605 IMG_4236.jpg

Cykelkrydstogt ved De Mazuriske Søer (3/3)

Google Map...

Hovedstaden i Polen er Warszawa. 

Befolkningstal: Ca. 38 mio.

Areal: Ca. 312.679 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 673 km til Warszawa

Tidsforskel: Ingen.

Mest besøgte attraktion: De gamle bydele i Warszawa, Krakow og mange af de andre middelalderbyer med paladser, slotte og borge. Men også naturen omkring de Mauriske Søer er værd at besøge.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Polen

Dag 6, Bytur, svanesø og dyreopdræt

Den centrale del af byen domineres af hoteller, restauranter og souvenirbutikker og er blandt De Mazuriske Søers foretrukne sommerferiesteder.
Vi fortsætter ud ad landevejen forbi blomstrende marker mod naturreservatet Luknajno og når gennem skoven ind til søen, som vi kan betragte fra et fugletårn. 
Her er normalt tusindvis af knopsvaner, men i dag er her kun nogle få hundrede længst væk i søen. Den uro vi skaber ved at 12 mennesker på én gang skal op og ned i fugletårnet, får skræmt en hejre op fra sivene og den glider bort med et par store vingeslag.                                             

Heste og andet opdræt ved Popielno

Tilbage gennem Mikolajki og ned langs søen til en kabeltrukket gammel færge, der bringer os over Beldany, og vi når frem til Popielno. Her besøges naturmuseet og vi ser og hører om det opdræt og de forsøg, der foretages med både bævere, hjorte og bison. Der berettes om forsøg med at fremavle et 3. gevir hos hjorte, hvilket jeg er helt uforstående over for! 
Og bæverne her lever under kummerlige forhold i noget der minder om en tidligere svinesti og vi får forklaret, at netop disse bævere bruger man ved TV-optagelser, da bævere ude i naturen jo er natdyr og er svære at få øje på! Jeg måber! 
Centrets enlige bison er fremavlet på nogle dele amerikansk bison, lidt europæisk bison og en del sort malkeko! Avlsprojektet forsøger at reetablere en europæisk bison.
Området har også en stor bestand af fritgående "vilde" heste af racen Tarpan. Der løber omkring 80 heste rundt ude i skovene, men dem ser vi ikke. Vi besøger i stedet nogle tillidsfulde heste i en fold.
Frokosten kan købes på den nærliggende campingplads, som er eneste mulighed i området, men det virker noget uhumsk, så vi springer frokosten over i dag. 
Til denne dag kan det anbefales selv at købe lidt frugt/chokolade i Mikolajki om formiddagen og tage det med på turen.
Turen afsluttes derefter gennem skoven sydpå til Piaski, hvortil Classic Lady har flyttet sig til i løbet af dagen. Dagens etape blev på ca. 30 km.                                                                                      

Dag 7, Med pram på floden Krutynia (Krutinnen)

Vi cykler mod byen Ruciane-Nida og videre mod Wojnowo (Eckertsdorf), hvor vi mod entré kan komme ind og se den russisk-ortodokse kirke.
På vej videre mod det flotte russisk-ortodokse kloster lidt længere fremme ad ruten passerer vi en nyslået græsmark, der bare dufter så skønt. Inde på marken spankulerer storke tilsyneladende helt uanfægtet af bonden, der er ved at vende græsset. 
Ved et hus opdager vi en stork, som er ved at samle mos og tørret græs til sin rede. Den lader sig heller ikke forstyrre af, at vi er nogle der går ganske tæt på den for at fotografere.

Pas på trafikken

På den stærkt befærdede hovedvej cykles i en lang række helt ude i vejsiden. Det er et "farligt" stykke vej, for polakkerne kører som gale og overhaler gerne ved fuldt optrukne midterlinier og i uoverskuelige sving. Nå, dem om det! 
Vi slipper gennem og drejer atter ind på en stille skovvej i den sydlige del af den store mazuriske nationalpark. 
Vi cykler frem til nogle idylliske små øer, hvor bæverne sætter præg på omgivelserne. Og stopper også ved nogle af skovens mere markante træer, der nu står som naturmindesmærker - træer på mere end 500 år eller træer, der på forunderlig vis snor sig om hinanden som "Det Forelskede Par".

Flodsejlads

Ved byen Krutyn spiser vi frokost på en af byens restauranter, inden vi sætter os til rette i 8-personers fladbundede pramme, som stages frem gennem floden Krutynia.
Her er det ren idyl at sidde og iagttage fugle og fiskene i det lave krystalklare vand. Åkander pryder vandoverfladen og fuglenes sang er en fryd. 
Man forstår, at dette sted er særdeles populært for både kano- og kajakfolk. Her kan hele familien komme på "skovtur".

Hønsemutter og fatter

I nærheden af byen Utka stopper vi for at samle alle i gruppen op, og får øje på en høne med 8-10 kyllinger inde i en have. 
Vi synes alle de er søde og skal til at fotografere, men så forsvinder dyrene. 
Fatter i huset har fra haven set hvad der foregår og byder os indenfor, mens han forsøger at få viftet høns og kyllinger frem af buskadset. Men kyllingerne gemmer sig. 
Først da mutter kommer til og lokker hønsene frem med lidt brød, kan vi iagttage dyrene. Og naturligvis disse søde mennesker, som måske netop da, fik dagens store oplevelse med 12 fremmede mennesker på besøg i haven.                                                                             

En af de flotteste aftener

Vi returnerer til Piaski via Ruciane-Nida, dog uden at se selve byen. Det er sidste aften på vort flydende hotel og i morgen tidlig kører bussen os tilbage til centralbanegården i Warszawa.
I løbet af dagen har skibets kok kreeret en afsluttende festmenu med en "svanesø" bestående af kogte ørred i gelé (sø og fisk) pyntet med udskåret æbler formet som svaner, forsigtigt placeret på geléen. Herefter serveres fiskesuppe og skinkesteg med indbagte svesker afsluttende med pandekager fyldt med hytteost og pyntet med chokoladesauce.
Mætte og fyldt med dagens gode oplevelser - efter vores mening den allerbedste cykeltur i hele ugen - spadserer vi en aftentur langs stranden i Piaski og bare nyder freden, der hviler over hele området i skumringstimen. Dagens etape blev på ca. 43 km.