad Sølvruten mod Trujillo.
Alle de fine romerske seværdigheder i Mérida blev i 1993 optaget på UNESCO’s kulturelle verdensarvsliste.

Trujillo - conquistadorernes fødeby

Landskabet bliver gradvist mere kuperet efterhånden som vi kommer længere mod nord og vi passerer bjergkæden Sierra de Guadalupe og kommer frem til det område af Extremadura, som nogen kalder "Tierre de Conquistadores" - Erobrernes Land. Det var da også fra disse barske og i 1400-tallet fattige egne af Spanien, at flere af de største erobrere af Den Nye Verden kom.
Fremme på det store torv Plaza Mayor, der er omkredset af smukke middelalderpalæer samt den store San Martin kirke, finder vi restaurant Meson la Cadena og spiser en sen frokost, hvilket man gør i Spanien. 
Spanierne spiser lidt om morgenen, lidt let om formiddagen, et stort måltid - det vigtigste - hen på eftermiddagen, holder siesta et par timer, hvor heden er størst, og spiser så igen et let aftenmåltid omkring kl. 22. Det skal dog siges, at den morgenmad, som vi tilbydes på samtlige hoteller er rigelig og upåklagelig. Ingen går sultne fra morgenbordet. 
Og så var der lige det med siestaen - den får vi gæster, der der er på rundrejse ikke, for vi er på oplevelsestur og skal ud at se, mærke og føle. Sove kan vi hjemme - eller når vi bliver gamle!

Plaza Mayor

Vi indtager Plaza Mayor, der kan betegnes som den største rådhusplads i Spanien i forhold til byens indbyggerantal på ca. 10.000. Vi går rundt og betragter de fine bygninger. Foran San Martin kirken står en bronzestatue af den måske største af alle conquistadorerne Francisco Pizarro (1471-1541), der blev født her i Trujillo. Han var uægte søn af en lavadelsmand og med begrænsede muligheder for succes hjemme, rejste han sammen med sine halvbrødre ud for at søge efter rigdommene i Den Nye Verden. Han var blandt de første som drog fra Atlanterhavssiden og frem til Stillehavet. Pizarro erobrede inkariget i Peru med både snilde og en nådesløs brutal fremfærd. Højt på en armeret hest og i krigsrustning må han have været et skrækindjagende syn for indianerne. Han blev gift med den sidste inkakonge Atahualpas søster Inés Yupanquie, hvormed han fik to børn. 
Pizarro grundlagde hovedstaden Lima i Peru, hvor han ligger begravet i katedralen.

Conquistadorernes Palads

Vi ser Conquistadorernes Palads, bygget af Pizarros halvbror Hernando og kommer ind i andre af erobrenes paladser pyntet med våbenskjolde fra storhedstiden.
En anden af de store erobere som er fra denne by er Francisco de Orellana (1511-1546), som udforskede Amazonas og døde der. Enkelte paladser er nu nonneklostre som bestemt også er et besøg værd. Højt over byen knejser en maurisk borg fra der 12. århundrede og vi spadserer op langs de gamle ydre bymure og træder ind i den højtliggende gamle bydel. På torvet ses en gammel åben cisterne, hvorfra man tidligere hentede vand. 
På toppen af den gamle by ligger kirken Santa Maria og bag denne et beskedent hus, hvor Pizarro blev opfostret. 
Lidt længere væk går vi op til Castillo - den mauriske borg - hvorfra her er en fin udsigt over det lavtliggende landskab og ned til Plaza Mayor.

Cáceres - med maurisk bymidte

Først på aftenen kører vi videre til Cáceres og bliver indlogeret på Hotel Husa Alcantara, ca. en km. fra byens centrum - Plaza Mayor. Vi stiller kufferterne på værelset og begiver os straks ud i den lune aften. Det er endnu lyst og hundredvis af spurve kvidrer i boulevardens palmetræer foran hotellet. 
Fremme på Plaza Mayor sætter vi os ved et af udendørsbordene på Restaurant El Pato lige over for den gamle borgmur og trappen som fører op til Arco de la Estrella - en af indgangene den gamle mauriske by, der er på UNESCO’s verdensarvliste. Ingen af tjenerne taler andet end spansk, selv om spisekortet også er på engelsk. Vi fornemmer, at her ikke kommer mange udenlandske turister i Extremadura-regionen, men at det fortrinsvis er lokale eller spanske turister, som kommer her.
Og mens vi spiser aftensmad, glider mørket ind over os og vi oplever Plaza Mayor i den smykke, stemningsfyldte aftenbelysning.

På guidet byrundtur i Cáceres

Sammen med vores lokale guide spadserer vi denne skønne morgen ind til Plaza Mayor og starter rundvisningen på den 5. største rådhusplads i Spanien. På pladsens sydside står de hvidkalkede huse tæt - alle med vinduer og altaner som vender ud mod pladsen, hvor der tidligere har været afholdt tyrefægtning, henrettelser under inkvisitionen og almindeligt marked. 
Rådhuset for enden af pladsen er bygget i 1869.
Vi spadserer ind bag de gamle mauriske bymure under Arco de la Estrella og besøger byens turistkontor i et tidligere palads med en skøn have og et 500-årigt figentræ.
De mange forskellige adelsfamilier byggede stort og flot, men da der var løbende stridigheder mellem familierne, blev alle paladser forsynet med et højt forsvarstårn. Bygningernes facader var dengang i det 15. århundrede uden vinduer og altaner, som først blev tilføjet senere i det 16. og 17. århundrede. For at skabe fred mellem de rivaliserende adelsfamilier beordrede kong Fernando og dronning Isabel tårnene beskåret i 1476, så nu er det kun enkelte af de originale høje tårne, som står tilbage - flere med storkereder i toppen.
I den smukke Santa Maria Katedral ser vi træalteret fra 1551, inden turen fortsættes gennem bydelen til en café, hvor den guidede tur slutter og vi har resten af dagen på egen hånd.
Den gamle bydel er ikke større end at man kan følge bymuren hele vejen rundt, hvilket vi gør, og ser flere af paladserne som alle er opført i gule sandsten og lysegrå granit. Denne næsten intakte gamle bydel har været forskånet for bombadementer under tidernes krige, hvilket vi kan glæde os over i dag.
Efter frokost på Restaurante de la Musica ved musiktribunen midt i Pargue Canavas i den nye bydel spadserer vi ned i parkanlægget bag hotellet - Parque del Principe - og følger vandløbet fra den øverste fontæne ved en lille botanisk have og ned gennem parken, mens vi nyder synet af de mange forskellige fugle og de opstillede skulpturer. 
Vi ender ved tyrefægterarenaen og går derfra op til det nordlige udsigtspunkt for at tage afsked med denne spændende by.
Men vi er langtfra færdige med bymure, katedraler og renæssancebygninger, for i morgen kører vi videre af Sølvruten mod Plasencia og universitetsbyen Salamanca.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser