226 IMG_0256.JPG

Flodkrydstogt fra Moskva til Skt. Petersborg

Google Map...
Rusland - Riis Rejser

Hovedstaden i Rusland er Moskva.

Befolkningstal: Ca. 145 mio.

Areal: Ca. 17.100.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.146 til Sankt Petersborg, 1.563 km til Moskva.

Tidsforskel: To timer foran.

Mest besøgte attraktion: Sankt Petersborg med bl.a. Erimitagen, Vinterpaladset samt Peterhofs Palads samt Moskva med bl.a. Kriml og Den Røde plads. 

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Rusland

Skibet MS Anton Checkov

Som det er skik og brug i Rusland modtages vi med friskbagt brød og salt samt et glas champagne, da vi stiger ombord på skibet MS Anton Checkov, der skal være vores flydende hotel de næste ti dage. Skibet vil på dette flodkrydstogt bringe os fra Moskva til Skt. Petersborg og udover at se seværdighederne i disse to metropoler vil vi undervejs opleve russisk historie og kultur og besøge andre interessante steder på vores vej ad Moskva Kanalen, floden Volga og store søer bl.a. Europas største - Ladoga-søen. Det gode skib MS Anton Checkov, opkaldt efter den store russiske forfatter, ligger ved den nordre kaj i Moskvas havn sammen med øvrige krydstogtsfartøjer. 
Efter at rejselederen har sikret sig, at vi alle har fået de bestilte kahytter, kan vi gå på opdagelse på skibet, der er bygget i 1978 og siden gennemrenoveret. Skibet har plads til 223 passagerer, der kommer fra flere forskellige lande og fordeles i kahytter på tre dæk. Kahytterne har et stort vindue, som kan åbnes og naturligvis eget bad og toilet. Derudover er her en Lido Bar med et lille svømmebassin samt en stor Panorama Bar, ligesom her findes en konferencesal, der bl.a. benyttes til russisk underholdning, foredrag og film. På øverste dæk har vi et stort soldæk med liggestole, borde og stole. I restauranten er der ved morgenbuffeten frie siddepladser, men til frokost og aften, hvor der serveres tre retter mad, har vi faste siddepladser under hele flodkrydstogtet. Vi er så heldige, at komme til at sidde sammen med to interessante mennesker og sammen får vi hurtigt skabt en hyggelig stemning.
Udover udflugterne på de steder vi kommer til undervejs, er det på dette flodkrydstogt muligt at deltage i flere arrangementer ombord, bl.a. russisk sprog- og sanglektioner, underholdende klassiske koncerter med skibets faste duo o.m.a.

Sightseeing i Moskva

Efter en god nats søvn på skibet og et godt morgenmåltid er der arrangeret sightseeing i Moskva. I busser køres vi til de forskellige seværdigheder og får en fornemmelse af, hvor stor Moskva egentlig er. Alene Moskva Amt er på størrelse med Danmark og har ca. 20 mio. indbyggere fordelt på 200 mindre byer. Derudover er her ca. fem mio. gæstearbejdere som ikke er registreret! I centrum lever ca. 12 mio. mennesker. Blot 75 km. fra centrum findes store skove og uberørt natur med vilde dyr som bjørn, ræv, hjort, vildsvin etc.
Undervejs har vi et kort ophold ved Moskva kanalen med udsigt til et af Josef Stalins syv kransekagehuse – skyskrabere bygget af politiske fanger i begyndelsen af forrige århundrede - som står rundt omkring i byen og populært kaldes "De Syv Søstre". Vi passerer moderne højhuse tæt ved Moskvas International Business Center - kaldt Moskva City - og forbi Det Hvide Hus, der under opstanden mod det kommunistiske diktatur i begyndelsen af 1990'erne blev bombet og kostede 150 mennesker livet.                                           

Ny Jomfruklosterets kirkegård

Næste stop er ved en lille sø foran Ny Jomfruklosteret, der oprindeligt er fra 1524 og det største kloster i Moskva. Her får vi oplyst, at netop denne sø inspirerede komponisten Peter Tjajkovskij til balletten Svanesøen. Det UNESCO-beskyttede kloster rummer bl.a. Smolenskij-katedralen, og legenden fortæller, at nonnerne reddede klosteret under Napoleonskrigen i 1812, ved at slukke lunterne, da det skulle sprænges i luften. I dag bor her 45 nonner bag de tykke mure.
Vi besøger kirkegården bag klosteret og beundrer de mange spændende gravmonumenter for nogle af Ruslands politiske ledere og berømte kunstnere. Her ligger politikere som Khrusjtjov og Jeltsin og musikere som Sjostakovitj og Rostropovitj samt mange flere.

Udsigten fra Spurvehøjene

Vi køres til udsigtspunktet på Spurvehøjene, hvorfra vi har et flot vue ud over Moskva med bl.a. det nye Moskva City, hvor højhusene har været år om at skyde i vejret. På Spurvehøjene ligger også Moskvas Statsuniversitet, MGU - endnu et af Stalins kransekagehuse fra 1953 - med plads til 40.000 elever og 6.000 lærere. 
Vi ser den imponerende 235 meter høje bygning fra det foranliggende parkanlæg.

Vasilij-katedralen på Den Røde Plads

Måske er det verdens mest omtalte plads vi betræder. Hvem har ikke hørt om militærparader på Den Røde Plads, hvor landets kommunistiske ledere har overværet det hele fra Kreml-muren. 
Denne dag er den store plads delvist spærret, da her er stillet op til en større koncert.
Først på pladsen ligger Vasilij-katedralen med fantastiske løgkupler i forskellige farver og mønstre. Den er opført af Ivan den Grusomme (1530-84) og stod færdig i 1561. Det fortælles, at den onde tsar beordrede arkitekten Postniks øjne stukket ud, så han ikke kunne skabe et lige så smukt værk andre steder. Foran Vasilij-katedralen står et mindesmærke for Kuzma Minin og prins Dmitri Pozharskiy, der rejste en hær mod de indtrængende polakker i 1612.
Lidt derfra ses en rund forhøjning på pladsen. Det er Lobnoe Mesto, der oprindelig var en henrettelsesplads og stedet hvor tsarens nye love og bekendtgørelser blev læst for folket.

Indkøbscentret GUM

Den Røde Plads foran Kreml var før revolutionen byens store markedsplads, men de tider er for længst forbi. I dag kan vi gå på opdagelse i et af Ruslands fineste indkøbscentre GUM, der findes i en flot bygning fra 1893. Dette store indkøbscenter har flere etager med fine mærkevareforretninger og caféer og i stueetagen et flot springvand samt en udstilling af ældre biler.
Bag GUM ligger den flotte Nikolskaja-gade med bl.a. Kazan-katedralen fra 1600-tallet, som vi ser nærmere på.

Gågaden Arbat

Vi har fået madpakker med fra MS Anton Checkov og ved frokosttide sættes vi af ved udenrigsministeriets bygning - endnu en af De Syv Søstre - der ligger på hjørnet af Moskvas ældste og længste gågade Gammel Arbat-gaden. Vi finder en bænk i solskinnet og nyder frokosten, mens vi ser på gågadens forbipasserende menneskemylder. Her er masser af butikker, caféer og kunstnere, der tilbyder deres malerier og tegner portrætter af de besøgende. Her er musikanter og gadegøglere, samt gadesælgere der forsøger at afsætte postkort og turistguides til os. 
Vi spadserer gennem gaden til Arbatskaja-pladsen, hvor trafikken buldrer af sted og går tilbage ad den lige så trafikkerede Ny Arbat-gaden. Så godt som alt på denne gade er af nyere dato med butikker og pompøse højhuse. Kun en lille kirke vidner om, at dette engang var et af Moskvas ældste kvarterer.

Moskva by Night

Efter aftensmaden på MS Anton Checkov har vi meldt os til en af de ekstra udflugter som tilbydes - Moskva by Night. I busser køres vi til en af de centrale metrostationer og tager de rullende trapper 70 meter ned i dybet. Allerede i 1930 blev den første hemmelige metro bygget fra Kreml til lufthavnen, således at den kommunistiske elite kunne flygte om nødvendigt. 
I 1935 havde Stalins straffefanger færdiggjort den første offentlige metro. Metrostationerne er alle forskellige og meget flot udsmykket med kommunistisk propaganda udført med skulpturer, malerier og mosaikker. Vi tager toget rundt til forskellige metrostationer. Togene, der kommer med ca. to minutters mellemrum og kører med op til 100 km i timen, betjener hver dag 10 mio. rejsende.

Sejrsparken

Vi står af toget ved den store Sejrspark, der blev anlagt til minde om sejren over Nazityskland.
En allé med tusindvis af meterhøje springvand belyst i rødt skal lede tanken hen på blodet fra de 20 mio. russiske soldater som blev dræbt under 2. verdenskrig. For enden af alléen står en 142 meter høj obelisk med den græske sejrsgudinden Nike på toppen. Bag denne ses en halvmåneformet bygning, der bl.a. har flere museer.
Her henter bussen os og kører os til Den Røde Plads.

Aften på Den Røde Plads

Det siges, at man ikke rigtigt har oplevet Den Røde Plads, hvis ikke man har set den i natbelysningen. Og vi må give dem ret. Det er en meget flot oplevelse af se Vasilij-katedralen badet i lys og indgangen til Kreml - Treenighedsporten - samt indkøbscentret GUM. I den lune sommernat kører bussen os tilbage til MS Anton Checkov, hvor vi lidt over midnat kan gå til køjs.

Kreml - den russiske højborg

Denne formiddag besøger vi Kreml, der, siden Moskva blev grundlagt i 1147 på det sted, har været byens højborg. Moskva har dog ikke altid været Ruslands hovedstad. I 880 blev Kiev landets første hovedstad, men i 1552 gør Ivan den Grusomme Moskva til hovedstad. Dette ændres dog da Peter den Store i 1712 flytter hovedstaden til Skt. Petersborg. Først efter oktoberrevolutionen gør Lenin atter Moskva til Ruslands hovedstad i 1918. Kreml er residens for den russiske præsident og det er herfra at Rusland er blevet styret både politiks og religiøst.

Ind gennem Treenighedstårnet

Fra hovedindgangen under det 76 meter høje Treenighedstårn, der udgør en integreret del af den godt to km. lange fæstningsmur omkring Kreml, er det første vi ser en moderne betonbygning - helt ude af trit med den øvrige arkitektur. Det er Kongrespaladset, hvor kommunistpartiet afholdt sine partikongresser hvert femte år. Kongrespaladset, der har 6.000 siddepladser, benyttes i dag til koncerter og balletforestillinger m.m.

Katedralpladsen

Vi kommer ind på Katedralpladsen omgivet af de smukkeste kirkebygninger med nogle af Ruslands vigtigste og smukkeste ikoner. Det er ikke tilladt at fotografere inde i kirkerne.
Vi besøger Mariæ Himmelfarts-katedralen, hvor tsarene blev kronet og begravet indtil Peter den Store flyttede traditionen til Skt. Petersborg. Her ses mange smukke vægmalerier og ikoner samt selveste Ivan den Grusommes tronstol. Også Ærkeengel-katedralen med mange tsargrave og Forkyndelses-katedralen er værd at besøge.

Ivan den Stores klokketårn

Mellem katedralerne står et meget smukt klokketårn. Det mangler dog sin største klokke. Det er verdens tungeste kirkeklokke på mere end 200 tons, som står neden for tårnet, med et stort stykke sprængt af efter en brand i 1737, hvor man pøsede koldt vand på den skoldhede klokke så den brast.

Tsar-kanonen

På den anden side af klokketårnet står Tsar-kanonen fra 1586. Med en vægt på 40 tons og et kanonrør på mere end fem meter er den en af verdens største kanoner, men den har aldrig affyret et skyd.

Vi afslutter besøget på Kreml ved at nyde udsigten ud over byen fra Kremlmuren, inden vi kører tilbage til skibet til frokost og afsejling mod Uglich, hvor et barnemord fandt sted.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser