10 steder du skal opleve i Andalusien
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Andalusien

10 steder du skal opleve i Andalusien

En busrejse til Andalusien ville unægtelig være en meget lang køretur, hvis du kører helt fra Danmark, men sådan behøver en busrejse slet ikke være. Første del af turen er med fly.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Granada - granatæblernes by

Vores første stop på turen er byen Granada, der er hovedstaden i den andalusiske provins af samme navn. Byen ligger smukt for foden af Sierra Nevada bjergene, hvor de to floder Darro og Genil mødes. Området omkring Granada har været beboet i over 7000 år, og byen har gennem tiden haft en spraglet historie, med mange forskellige herskere, heriblandt romerne og mauriske kaliffer. I 1492 indtog de kristne spanske monarker Isabella d. I. af Castilien og Ferdinand II. Af Aragon, byen og de afsluttede over 800 år islamisk herredømme over den Iberiske halvø. I dag bærer byen stadig præg af denne blanding af forskellige kulturer, hvilket du tydeligt oplever når du bevæger dig rundt i byens gader, og ikke mindst i byens mange grønne områder, hvoraf mange blev anlagt under maurerne. Byen er derudover opkaldt efter de mange granatæbler man gennem tiden har dyrket i området.

Alhambra - Granadas stolthed

En af de mest berømte bygningsværker i Granada, er det gamle fort og palads-kompleks Alhambra, der ligger på Sabikah-plateauet, sydøst for selve byen. Oprindeligt var Alhambra et lille fort, der blev opført i år 889, men i midten af det 11. århundrede blev stedet, under den mauriske emir Mohammed ben Al-Ahmar og hans efterfølgere, renoveret og ombygget til det befæstede palads-kompleks, der står den dag i dag. De fleste af paladserne i Alhambra er af islamisk oprindelse, hvilket også er tydeligt i den arabisk inspirerede udsmykning og arkitektur, med de mange buer og arabiske inskriptioner, samt de mange smukke marmorsøjler og flise-mosaikker. 
Alhambra Park er også en fornøjelse for øjet. Parken blev anlagt af maurerne, og beplantet med bl.a. roser og appelsintræer, men noget af det mest fremherskende i dag, er de engelske elmetræer, der blev bragt til parken af Jarlen af Wellington, i 1812. Lige uden for Alhambra ligger paladset Generalife, der er en af de ældste eksempler på mauriske haver. Her finder du bl.a. Patio de la Acequia, der har et langt vandbassin, springvand, lange søjlegange og pavilloner. I dag er Alhambra en af Spaniens største turistattraktioner, og er på UNESCO's verdensarvsliste. 
Du bør stætte en hel dag af i Alhambra for her er gudesmukt. Og hvis ikke er rejst hertil med rejsebureau og guide, der har sørget for alt, så skal du bestille billet i meget god tid.

Cordoba - en af Spaniens ældste byer

Næste stop på turen er Cordoba, som er en af de ældste byer i Spanien. Byen har eksisteret lang tid før romerriget, og der er fundet spor af mennesker i området, dateret helt tilbage til omkring 42.000 år f.v.t. Cordoba var under det islamiske herredømme, hovedstaden i Al-Andalus, den del af den Iberiske halvø der hørte under det muslimske styre, og var et kulturelt centrum. Man mener at byen i det 10. århundrede var en af verdens mest folkerige byer. Den gamle bydel er den næststørste af sin art i Europa, og er det største bymæssige område der er på UNESCO's verdensarvsliste. Her finder du bl.a. den store moske og katedralen, samt den gamle romerske bro, det romerske tempel og det gamle amfiteater. Rundt om den gamle bydel finder du også de gamle romerske bymure, med flere gamle tårne og forter. Der er i dag kun tre af de originale porte tilbage i bymuren: Puerta del Almadovar, Puerta de Sevilla og Puerta del Puente.

Sevilla - Andalusiens hovedstad

Vi bliver selvfølgelig heller ikke snydt for et stop i Andalusiens hovedstad Sevilla. Den gamle bydel i Sevilla er med sine ca. fire km2 den 3. største af sin slags i Europa, og her finder du bl.a. tre forskellige steder der er på UNESCO's verdensarvsliste: Alcazar palads-komplekset, byens smukke katedral, hvis tårn, La Giralda der blev opført som en minaret, og sidenhen ombygget til klokketårn, er Sevillas varetegn. Sidst men ikke mindst finder du også general arkivet for Indien, der bl.a. opbevarer Christopher Columbus rejsejournaler. I dag er Sevilla en blanding af moderne storby, med gode shopping muligheder, og mange spændende gamle bydele. Her kan f.eks. nævnes det gamle jødiske kvarter, der med sine smalle gader og små pladser er yderst stemningsfuld. Du finder også masser af spændende museer – som det arkæologiske museum og museet for finere kunst.

Smukke Plaza de Espana

Plaza de Espana er en del af byens grønne åndehul Maria Louisa Park og blev grundlagt i 1928, som en del af projektet bag Verdensudstillingen i 1929. Pavillionbygningerne, der er en blanding af 1920'ernes Art Deco stil og Neo Mudejar, går i en stor halvcirkel rundt om selve pladsen, der er gennemskåret af en kanal - som kan krydses via fire broer. De mange "provins-alkover" i pavillionbygningerne, med de smukke mosaikker, symboliserer hver i sær en af de spanske provinser, og er en populær baggrund på mange turistfotos.

Flamenco - den dristige dans

I Sevilla er der om aftenen mulighed for at komme ud og opleve flamenco dans. Jeg skal ikke gå glip af noget og hvis der er et sted man skal opleve flamenco, er Sevilla det helt rigtige sted. Dansen, der varierer fra meget i udtrykket - lige fra kraftfyldt til stille, blev i begyndelsen primært danset af Andalusiens romaer, men i dag danses den af alle. Oprindeligt var der en sanger og en guitarist, men i dag er dansen og guitaren de vigtigste elementer og begge kræver mange års træning. Mange diskuterer hvad der er rigtig flamenco, men det synes jeg måske ikke er så vigtigt. Jeg synes det er mere vigtigt at opleve den stemning, den intensitet og kunst, der fremføres af passionerede personer.

Royale heste i Jerez de la Frontera

På dagens udflugt skal vi besøge flere steder og det er netop fordelen ved at have bussen og guiden med, for vi kan nå en masse, uden vi selv skal røre en finger - og guiden giver mange spændende informationer om det sted vi er. Første stop er ved Den Kongelige Spanske Rideskole i Jerez de la Frontera – en by, hvor alt handler om heste. Der kæles for alle detaljer fra avl til oplæring og udstyr. Alt sammen ud fra meget gamle stolte traditioner og selv om vi ikke ser det verdenskendte show, hvor heste danser til musik, så er stedet alligevel fascinerende, fordi alt er perfekt og omgives af stolte traditioner.

Sherry i lange baner

Herfra fortsætter vi til sherrydestilleriet i Jerez for at få et indblik i endnu en ældgammel kultur, der handler om vin og spaniernes elskede sherry. Vin har man produceret siden 1100 f.v.t. og sherry er deres et og alt. Den søde hedvin er meget anderledes end almindelig vin. Vi ser både selve destilleriet og de enorme kældre med egetræsfade, hvor sherryen modnes. Naturligvis afsluttes besøget også med sherry smagning og det giver en efterfølgende god stemning i bussen.

Ronda - den todelte by

Vi fortsætter til den historiske by Ronda, der ligger i et bjergrigt område, ca. 100 km fra Malaga. Guadalevin floden deler byen i to, og har udskåret den ca. 120m dybe kløft El Tajo. På kanterne af kløften ligger byens to dele, den ældre og mauriske bydel La Ciudad og den yngre El Mercadillo. Der er tre broer der krydser kløften, den nyeste af broerne, Puente Nuevo er et smukt bygningsværk, og et velbesøgt turistmål, der giver en enestående udsigt over kløften.

Den dramatiske historie

Ronda har en ubeskrivelig og meget dramatisk historie bag sig og blev også hårdt ramt under den spanske borgerkrig. Ernest Hemingway, der tit besøgte Ronda, beskriver i den berømte bog Hvem Ringer Klokkerne For, en scene hvor fascistsympatisører bliver henrettet ved at blive smidt ned fra en klippe. Denne scene menes at være baseret på virkelige begivenheder, hvor nationalisterne blev smidt i El Tajo. Byen og dens historie, har udover Ernest Hemingway, inspireret mange store kunstnere og forfattere - heriblandt Orson Welles og den tyske poet Rainer Maria Rilke.

Tyrefægtningens højborg i Ronda

Ronda er også kendt for at have Spaniens ældste tyrefægter arena, Plaza de Toros de Ronda fra 1794. Her har de berømte tyrefægter familier Romero og Ordóñez, gennem årene, vundet megen hæder og ære i kamp mod tyrene. Uanset hvad man synes om tyrefægtning, er arenaen stadig et besøg værd, og giver et godt indblik i kulturen bag kampen mellem mand og tyr. Vi er kun i byen nogle timer og det er naturligvis ikke nok, men er du let til bens kan du godt nå at se en del og Ronda er uden tvivl en by, der skal ses til fods.

Fakta om Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca.  505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information

Tag på busrejse til Spanien med Riis Rejser

Find campingpladser i Spanien med Dansk Camping Union

Turistinformation: Spanien