806 IMG_6860.JPG
Del 2 af 3

Ukendte skatte i det sydøstlige Polen

Google Map...

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Tidsforskel: Ingen.

Mest besøgte attraktion: Den gamle bydel i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Turistinformation: Polen

Krosno - kendt som Lille Krakow og Glasbyen

Krosno lå som et vigtigt knudepunkt på de gamle handelsveje i Podkarpackie-regionen fra øst mod vest til Krakow og fra syd mod nord til Warszawa og driftige handelsfolk slog sig ned her og skabte formuer. 
En af disse var handelsmanden Robert Wojciech Portius, født i Skotland, der i begyndelsen af 1600-årene havde stor betydning for udviklingen af Krosno. Han tjente sine mange penge bl.a. med import af vin fra Ungarn og kunne medvirke til finansieringen af prægtige paladser og imponerende kirker. 
Siden det 17. århundrede er Krosno da også blevet kaldt for Lille Krakow og var kendt som en rig og politisk vigtig by over hele Europa.

Franciskanerklosteret

Få skridt fra torvet ligger franciskanerklosteret grundlagt i det 13. århundrede med en gotisk kirke fra 1500-årene viet til den velsignede Jomfru Maria. 
Kirken med barok interiør - herunder flot stuk på loftet i kirkens kuppel - er bestemt et besøg værd. 
Både kloster og kirke har været udsat for brande og krigsskader og er blevet genopbygget så sent som i 1900-årene.

Trinitatis - kirke til Den Hellige Treenighed

Midt gennem markedspladsen går den gamle hovedvej og herfra kan klokketårnet til basilikaen Trinitatis ses. 
Kirken og klokketårnet er oprindeligt bygget i begyndelsen af 1400-årene, men også disse vigtige bygninger er genopbygget adskillige gange efter brande og krige - senest i slutningen af 1800-tallet.
Denne barokke kirke er rigt dekoreret med kulørte træskærerarbejder og ikke mindre end ti forskellige altre fra 1600-årene belagt med guld, ligesom her ses flotte malerier og ikoner. 
Kirkens interiør betragtes som værende blandt de prægtigste i det sydlige Polen.

Udsigt fra Klokketårnet

Vi får mulighed for at komme op i klokketårnet, men det er ikke for folk der lider af klaustrofobi eller højdeskræk, da adgangen går ad stejle og smalle trapper og stiger. Undervejs passeres et ur-museum og tårnets store klokker, der er blandt de største i Polen.
Men anstrengelserne betaler sig, for fra tårnets øverste platform er der en flot udsigt ud over hele Krosno og omegn.
Få skridt herfra ligger flere museer bl.a. et stort etnografisk museum for Podkarpackie i det tidligere bispepalads.

Glascentret i Krosno

Krosno kaldes også for Glasbyen - og ikke uden grund. Glasindustrien i Krosno er allerede mere end fem århundreder gammel og byen er Europas største glas- og glasfibreproducent. 
Krosno er stolt af sin kreative glaskunst og -kultur. Det ser man bl.a. i Krosnos Glascenter, der blev åbnet i 2002. Glascentret er ikke noget "ordinært" museum, men derimod et levende og fascinerende center, hvor de besøgende kan se hvor mange skjulte muligheder der findes i glas og måden det produceres på.
Her er også mulighed for selv at prøve at puste glas sammen med de professionelle glaspustere.
Glascentret har en omfattende udstilling af forskellige glaskunstneres værker – fra helt enkelte figurer og slebne glas til mere komplekse og farverige glasskulpturer.
Her findes naturligvis et udsalg af håndlavede glas og glaskunst – til absolut rimelige priser.

Borgruinen Kamieniec i Odrzykon

Mange af Podkarpackie-regionens middelalderborge er gennem tiderne blevet til paladser - et resultat af utallige rekonstruktioner - og har derfor ikke megen lighed med de oprindelige borge.
I borgruinen Zamku Kamieniec i Odrzykon finder vi en middelalderborg, hvor man forsøger at genskabe og bibeholde mest muligt af det originale.
Borgen, der er opkaldt efter den bjergtop, hvorpå den er bygget, dateres første gang i 1348 og skulle hjælpe folket med at bevare magten og forsvare Polens grænser og ikke mindst beskytte mod røvere.
I 1396 blev den kongelig ejendom, og senere skænket til andre som belønning for deres indsats for landet - bl.a. for at vinde krige. 
Op gennem det 16. og 17. århundrede havde borgen forskellige ejere og borgen er blevet besøgt af adskillige af Polens konger, generaler og poeter. 
Slægtninge, som på et tidspunkt ejede borgen, blev uvenner og det hele forfaldt og endte med at blive et stenbrud, hvorfra man kunne hente materiale til andre bygninger i området!
I dag ejes borgen af staten og det som er tilbage er for det meste pittoreske ruiner bestående af stenmure på en bjergtop med et par af borgens sale indrettet som museum samt en udstilling af forskellige toturinstrumenter fra den milde gabestok over svedekassen til den virkelige ondskabefulde pinebænk.

Naturreservatet Przadki

Et kort stykke fra borgen kommer vi til naturreservatet Przadki, hvor op mod 20 meter høje sandstensformationer rejser sig lodret mod himlen. 
Disse sandstensformationer blev dannet for millioner af år siden ved vulkansk aktivitet og er gennem tiderne blevet slebet til af erosion.
Her er det kun begrænsninger i ens egen fantasi, der sætter grænser for, hvad klipperne kan forestille.

Krosno Internationale Ballonfestival

Hvert år afholder Krosno en international ballonfestival for varmluftballoner bestående af flere konkurrencer - både det polske mesterskab og internationale konkurrencer. 
Og først på aftenen overværer vi opsendelsen af mere end 50 farvestrålende balloner. Nogle svæver lavt andre højt alt efter hvor skipperen mener at der er bedst vind - for her gælder det også om at komme først!
Ballonerne styres stort set kun ved at man kan tænde for gasblusset og derved varme luften op inde i ballonen, der så stiger.
Det er et betagende syn at se de mange balloner svæve bort mod dagens nedgående sol.