800 IMG_7790.JPG
Rundrejse til

Fatima - Portugals største helligdom

Google Map...
Portugal - Gislev Rejser

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Tidsforskel:  1 time foran

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Gislev Rejser

Jomfru Marias åbenbaring

Det var den 13. maj 1917 at den 10-årige Lucia Santos legede med sine nære slægtninge Jacinta og Francisco Marto på hhv. 7 og 9 år og en smuk kvinde med en rosenkrans i hænderne viste sig i det stærke lys. Hun talte til dem, men det var kun Lucia, som kunne høre, hvad hun sagde, da hun kom med tre visioner - en vision om helvede - en om en krig værre end den igangværende 1. verdenskrig - og endelig en vision om et attentat mod en pave (en vision der dog først blev offentliggjort i juni 2000 efter attentatet på Pave Johannes Paul II i 1981).
Kvinden, der måtte være Jomfru Maria, fortalte at hun ville vise sig igen hver måned den 13. i de næste seks måneder frem til oktober. Børnene løb hjem og berettede hvad de havde oplevet og i de kommende måneder kom flere og flere for at se og høre Jomfru Maria. Men der var fortsat kun Lucia som kunne se og høre Jomfru Marias stemme, men ved det sjette møde forvandledes solens lys, som de mange tusinde fremmødte kunne se danse hen over himlen selv på en gråvejrsdag. Ved denne lejlighed identificerede Jomfru Maria sig som Vor Frue af Rosenkransen, hvorefter hun blev kendt som Vor Frue af Fatima.
Lucia, der som voksen blev nonne, har nedskrevet alle hændelserne og levede til 2005, hvor hun døde i karmeliterklostret i Coimbra. Jacinta og Francisco døde som børn hhv. 9 og 10 år gamle, og begge blev saligkåret den 13. maj 2000 af pave Johannes Paul II. 
I dag valfarter mere end fem millioner pilgrimme hvert år til Portugals største helligdom for at takke for de mirakler Vor Frue af Fatima har udført.

Hyrdebørnenes hjem i Aljustrel

I landsbyen Aljustrel tæt ved byen Fatima, besøger vi børnenes barndomshjem og kan se hvor spartansk de har levet som børn af fattige fårehyrder. Stenhusene er bevaret og inventaret står som det var i begyndelsen af 1900-årene. På en af stenvæggene hænger et foto af hyrdebørnene - et verdensberømt billede som netop er taget her ved muren. 
Dette er i stor kontrast til det overdådige udbud af souvenir som tilbydes de mange besøgende i butikkerne udenfor. Hvem sagde pengemaskine?

Santissima Trindade - en helt moderne rundkirke

Efter besøget kører vi mod Fatima, der har sit navn efter datteren af islams grundlægger Muhammed - et bibeholdt levn fra maurernes tid. Her indkvarteres vi på Hotel Santa Maria, som blot  ligger et stenkast fra helligdommene. Straks vi har stillet kufferterne, spadserer vi frem til den store plads Esplanaden i hvis ene ende der ses en helt moderne, spartansk udseende rundkirke Santissima Trindade fra 2007.
Gennem den enorme bronzedør kommer vi ind i det runde kirkerum med 9.000 pladser vendt mod et enkelt alter på den buede bagvæg dekoreret med store gyldne vægtegninger.

Esplanaden

Uden for på pladsen - Esplanaden - der er mere end dobbelt så stor som Peterspladsen i Rom, ses statuer af tidligere paver - pave Pius XII og pave Johannes Paul II - ligesom her er et kæmpemæssigt kors med en moderne - næsten abstrakt - figur af den korsfæstede. I pladsens modsatte ende rejser den kridthvide Rosenkranskirke sig med et 65 meter højt klokketårn, "der næsten når himmelen". Vi krydser den store plads og blander os med folkemængden ved Åbenbaringens Kapel.

Åbenbaringernes Kapel

Det var netop her ved Åbenbaringens Kapel, at hyrdebørnene fik Vor Frue af Fatima at se - og kapellet betragtes da også som pladsens allerhelligste sted. Mere end hundred mennesker er samlet her til messe og mens præsterne prædiker og folk beder, er andre i gang med at afbrænde vokslys, arme og andre lemmer fremstillet af voks i taknemmelighed over et eller andet mirakel de har været udsat for - eller ønsker sig skal ske.

Rosenkranskirken

Den mægtige Rosenkranskirke, der blev bygget mellem 1928 og 1953 under diktatoren Salazars regime, har buegang i hele pladsens bredde på hver side af klokketårnet. I buegangen er vist syv vægmalerier om Jesus' tunge vej til Golgata - et for hvert stop på Via Dolorosa. Kirkerummet er næsten spartansk i forhold til hvad vi tidligere har set og er i ny-barok stil. Her er naturligvis en figur af Lucia Santos, da hun som 10-årig pige vogtede sine får. En meget smuk glasmosaik gengiver åbenbaringen.
Samme aften møder flere hundrede troende op for med lys i hånden at cirkulere i procession på Esplanaden – hvor de mest troende katolikker kravler ydmygt på knæene.

Efter indtagelsen af aftenbuffeten på hotellet, kan vi glæde os til morgendagen, hvor vi skal besøge endnu en skøn middelalderby - Obidos - der blev foræret som morgengave til en dronning.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser