DSC09367.JPG
Storbyferie

Lissabon med Belem og historiske pladser

Se det fulde Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Lissabon

Google Map...
Portugal - Gislev Rejser

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Tidsforskel:  1 time foran

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Gislev Rejser

Monumenterne ved Belem

Vi begynder i bydelen Belem, hvor vi - iført høretelefoner så vi kan følge lokalguiden - besøger Jeronimus klosteret. Klostret er kendt som et af højdepunkterne for den mauriske arkitektur og et monument til minde om Portugals storhedstid som søfartsnation. Efter Vasco da Gamas (1460-1524) historiske rejse, der åbnede søvejen til Indien og dermed en nemmere adgang til de dyrebare krydderier, bestilte kongen i begyndelsen af 1500-årene klostret opført. Både udvendigt og indvendigt er Jeronimus klostret overdådigt dekoreret og her er flere af Portugals konger begravet, ligesom vi besøger Vasco da Gamas gravsted. Den store stenkiste er rigt dekoreret med maritime motiver bl.a. et relief af skibet han sejlede med – en karavelle.
Herefter besøger vi Torre de Belem (Belem tårnet), der blev bygget mellem 1515 og 1521 og skulle i søfartsnationens storhedstid forsvare indsejlingen ad Tejo-floden. Igen et rigt udsmykket bygningsværk, der var det sidste de søfarende så, da se sejlede ud på opdagelse på verdenshavene.
Netop sejlruterne på verdenshavene og årstallene for de mange ekspeditioner er angivet på et verdenskort i brolægningen foran monumentet for de store opdagelsesrejsende, som vi også besøger.
Selve monumentet blev opført i 1960 og markerede 500-året for Henrik Søfarerens død – og han er da også den som står forrest med ansigtet rettet mod Tejo-floden med en karavel i hånden, mens forskellige opdagelsesrejsende bl.a. Magellan, nogle af Portugals konger og dronninger står bag ham.

Guidet tur gennem bydelen Alfama

Bussen kører os derefter til bydelen Alfama, hvor vi spadserer ad smalle stræder flankeret af huse med vasketøjet dinglende på alterne hen til caféen Amigo Antonio, hvor der bydes på et glas vin i trange lokaler. Her kunne den knappe tid i Lissabon være brugt langt bedre f.eks. med et besøg på middelalderborgen - Castelo de Sao Jorge - der har en rig historie og hvorfra der er en prægtig udsigt ud over Lissabon.
Efter café-besøget kører vi til en af Lissabons historiske pladser - Rossio-pladsen - hvorefter vi takker lokalguiden og har et par timer til egne oplevelser og frokost.

Egne oplevelser i Lissabons centrum

Vi har tidligere været i denne skønne hovedstad og har nogenlunde tjek på afstandene og indser at vi, med den afmålte tid, ikke kan nå op på middelalderborgen. I stedet spadserer vi over Rossio-pladsen, forbi teatret og passerer Rossio-banegården og når efter ca. 10 minutters gang Elevador da Gloria – en sporvogn som fragter os op ad det stejle bjerg. (Man kan også gå op).
Her ligger et af Lissabons andre fremragende udsigtspunkter - Miradouro de Sao Pedro de Alcantara - hvorfra vi har udsigt til hele byen og middelalderborgen.

Praca do Comerco - Lissabons navle

En næsten snorlige gade leder os derefter ned til Tejo-floden, hvorfra der er kort vej hen til Lissabons store markedsplads – Praca do Comerco. Pladsen, der er en af Europas største pladser, er omkranset af majestætiske bygninger med arkader på de tre sider, mens den fjerde vender ud mod floden.
Midt på pladsen står en rytterstatue af kong José I og bag denne ses triumfbuen Arco da Rua Augusta der leder os ind på gågaden med samme navn.

Her myldrer det med mennesker på et utal af restauranter, men vi vælger alligevel et roligere sted på en anden af Lissabons store, historiske pladser - Praca do Figueira med rytterstatue af Dom Joao I – der ikke ligger langt fra det sted, hvor vi skal mødes med bussen.

Fado-aften

En af afterne er der mulighed for at komme med til en rigtig fado-aften og det sker på Café Luso, hvor der først serveres en tre-retters menu med vin inkluderet. Musikerne og de forskellige sangere er helt i top og spiller og bruger de pragtfulde stemmer med den lidenskab, der er kendetegnende for fado-sangen. Og selv om vi ikke forstår teksten, er sangen både følelsesladet og temperamentsfuld. 
I bussen på vej tilbage mod vores hotel i Cascais, fordøjer vi dagens mange indtryk og ser frem mod endnu en udflugt – denne gang til kongeslottet i Sintra.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser