IMG_3164.JPG

Vandreferie på Madeira - glæd dig til storslåede natur

Google Map...
Portugal - Ruby Rejser

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Tidsforskel:  1 time foran

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Ruby Rejser

Højt over Nonnernes Dal

Vi befinder os ca. 1000 meter over havet på vandrestien over Nonnernes Dal. Her er vi på en fin markeret rute - men ikke uden at rive os på de gule buske, hvor tornene stikker frem. Snart er vi oppe i det "fri" - med luft til begge sider, medens vi balancerer på sadlen mellem to bjergtoppe med en enestående udsigt ned i dalen. Vi indtager vores medbragte mad under et par valnøddetræer.

Tusindvis af flotte liljer

Vi fortsætter ned gennem gamle kastanjeskove og her i skovbunden blomstrer tusindvis af flotte liljer. På vejen ned er der kommet lidt spredning på gruppen. De forreste er nede i byen Curral das Freiras noget før de andre og går hen til bussen. Nogle mener, at siden de sidste endnu ikke er kommet ned, kan der måske være sket noget deroppe. Højdeskræk eller trætte knæ efter den lange tur ned gennem skoven. Det er der heldigvis ikke. Vi er samlet igen.

Med havet på begge sider

Det har regnet det meste af natten og morgenen med og der hænger fortsat tunge skyer over øen. Men der hvor vi skal hen, regner det næsten aldrig, siger vores turleder. Dagens tur starter ved P-pladsen ude på halvøen São Lourenco, der ligger som øens østligste punkt og er én af øens nationalparker. Selv om stien er våd og mudderet klamper under vores såler, får vi kæmpet os op ad de stejle skrænter. Konstant må vi slå vore vandrestøvler mod stenene for at befri dem for mudder. Men, som lovet, regner det heldigvis ikke.
Her er nogle utrolige klippeformationer og de dramatiske klipper med lodrette fald ned i havet, kan tage pusten fra enhver. 
Godt ude på halvøen får solen endelig ordentlig fat og sammen med en frisk vind tørrer jorden, og det bliver lettere at stå fast.

På yderste pynt

Yderst på halvøen bestiger vi den sidste pynt og kan se øerne længere ude. Nedenfor bor rangerne, der har tilsynet med nationalparken. Frokosten indtages nede ved stranden i læ for vinden og med solens varmende stråler er der enkelte, der vover at kaste sig i bølgerne. Forfriskende! Vi går samme vej tilbage og hvor er det meget lettere at vandre, nu hvor jorden er blevet tør!

En fridag i Funchal

På denne uges ferie er indlagt en fridag, hvor vi på egen hånd kan udforske de omkringliggende byer. Nogle tager på indkøbstur til kurvebyen Camacha. Andre tager med til denne by, hvorfra de kan vandre langs levada tilbage til Funchals botaniske have. Vi tager lokalbussen til Funchal, øens hovedstad. Her er fortsat charmerende gamle huse og brolagte gader og et farvestrålende marked. Spændende er også fiskehallen, hvor de grimme espada-fisk lægges til skue. Smag den før du ser den! Den smager rigtig godt - og så siges det, at der er 365 måder at tilberede den på - én for hver dag i året! Snyd heller ikke dig selv for et hvil under et skyggefuldt træ i en af Funchals mange parker. 
Her kan du i ro og mag nyde en let anretning og/eller en kold øl, medens du kan betragte de mange mennesker, der iler afsted.

Madeiras højeste top Pico Ruivo

I dag er vejret perfekt - høj sol og ingen vind. Så er det i dag vi skal på toppen af øen - op i nationalparken. Alt over 800 meter over havet er pr. definition nationalpark. 
Vi kører til Pico do Arieiro, 1.818 moh., hvorfra dagens vandring begynder. Her er virkelig trængsel, men det lykkedes på forunderlig vis at komme af sted i små grupper, så vi på selve turen ikke generes af hinanden.
Først på ruten er her anlagt en fin bred sti, men snart bliver det mere stejlt med høje trappetrin. I skyggen er regnen blevet til is, så vi skal være særdeles omhyggelige med ikke at glide på stenene. Enkelte steder er rækværket mangelfuldt, men med tungen lige i munden går det.

Imponerende udsigtspunkter

Her er imponerende udsigtspunkter. Vi kan se over til højsletten Pâul da Serra. Vi vandrer på en smal sti hugget ud i klipperne. Her vokser løgplanter og visse steder danner isen fantastiske mønstre på klippesiden, når vandet risler ned inden under isen. Her ligger sne sporadisk spredt på klippesiderne. Selv i solsiden under planterne gemmer sneen sig. Vi går gennem tunneller, hvorfra istapper på 20-30 cm., hænger ned i hovedet på os. Enkelte steder kommer pandelamperne frem og langsomt vandrer vi ind i de mørke, våde tunneller.

Pico Ruivo - fantastisk flot

Vi slutter på øens højeste punkt Pico Ruivo, 1.862 moh. Herfra kan vi se rundt på hele øen. Havet og højsletten med vindmøllerne. Vi kan se over på den saddel, hvor vi forleden spiste frokost over Nonnernes dal. Fantastisk flot.
For dig som ikke vandrer helt så meget, er der mulighed for at køre op til P-pladsen ved Achada do Teixeira, 1.592 moh., og så spadsere de sidste ca. fem km. ad en fin bred anlagt stenbelægning op til Pico Ruivo. Du bør unde dig selv denne enestående mulighed for at bestige øens højeste punkt.

Vandring ved Ribeira Brava

Byen er hurtigt overset - også selv om den har et lille museum. Nede ved stranden går en vej ind under klippen og bagved ligger havnen. Herfra er det en storslået udsigt langs den stejle kyst med et enormt vandfald, der faldet ned i havet. Efter besøget i byen er tid til endnu en levada-vandring. Denne gang starter turen lidt øst for Quinta Grande til Estreito de Camera de Lobos. Vi går gennem bebygget område og små jordlodder og kommer på denne tur lidt tættere på den lokale befolkning - men fortsat med flotte udsigtspunkter undervejs.

Der er sørger for alt det praktiske på denne rejse, så man kan slappe af og nyde naturen i fulde drag. Den skuffer ikke.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser