Busrejse til Weesen ved Walensee i Heidiland
Log ind Log ind
Busrejse til Weesen ved Walensee i Heidiland

Busrejse til Weesen ved Walensee i Heidiland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Den schweiziske natur omkring Walensee i Schweiz er et perfekt udgangspunkt for storbyen Zürich samt udflugt til de høje bjerge ved Flumserberg og en spektakulær togtur med Glacier Express til Andermatt.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Gennem flere lande mod Fyrstendømmet Liechtenstein

Bussen kommer denne gang sent frem til overnatningshotellet i Fulda i Midttyskland, hvilket skyldes flere kødannelser på motorvejen (stau), så et besøg i Fuldas barokke bydel må vente til tilbageturen. Efter den første overnatning fortsætter busrejsen gennem Sydtyskland ind i Østrig og videre til Schweiz med et ophold i Vaduz der er hovedstaden i Fyrstendømmet Liechtenstein. Liechtenstein er et af Europas mindste lande på blot 160 km2 og ligger på grænsen mellem Schweiz og Østrig. Landet regeres af prins Hans-Adam 2. - en af verdens rigeste regenter. Fyrsteparret bor på det mere end 700 år gamle slot Vaduz, der ligger højt på bjergskråningen over byen. Vaduz slot har været ejet af fyrsterne siden 1712 og fra 1938 har slottet været fyrsteparrets residens, hvorfor der ikke er offentlig adgang. Der er lejlighed til at spadsere ad hovedgaden til domkirken St. Florin, som blev opført mellem 1868-73 i nygotisk stil. Gå tilbage ad gågaden forbi parlamentsbygningen (1905) og retur til byens rådhus fra begyndelsen af 1930’erne. Vaduz har flere museer bl.a. det fyrstelige skattekammer med kronjuveler og originale månesten samt ikke mindst et af de verdensberømte Fabergé-æg - det såkaldte Æbleblomstæg.

Fyrsteboligen Slot Vaduz i Liechtenstein

Fyrsteboligen Slot Vaduz i Liechtenstein

Weesen direkte ved Walensee

Busrejsen fortsætter gennem den smukke schweiziske natur med brede og frugtbare dale og med udsigt til høje, takkede alper og er snart fremme ved Walensee. Søen der ligger 419 moh. og er 15,5 km. lang og blot 2 km. på bredeste sted og omgivet af bjerge på op til 2.000 meters højde. Walensee følges til landsbyen Weesen i søens vestlige ende. Her sker indkvarteringen på Parkhotel Schwert der ligger lige ned til søen omgivet af bjergskråninger med huse og vinmarker. Flere spadserer ned til søen for at se nærmere på søens store springvand, der står lidt ude i vandet. Følges søpromenaden mod syd ser du vandet løbe ned i Linthkanalen der forbinder Walensee med Zürich-søen.

Langs Walensee mod Weesen

Langs Walensee mod Weesen

Landsbyen Weesen er lille og hurtig set med hyggelige bygninger, et dominikanerkloster Maria Zuflucht samt et par kirker. Her er et Museum & Galleri Weesen, der ligger lige bag hotellet. Komponisten Franz List boede i 1835 på Hotel Schwert og her blev han inspireret til sin musik ved sejlture på Walensee. En mindeplade på husvæggen beretter herom. Blot et par hundrede meter fra hotellet ligger købmandsbutikken, hvor det er muligt at proviantere.

Weesen, der også kaldes Rivieraen ved Walensee, er det faste udgangspunktet for udflugterne de næste dage. Udflugtsprogrammet kan blive ændret under hensyntagen til vejr og andre forhold, hvorfor denne rejsebeskrivelse ikke nødvendigvis gennemføres som beskrevet.

Typiske huse i Weesen

Typiske huse i Weesen

Eventyret om Heidi i Heididorf ved Maienfeld

Den schweiziske forfatter Johanna Louise Spyri (1827-1901) skrev i 1880-81 børnebøgerne om den lille femårige pige Heidi, som, efter at have mistet sin mor, kommer i pleje hos sin gamle bedstefar Alpöhi i en lille bjerglandsby oppe på de grønne bjergskråninger over Maienfeld. Her viser Heidi sin kærlighed til dyr og mennesker - og ikke mindst naturen. Disse eventyr, der også er blevet filmet, er elsket af børn og voksne over hele verden og er blevet en del af den schweiziske kultur. Det er da også en fin oplevelse at besøge stedet Heididorf, der er en delvis rekonstrueret bjerglandsby midt i det alpine landskab, som nærmest er taget direkte ud af bøgerne. Det var her i det 300 år gamle Heidis Hus at Spyri blev inspireret af de lokale landbofolk og deres levevis til at skrive sit eventyr om Heidi.

Heidi er et eventyr kendt over hele verden

Heidi er et eventyr kendt over hele verden

Landsbyen Maienfeld

Inden besøget ved Heididorf, er der et kort ophold i byen Maienfeld med mulighed for at spadsere en mindre tur forbi Schloss Brandis fra 1247 og frem til rådhuset på byens centrale plads. Rådhuset har fine vægmalerier på ydermuren.

Brandis Slot fra 1247  i Maienfeld

Brandis Slot fra 1247 i Maienfeld

Taminabrüche og kurbyen Bad Ragaz

Dagens udflugtsprogram i Heidiland startede dog ved den præmierede buebro Taminabrücke, der blev åbnet for trafik i 2017. Broen har en spændvidde på 259 meter og en højde på 200 meter over Taminaslugten. Nede i slugten løber de 37 grader varme kilder som leverer vand til Bad Ragaz populære spabade. Vandet skulle have helbredende virkning og kilderne er blevet anvendt siden 1200-årene.

Taminabroen nær Bad Ragaz

Taminabroen nær Bad Ragaz

I Bad Ragaz var der mulighed for at spadsere fra Tamina-floden til kurparken ved det store Grand Resort og nyde den helt enestående blomsterpragt i kurparken, hvor der også står forskellige skulpturer. Bad Ragaz har skulpturfestival hvert tredje år.

Taminafloden løber gennem Bad Ragaz

Taminafloden løber gennem Bad Ragaz

Sejltur på Walensee til Quinten

Motorskibet sejler mellem byerne langs Walensee og på ruten mod Quinten er der udsigt til de mægtige bjerge, der omgiver søen. Lidt efter landgangsstedet ved Betlis passerer båden bl.a. de imponerende vandfald Seerenbachfälle og Rinquelle der efter nattens kraftige regn kaster kaskader af vand ned langs klippesiderne over tre etager før det render ud i Walensee. Med en samlet faldhøjde på 585 meter er Seerenbachfälle det højeste vandfald i Schweiz og blandt de 10 højeste i Europa.

Med rutebåd på Walensee til Quinten

Med rutebåd på Walensee til Quinten

Quinten - en landsby uden biler

Båden ligger til i Quinten, hvortil du kun kan komme gående på en bjergsti eller sejlende med skib. Quintens beliggenhed giver landsbyen et meget mildt klima, som man ellers finder ved Middelhavet, hvilket giver mulighed for at dyrke vindruer, figner og andre sydfrugter. Her er da også en helt ekstraordinær frugtbarhed med alverdens blomster og bl.a. palmetræer. Efter en frokost på restaurant Seehus helt nede ved søen, er der mulighed for at spadsere rundt mellem vinmarkerne i denne romantiske landsby og eventuelt smage på nogle af de vine som dyrkes her. Du kan også nyde din eftermiddagskaffe på naborestauranten Schifflände i skyggen under det mægtige platantræ der står midt på terrassen.

Ankomst til Quinten

Ankomst til Quinten

Chapfenberg - med udsigt over Walensee og Weesen

Tilbage i Weesen står der lige ved Hotel Schwert en gul vejviser med wanderweg mod klippetoppen Chapfenberg. Ved Weesen Museum & Gallerie slår landevejen et sving op ad bjerget bag byen og ca. 50 meter oppe findes ruten op ad trapperne mod Chapfenberg. Ca. halvvejs oppe ender trapperne ved et hus, hvorfra du får det første glimt af Walensee. Ruten fortsætter op langs vinmarkerne, hvor du passerer en jernlåge ret frem gennem skoven. Her er ruten mere ujævn og stenet. Længere fremme deler ruten sig, men med tydelig afmærkning. Ved Chapfenberg er der to toppe 619 moh. begge med bænke og med imponerende udsigter over Walensee og Weesen. Der er flere muligheder for at fortsætte vandreturen og alternative ruter tilbage mod Weesen. Turen op med ca. 200 højdemeter er estimeret til 20 minutter, men regn med 30 minutter og lige så lang tid til at vandre samme vej tilbage. Det er naturligvis bedst at vandre turen med vandresko, men med kondisko kan det gå an med forsigtighed.

Klippetoppen Chapfenberg 619 moh.

Klippetoppen Chapfenberg 619 moh.

Zürich - den største by i Schweiz

Dagens udflugt går til den fascinerende by Zürich, der er blandt verdens førende finanscentre bl.a. pga. landets skattely. Men Zürich er andet end store banker og kolde kontanter. Den byder bl.a. på en skøn bykerne fra middelalderen med flere interessante kirker og andre bygninger. Efter en tur med bussen rundt i byen er der mulighed for at følge med på en guidet spadseretur til den gamle bydel (altstadt) eller gå i sit eget tempo.

Fra Quaibrücke, hvor floden Limmat løber ud i Zürichsøen, kan du f.eks. gå på egen hånd langs søens østlige bred frem til Zürich Opera. Langs søbreddens promenade er opsat blomsterkummer med skønne planter, som du ikke ser hver dag. Herfra kan du se springvandet på Zürichsøens anden side.

Floden Limmat set fra Quaibrücke

Floden Limmat set fra Quaibrücke

Derefter kan du følge Limmat-flodens højre bred frem mod kirken Fraumünster, der tidligere var et nonnekloster med rødder tilbage til 853. Efter reformationen blev kirken overtaget af byen. I dag er kirkens største attraktioner de farverige glasmosaikker i vinduerne bl.a. skabt i 1970’erne af kunstmaleren Marc Chagall (1887-1985). I den gamle bydel (Altstadt) ses også byens ældste sognekirke St. Peter Kirche der oprindeligt er fra det 9.århundrede. Det er dog kirkens enorme ur med en diameter på 8,7 meter som imponerer. Du er nu i altstad som ligger i en let kuperet bydel med flere fontæner - bl.a. byens ældste - alle med godt drikkevand. Gaderne er smalle og de gamle huse står tæt.

Fraumünster med de berømte mosaikruder

Fraumünster med de berømte mosaikruder

Handelsgaden Bahnhofstrasse

Du kan gå frem til Bahnhofstrasse der er en af de dyreste og mest eksklusive indkøbsgader i verden, med bl.a. modebutikker og naturligvis schweiziske ure og de populære lommeknive samt chokoladebutikker etc. Her er du ikke alene og både biler og sporvogne kører gennem denne livlige indkøbsgade, der ender ved banegården. Lige over for banegården ligger Nationalmuseet i århundrede gamle bygninger som kunne minde om et eventyrslot. Her er både permanente og midlertidige udstillinger, men det må vente til en regnvejrsdag!

Turen fortsætter på venstre side af Limmatfloden, dvs. den østlige side.

Bahnhofstrasse - Zürichs eksklusive indkøbsgade

Bahnhofstrasse - Zürichs eksklusive indkøbsgade

Grossmünster - Zürichs vartegn

På Limmats vestlige side ligger kirken Grossmünster der blev indviet tilbage i 1117. Med sine tvillingetårne fra 1781 betragtes kirken som Zürichs vartegn.

Katedralen Grossmünster - Zürichs vartegn

Katedralen Grossmünster - Zürichs vartegn

Universitetsområdet

Zürichs universitetsområde ligger omkring 40 højdemeter oppe over floden. Et skinnetog - Polybahn - kører hvert femte minut fra centrum stejlt op til universitetsområdet. Omkring to mio. mennesker benytter denne bane hvert år. På en stor plads - Polyterrasse – foran en af Zürich universitetsbygninger - er der en enestående udsigt ud over hele den gamle bydel.

Herfra kan du fortsætte gennem universitetsområdet tilbage til centrum forbi Kunsthaus Zürich og til det aftalte mødested ved Quaibrüche for at køre retur til Wessen.

Polybahn kører folk fra centrum op til universitetsområdet

Polybahn kører folk fra centrum op til universitetsområdet

En vidunderlig dag på Flumserberg

I den østlige ende af Walensee ligger byen Unterterzen neden for Flumserberg. Her løfter svævebanen dig op til Tannenboden 1.400 moh. og her spadserer du forbi den store p-plads til næste svævebane der fører op til endestationen Maschgenkamm, 2.020 moh. Fra restauranten ved svævebanen er der en fin udsigt ned over bjergsiden hvor svævebanens gondoler glider op og ned i en lind strøm, samt et enestående blik ud over den schweiziske bjergverden på den anden side af Walensee. På restauranten er det bl.a. muligt at smage den lokale ost produceret af mælk fra de omkringgående køer, hvis kobjælder du konstant hører.

Gondol op fra Unterterzen til Maschenkamm på Flumserberg

Gondol op fra Unterterzen til Maschenkamm på Flumserberg

Alpeblomstruten

Lige foran Maschgenkamm ligger bjergtoppen Ziger som du på en god bred sti kan gå rundt om og opleve mange vidunderlige alpeblomster. Her behøver du ikke lede efter alpeblomsterne, de vokser lige på bjergsiden. Det anbefales at gå venstre omkring Zigerbjerget og på denne Alpenfloraweg kan barnevogne let komme med og turen rundt kan for de fleste gøres på under en time. Undervejs er der udsigt til alpernes forskellige karakteristiske toppe med bl.a. Spitzmielen, 2.501 moh. og Magarrain, 2.524 moh. der udgør toppen af Flumserberg.

Alpenfloraweg er en god sti rundt om Ziger-toppen

Alpenfloraweg er en god sti rundt om Ziger-toppen

Udsigt til Walensee fra Cuncels

På den anden side af Zigerbjerget ved Zigerfurgglen deler vandrestierne sig og du kan følge stien mod Sächsmoor, der rejser sig over dig med 2.196 moh. Ved krydset Chrüzen vandrer du op på højderyggen af Cuncels, 1.935 moh. hvorfra der er en helt enestående udsigt til Walensee. Herfra ligner Sächsmoor nærmest en af bjergtoppene fra Monument Valley i USA.

Neden for Sächsmoor, 2.196 moh.

Neden for Sächsmoor, 2.196 moh.

Frokost i Flumserbergs bjergdal

Tilbage ved Zigerfurgglen kan du fortsætte ud i bjergdalen mod Spitzmeilen og her kan du rigtigt fornemme landskabet i Alperne, der blev skabt for 200-300 millioner år siden, da jordskorpen blev presset sammen og nærmest dannede Alpernes foldebjerge som bølger i landskabet - bjergtop - dal - bjergtop etc. Der er dog ikke tid til at fortsætte helt ud til den specielle top Spitzmeilen, så find en sten og indtag din medbragte frokost under klangen af kobjælder fra køerne som græsser i den frodige bjergdal.

Gå samme vej tilbage og mød resten af rejsegruppen på aftalt tid for at tage svævebanen retur til Unterterzen, hvor bussen venter på at køre tilbage til Weesen.

På sti ud i bjergdalen

På sti ud i bjergdalen

Til Betlis med Seerenbachfälle og Rinquelle

Er der en dag, hvor du ikke ønsker at deltage på en af de arrangerede udflugter eller vil bruge en eftermiddag på egen hånd, kan det anbefales at tage båden til Betlis på nordsiden af Walensee eller spadsere de ca. fire km. derud. På spadsereturen kommer du forbi et populært badested, hvor folk hopper i vandet fra klippesiden eller fra badebroer. Her er cafeteriaet Lago Mio. Du fortsætter ad den smukke vej og turen bliver lidt spektakulær, da du skal gennem to tunneller hvor der også kører biler. Ved Betlis ligger restauranten Burg Strahlegg og herfra er der ca. 20 minutters gang til vandfaldene Seerenbachfälle og Rinquelle. Undervejs passerer du ruinen fra middelalderborgen Strahlegg. Dette monument (denkmal) ligger på en pynt ud i søen. Fremme ved Seerenbachfälle/Rinquelle er det som om nogen har slukket for vandhanen! Denne dag er det ikke nær så meget vand i vandfaldet som forleden på sejlturen, så bedste tidspunkt at besøge dette enorme vandfald på, er umiddelbart efter at det har regnet.

Langs Walensee mod Betlis

Langs Walensee mod Betlis

Spadseretur til Gäsi

En anden mulighed er at spadsere på sydsiden af Walensee, så efter at du har passeret broen over Linthkanalen, går du ned langs søen. Du kommer gennem et større parkanlæg og passerer et par militærbunkere og kan snart se, at der også på denne side af søen er småstenede badestrande. Undervejs er der rig lejlighed til at studere søens rige fugleliv. Ved den lille marina ved Gäsi ligger et cafeteria, hvor du kan slukke tørsten.

Militærbunker passeres på vejen mod Gäsi

Militærbunker passeres på vejen mod Gäsi

Med Glacier Express til byen Andermatt

Panoramatogturen med Glacier Express løber fra St. Moriz til Zermatt og varer over otte timer, men denne dag gennemføres kun en mindre del af denne spektakulære togrejse - nemlig fra Chur til Andermatt - der varer ca. tre timer. Fra Chur, der er det ældste beboede område i Schweiz, hvor arkæologer har fundet bopladser fra omkring 3.000 år fvt., stås på toget og du får plads ved store panoramavinduer med fuld udsigt til landskabet der passeres. Det kan dog være svært at fotografere gennem panoramaruderne uden at få genskær på billederne, så der er den mulighed at fotografere ved dørene til toget, hvor vinduerne kan rulles ned.

Efter få minutter er toget allerede ude i et helt specielt område ved Rhinkløften, der blev skabt under sidste istid, hvor store stenskred skabte dybe kløfter, hvor Rhinen kunne skære sig gennem. Området er da også kendt om ”Schweiz Grand Canyon”. Denne del af Rhinens løb var helt ufremkommeligt, indtil man i 1903 fik bygget jernbanen.

Med Glacier Express fra Chur langs Rhinen mod til Andermatt

Med Glacier Express fra Chur langs Rhinen mod til Andermatt

Undervejs er der udsigt til imponerende bjerglandskaber med dybe slugter og frodige enge med græs og blomster, søer og et par gletsjere. Ved byen Disentis ses det store benediktinerkloster med rødder tilbage til det 7. århundrede og er dermed det ældste benediktinerkloster i Schweiz.

Toget kører forbi små landsbyer

Toget kører forbi små landsbyer

Toget arbejder sig nu langsomt opad mod Oberalppas, 2.033 moh. der er togturens højeste punkt. Her ligger den aldeles pittoresk sø Oberaplsee. Herefter går det stejlt ned til skisportsbyen Andermatt i Urserendalen, 1.447 moh. hvor denne tur med Glacier Express stopper.

Nu starter togrejsen op mod Oberalppas

Nu starter togrejsen op mod Oberalppas

Andermatt - en landsby i Urserendalen

Der er et par timer til på egen hånd at gå på opdagelse i Andermatt, som er et populært vintersportssted. Lige ved togstationen ligger turistinformationen, hvor du kan få et bykort. Ikke fordi byen er særlig stor, men så har du noget at støtte dig til. Urserendalen har gennem tiderne været benyttet som gennemgangsdal, når man skulle passere St. Gotthard-passet. Helt fra stenalderen og over bronzealderen til Romerriget vandrede folk gennem dalen, som romerne kaldte Ursaria – Bjørnedalen. Dalens navn stammer herfra. I midten af 1800-årene blev det gamle muldyrspor afløst af hestetrukne diligencer som kørte folk til Andermatt. Det fortælles, at kusken havde travlt med at overholde køreplanen, så efter at have skifte de udmattede heste, hældte han vin i sin varme suppe, så han ikke brændte sig når han skulle spise hurtigt!

Det er værd at besøge sognekirken St. Peter og Poul fra 1602, der er den betydeligste kirke i Urserendalen. Kirken har et meget smukt barokt kirkerum med skønne loftsmalerier med bibelske motiver. Du kan følge floden Unteralpreuss der løber gennem Andermatt og spadsere op til kapellet Mariahilf, der blev bygget i 1735-36 til ære for Gud, som skulle beskytte byen mod laviner. Fra kapellet er der en glimrende udsigt ud over Andermatt.

Sognekirken St. Peter og Paul i Andermatt

Sognekirken St. Peter og Paul i Andermatt

I den velbevarede gamle del af landsbyen ses ved rådhuset en ottekantet fontæne fra omkring 1581 netop med en bjørn opsat i 1950’erne på toppen. Det var før der var indlagt vand i husene, så her kunne indbyggerne hente frisk vand. På den anden side af fontænen ligger Urserendalens museum. Fortsætter du lidt hen ad hovedgaden støder du på flere klassiske træbygninger. På vejen tilbage til det aftalte mødested kommer du forbi en af broerne over floden Unteralpreuss og her sidder den fløjtende romerske hyrdegud Faun.

På den anden side af jernbanen er Andermatt ved at opføre et stort eksklusivt skiresort med bl.a. seks 4- og 5-stjernede hoteller - for Andermatt er først og fremmest et populært skiområde.

Fontæne med bjørn foran rådhuset i Andermatt

Fontæne med bjørn foran rådhuset i Andermatt

Panoramatur tilbage mod Hotel Schwert

På de første kilometer fra Andermatt følges de spektakulære serpentinesving ned i Schöllenen-kløften og forbi Djævelens Bro. Den oprindelige træbro var fra 1200-årene og blev erstattet af den første stenbro omkring 1595. Til Djævelens Bro knytter sig en legende, for broen kunne ikke blive færdig, før man havde indgået en aftale med djævelen, som man lovede ville få sjælen af den første som passerede den færdige bro. Og da broen endelig var bygget, sendte folkene en buk over til djævelen som blev så rasende, at han rev bukken i stykker og tog en stor sten, som han ville kaste mod broen for at smadre den. Men en gammel kone huggede et kors ind i stenen, så djævelen missede sit mål, hvorefter stenen landede nede i dalen.Senere følges Rhinen et lille stykke på flodens 1.233 km. lange rejse mod udløbet i den Engelske Kanal syd for Rotterdam i Holland, hvor floden kaldes Waal.

På denne flotte panoramatur tilbage mod Weesen kører bussen forbi flere søer bl.a. Vierwaldstättersee, Zürichsee og Obersee. En flot panoramadag - først med tog og så med bus gennem det varierede schweiziske landskab.

Udsigt til De Schweiziske Alper

Udsigt til De Schweiziske Alper

Bregenz og Bodensøen

Hjemrejsen er begyndt og under den lange rejse er det forfriskende med et stop i den østrigske by Bregenz ved Bodensøen. Her er det muligt at spadsere ned til søen, hvor scenen til Bregenzer Festspiele ses. Dette år er det en enkel scenografi til Puccinis opera Madame Butterfly. Ved festspilhuset ses fotos af tidligere års scenografier af bl.a. Tuandot og Rigoletto m.fl. Også danske Kasper Holdens opsætning af Bizets opera Carmen i 2017 og 2018 - den hidtil mest sete forestilling med mere end 200.000 operagæster.

Bodensee på grænsen mellem Schweiz, Østrig og Tyskland

Bodensee på grænsen mellem Schweiz, Østrig og Tyskland

Fulda - med en barok bydel

Efter middagen på Park Hotel Fulda er der tid til at spadsere over i Fuldas barokke bydel med flere kirker, bindingsværkshuse og rester fra middelalderen. Det tager omkring 10-15 minutter at spadsere til gågaden, hvor det vrimler med folk på de mange fortovsrestauranter denne milde sommeraften. Her er musik og gadegøglere som underholder. Efter det smukke gamle rådhus er det Fuldas sognekirke St. Blasius bygget mellem 1779-86, der fanger blikket. Længere oppe ad Nonnengasse ligger det imponerende residenspalads fra 1714. De historiske rum med originalt inventar fra det 18. århundrede er naturligvis kun åben om dagen.

Det gamle rådhus i Fulda

Det gamle rådhus i Fulda

Over for ses Fuldas vartegn katedralen, der er den mest imponerende barokbygning i Fulda. Katedralen er opført mellem 1704-1712 oven på en tidligere basilika fra 800-årene som er delvist indbygget i katedralen. I katedralen hviler St. Bonifatius (ca. 680-754), hvorfor katedralen i Fulda er et vigtigt pilgrimsmål. Over for katedralen ses byens ældste kirke St. Michael Kirche, der er helt tilbage fra 812-822 - en rigtig middelalderkirke. Langs katedralen ses bygningen fra et tidligere benediktinerkloster med en pompøs indgangsdør.

Katedralen i Fulda

Katedralen i Fulda

På den anden side af katedralpladsen - lidt gemt bag gamle mure - ligger Daliaparken, hvor du i sensommeren kan se mere end 30 sorter daliaplanter i forskellige former og farver. Fortsættes ad Kanalstrasse ind i det barokke kvarter ser du det 14 meter høje Hexenturn, der dog intet har med hekse at gøre. Tårnet var en del af den middelalderlige bymur fra 1200-årene. Du passerer en del bygninger bl.a. med bindingsværk, inden du før mørkets frembrud når Helligåndskirken også fra første halvdel af 1700-årene.

Efter denne ekstra oplevelse på busrejsen til Schweiz, vendes kursen mod Danmark næste dag.

Daliahaven i Fulda ligger lidt gemt bag gamle mure

Daliahaven i Fulda ligger lidt gemt bag gamle mure

Fakta om Schweiz

Schweiz' officielle navn er Schweizerische Eidgenossenschaftlovenien og ligger i Centraleuropa. Det grænser op til Tyskland, Frankrig, Italien, Liechtenstein og Østrig. 208 bjerge er over 3.000 meter. Der tales fire officielle sprog - tysk, fransk, italiensk og rætoromansk.

Hovedstad: Bern - største by er Zürich

Befolkningstal: Ca. 8 mio.        

Afstand fra Danmark: Ca. 900 km fra den dansk-tyske grænse

Areal: 41.285 km²

Mest besøgte attraktioner/byer:  Zürich, Geneve, Bern, Luzern, Matterhorn, Jungfraujoch Top of Europe,  Interlaken, St. Gotthard, Chur og Bernina Express

Mest kendt for: Ure som Omega, Rolex og Tag Heuer. Ost - der findes over 450 slags. Chokolade - schweizerne spiser gns. 10 kg om året

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Schweiz