700 IMG_7758.JPG
Rundrejse

Coimbra - med Portugals ældste universitet

Google Map...
Portugal - Gislev Rejser

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Tidsforskel:  1 time foran

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Gislev Rejser

Universitet i Coimbra

Fra floden Rio Mondego kan man se den gamle bydel rejse sig op ad Alcacova-bjerget, hvor universitets høje klokketårn står øverst som et symbol på denne tidligere kongebys stolthed. Det er da også et af verdens ældste universiteter - grundlagt i 1290 i Lissabon og flyttet hertil i 1537 - vi først besøger og efter at være gået gennem den smukt dekorerede jernport fra 1646 flankeret af figurer for de oprindelige fakulteter, kommer vi ind på universitets store gårdsplads.
På tre af siderne er pladsen omgivet af bygninger fra forskellige tidsperioder og den fjerde side åbner sig mod det underliggende landskab. Men det øjet først fanger er klokketårnet fra 1733 - det såkaldte Gedetårn - der rejser sig i et hjørne på gårdspladsen. Til højre for tårnet ses hovedbygningen med en korridor med buer - Via Latina - der fører ind til det tidligere kongeslot, hvor adskillige konger gennem tiderne er blev født. Til venstre for klokketårnet findes indgangen til Sao Miguel-kapellet fra 1500-tallet og yderst til venstre ligger biblioteket fra begyndelsen af 1700-tallet.

Vidunderlige bygningsværker

Forsynet med høretelefoner tager en lokal engelsktalende guide (der oversættes til dansk undervejs) os med ind i Sao Miguel kapellet med et barokt interiør fra 1600- og 1700-årene. Udover flotte, farvede azaulejos fra gulv til loft har kirken et billedskønt malet loft og et pragtfuldt, guldbelagt orgel. Via trappen og buegangene Via Latina, der fik sit navn fordi man altid talte latin her, kommer vi ind i det tidligere kongeslot og gennem forskellige sale med kongelige våbenskjolde. Fremme ved indvendige balkoner ser vi de forskellige eksamenssale bl.a. Grande Sala dos Actos hvis vægge er prydet med portrætter af forskellige konger og hvor loftet har en helt enestående udsmykning med malede motiver.
Vi slutter rundvisningen i biblioteket Joanina med et forgyldt interiør som kan tage pusten fra én. Biblioteket består af tre sammenhængende rum, hvis sider er dækket med mere end 300.000 bøger, således at de tungeste og største bøger er placeret nederst og de mindre øverst. Her er to etager opført i begyndelsen af 1700-tallet med eksotisk træ, og de øverst placerede bøger nås ved hjælp af stiger, som - når de ikke benyttes - på genial vis kan skubbes ind i reolsystemet.
På endevæggen ses et portræt af giveren kong Joao V - som med rette kan være stolt af sit værk. Det er ikke tilladt at fotografere i biblioteket.

Bytur i Coimbra

I den gamle bydel er der "fri leg" i ca. 1,5 time og dermed mulighed for at gå på opdagelse gennem den spændende gågade Rua Ferreira Borges. Udover butikker og spisesteder rummer gaden flere interessante kirker bl.a. den eventyrlige Santa Cruz-kirken, hvor Portugals første to konger - Afonso Henriques og hans søn Sancho I - ligger begravet. Også her er kirkerummet smukt dekoreret med kakkelpaneler.

Forbi Coimbras ældste bygninger

Fra hovedstrøget fører en trappe ned til Comercio-pladsen, hvor byens ældste kirke Sao Tiago fra 1100-tallet ligger, og følger man parallelgaden kommer man gennem Baixa-kvarterets smalle stræder og forbi byens ældste hus.

Efter en hurtig håndmad på en af byens caféer går turen videre til Portugals største helligdom - Fatima.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser