1102 IMG_7029.JPG
Del 3 af 3

Ukendte skatte i det sydøstlige Polen

Google Map...

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Tidsforskel: Ingen.

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Turistinformation: Polen

Frilandsmuseet Skansen i Sanok

Skansen er en polsk kulturarv med p.t. mere end 160 træhuse - beboelseshuse, lader, vind- og vandmøller, skoler, butikker og ikke mindst trækirker - der viser den gamle arkitektur fra både by og land fra 1600-årene og op til 1900. 
Bygningerne er nænsomt flyttet til dette 38 ha store område og bl.a. samlet omkring et stort brostensbelagt torv, hvor 26 bygninger med bl.a. købmandsbutik, postmesterens hus og mange flere kan besøges. 
Husene har originalt inventar, hvilket udgør mere end 31.000 genstande og medvirker til at gøre besøget yderst interessant.
I et par af bygningerne findes store samlinger af uerstattelige ikoner, hvilket også medvirker til at gøre Skansen i Sanok til et af de fineste museer for etnografisk arkitektur i hele Europa.

Arlamow Hotel - på en bjergtop i Karpaterne

Helt i Polens sydøstlige hjørne kører vi op i Karpaterne - den største bjergkæde i Centraleuropa.
I de bløde skovklædte bakker er der ind i mellem betagende udsigter og netop på en bakketop ligger det gigantiske Hotel Arlamov.
Oprindeligt lå her en mindre landsby, men efter at lokalbefolkningen - størstedelen var en ukrainsk minoritet - var blevet tvangsflyttet i 1946 under "Operation Vistula", oprettede kommuniststaten i 1960'erne et tophemmeligt regeringskompleks kaldt W-2. 
Stedet var ikke angivet på noget landkort og adgangen hertil var skarpt bevogtet af militæret. Dengang var det kun medlemmer af partitoppen som fik adgang til stedet, der blev benyttet til politiske drøftelser, fester og jagtselskaber.
Efter at undtagelsestilstanden blev indført i Polen i 1981, blev Lech Waleza, der var leder af Solidaritet, sat i husarrest i den del af hotelkomplekset som kaldes "Jagthytten" i 6 måneder i 1982. Som bekendt fik Lech Walesa Nobels Fredspris og blev senere Polens præsident.
I 1991 blev stedet lukket og derefter solgt til private investorer i 1996, hvorefter alle kunne komme her.
Efter omfattende investeringer og gennemgribende renovering kunne det nuværende hotel åbne i 2014.
Stedet har i dag 700 gæster og er så populært at det er klogt at reservere plkads i god tid. For i denne friske bjerglift kan man om sommeren vandre eller cykle på de anlagte stier eller ride sig en tur på heste fra egen stald. 
Eller man kan slappe af ved den udendørs swimmingpool og nyde udsigten ud over Karpaterne. 
Om vinteren er her mulighed for langrend og slalom for her er anlagt en 500 meter lang skihejs lige ved hotellet.

Renæssanceslottet Krasiczyn

Tæt på byen Przemysl besøger vi den berømte Krasiczyn-families renæssanceslot, der har rødder tilbage til 1540, og som i dag ejes af et industriforetagende.
Dette prægtige slot blev bygget mellem 1602 og 1631 og er som taget ud af Toscanas højborg og udført under stærk indflydelse herfra. 
Krasiczyn renæssanceslot er blandt de mest værdifule i Polen og betragtes derfor også som en af Polens perler.
En stenbro fører over en vandgrav på slottets ene side og herfra kommer vi ind i slotsgården og kan nyde de flotte vægmalerier og arkitekturens mange smukke detaljer. 
Der arrangeres rundvisninger og her findes både hotel og restaurant. Det kan også anbefales at spadsere rundt om slottet i den tilhørende slotspark.

Pilgrimscentret Kalwaria Paclawska

Siden 1679 har man her tilbedt Den Hellige Guds Moder og i perioden mellem 1770 og 1775 blev franciskanerklosteret og pilgrimskirken Kalwaria Paclawska bygget.
Indvendigt er kirken et overflødighedshorn af barok arkitektur og udsmykning belagt med guld, samt et meget flot malet kuppelloft. 
Mere end 10.000 pilgrimme kommer hvert år i august for at tilbede Den Hellige Guds Moder.

Polens ældste ortodokse stenkirke Posada Rybotycka

Som tidligere nævnt findes der i Podkarpackie-regionen et utal af ældgamle trækirker, men også Polens ældste ortodokse klosterkirke bygget i sten - Posada Rybotycka - der er fra 1400-årene. 
Klosteret findes ikke længere, men den gamle robuste kirke står endnu. Indvendigt findes nogle fine byzantinske fresker.

Hitlers jernbanebunker i Stepina

På vejen tilbage mod Rzeszow kører vi forbi Stepina, hvor der ses en tysk jernbanebunker, der blev bygget af Det 3. Rige under anden verdenskrig som en del af "Anlage Süd".
Den 382 meter lange betontunnel - der er enestående i Europa - skulle beskytte stillestående tog mod bomber og det var her at Adolf Hitler og Benito Mussolini mødtes den 28. august 1941 for at drøfte krigen med russerne.
I dag er det ikke meget at se indvendigt - nogle få maskiner og nogle vare som opbevares i det mørke og kølige rum.
Det er selve bygningen og dens størrelse, der gør dette historiske sted interessant.