100_2237.JPG
Aktiv ferie

Vinterferie på Venabu, Norge

Google Map...
Norge, Venabygdfjellet - Ruby Rejser

Hovedstaden i Norge er Oslo. Venabygdsfjellet ligger syd for Rondane Nationalpark ved rigsvej 27 mellem Ringebu i Gudbrandsdalen og Østdalen.  

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. fra Oslo til Vansbu er der ca. 197 km. 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Venabygdsfjellet, Norge

Turistinformation: Norge

Venabygdsfjellet - perfekt en uges vinterferie

Venabu ligger i det sydlige Rondane ved grænsen til Norges ældste nationalpark. Venabygdsfjellet byder på fine naturoplevelser til langrendsløbere i alle aldre og på alle niveauer. Løjpenettet på i alt 120 kilometer hænger særdeles godt sammen, hvilket gør det muligt at sammensætte ture på forskellig vis - alt efter niveau, kræfter, vejrforhold osv. Venabygdsfjellet passer perfekt en uges vinterferie.

Midt i området ligger Ruby Rejsers hytte Midtgard, hotellerne Spidsbergseter og Venabu og to købmandsforretninger. Her er terrænet udpræget fladt med søer, moser og lidt tyndt bevokset skov. Det gør området perfekt til begyndere eller til at genfinde rytmen efter et eller flere års pause fra langrendsløjperne.
I den sydlige del af området ligger et smukt, kuperet skovområde, hvor der på flere steder er fine udsigtspunkter over dale, søer og fjelde. Her kan alle være med, og løjperne er perfekte til familie- og fællesture. Der er enkelte stejle op- og nedstigninger, så det gælder om at lægge den rigtige rute. Løjpenettet hænger sammen med Trolløypa, der går fra Rondane til Lillehammer, men det er også muligt at tage på ture uden for løjpesporene. Mod nord findes højfjeldet, der byder på de store udsyn, fjeldenes dyreliv og i det hele taget den bjergtagende storhed.

Svartfjellet

Man forstår hvorfra Svartfjellet (1.154 moh.) har fået sit navn, når man ser fjeldets mørke og stejle nordøstside. Men heldigvis går vinterløjpen uden om de stejle partier på fjeldet. Turen rundt om Svartfjellet er en glimrende halvdagstur, hvor man faktisk får det bedste af alt hvad Venabygdfjellet har at byde på.
Hvadenten man går den ene eller anden vej rundt om fjeldet, starter man med at løbe over det store moseområde ved Flaksjøen. Går man med uret, får man en kortere opstigning, men til gengæld en længere nedkørsel. Men der er mange som foretrækker at gå mod uret. Det giver også god mening, da man får en bedre udsigt ned i Fryadalen under opstigningen.
Løjpenettet går ikke helt op til toppen af Svartfjellet, men hvor løjpen er på sit højeste, er der et skilt, som viser vejen mod toppen. Der kan også være spor efter snescooter, som man kan følge til toppen. Fra løjpen tager det cirka 10 - 15 minutter at nå op til varden på fjeldtoppen. Der kan være lidt skarvet og iset, men det er bestemt ulejligheden værd at tage den lille afstikker fra løjpen. 
Det er en mageløs udsigt fra Svartfjellet mod Rondane, ned over Venabygdfjellet og til fjeldene på den anden side af Gudbrandsdalen. Og man få et sug i maven, når man ser Svartfjellets bratte nordøstside fra toppen. Svartfjellet fortjener at blive oplevet på en solskinsdag. Men selv på en overskyet dag, kan man sagtens få en flot udsigt ned over Flaksjøen og resten af området.                                                                                                                 

Muen

Muen (1.424 moh.) er en meget karakteristisk, parabelformet fjeldtop, hvorfra fjeldverdenen ligger for ens fødder. Fra Midtgard kan man gå til Øygardssætrin via enten Spidsbergsseter Hotel eller Venabu Hotel og støde på Trolløypa. 
Løjpen følges over Rondevegen og cirka en kilometer. Herfra kan man enten følge løjpen til Gråhøgdbu eller gå direkte mod Muen, hvis føret er til det. Denne del af turen går over et stor moseområde og stiger meget svagt op mod Muen og Gråhøgdbu.
Muen bestiges fra sydøst, og på turen henover Brennflya man kan se det højdedrag, som rager frem og "ødelægger" fjeldets perfekte parabelform. Det anbefales, at man bruger skifæller, når selve opstigningen begynder for at spare kræfter. De sidste 150 højdemeter bør ikke forceres med ski. Stil i stedet skiene, så de kan ses ved nedstigningen af toppen. Tag skistavene med og gå forsigtig op mod toppen. Det er stejlt og føret varierer fra dyb sne til iset underlag.

360 graders udsyn

På toppen venter en fantastisk udsigt i alle retninger. I nordvest tårne Rondanes massiver sig op med Storronden og Rondslottet som de største majestæter. I nord ligger de flotte og mindre kendte Alvdal-fjelde. I øst ligger de svenske fjelde og mod sydøst ligger fjeldene ned mod Lillehammer.
Der er bygget en masse varder på Muen og ved den største varde findes en postkasse med en turbog, hvori fjeldfolk kan skrive en hilsen. 
Vær forsigtig på nedstigningen. Man kan let synke i sne til næet, når man mindst venter det.
Vel nede kan man holde sig på højdekurven og gå over til Gråhøgdbu, som er en af Den Norske Turistforenings selvbetjente hytter. Med en DNT-nøgle kan man komme ind i hytten. Resten af hjemturen går via løjpenettet.                                                                                                             

Forbundsfjellet

Turen til Forbundsfjellet (994 moh.) vil være en god halvdagstur for de fleste. Man kan nå fjeldet via flere forskellige løjper. Turen over Friskeseter videre langs Kyrkjefjellet (1.046 moh.) til Forbundsfjellet er en fin rute gennem skoven. Man kan også lægge turen rundt om Trabeliafjellet (1.095 moh.), hvor man har flot udsigt ned i Frya-dalen. Denne tur er lidt længere. 
Vigtigt er det dog, at være opmærksom på den meget stejle løjpe på Forbundfjellets østlige side. Det anbefales, at man følger løjpen rundt om og går om Forbundsfjellet med uret. Alternativ kan man gå op til toppen af fjeldet fra vestsiden og glide samme vej ned. Fra Forbundsfjeldet er der en fin udsigt ned mod Gudbrandsdalen og over Jønhaltmyra til Kyrkjefjellet.
På hjemturen kan man meget passende krydse vejen og fange løjpen, der går over Langbakken. Herfra får man et langt og fint glid på omkring halvanden kilometer.

Rener ved Store Ramshøgda

En anden flot toptur uden for løjpenettet går til Store Ramshøgda (1.463 moh.). Fra Øygardssætrin følger man løjpen nordpå vest om Veslbøllie, men forlader skisporet og går over moseområdet ved Uksbekken langs med elmasterne og op i Bånskardet. I sadlen mellem Nørdre og Søndre Bølhøgda har man en fin udsigt over de imponerende fjeldsider på Ramstindan. 
Omkring to kilometer på den anden side af Flåtjønnet, som man også har udsigt over, ligger Ramshytta. Når man nærmer sig, ser man, at det ikke bare er en hytte på fjeldet. Neden for hytten er et sirligt system af indhegning, som er halv begravet af sne. Om sensommeren bruges indhegningerne til at fange rensdyrene i, når de skal sorteres. 
Rensdyrene er sky og man skal være heldig for at møde dyrene i fjeldet om vinteren. Renerne går primært hvor de kan komme ned til deres føde - lavet - som ligger under sneen. Men er man heldig, kan man støde på en mindre flok, hvis man bevæger sig "lydløst" uden for løjpenettet.              

Op, op, op...

Fra Ramshytta er der kun en vej til toppen af Store Ramshøgda. Op. Har man skifæller, kan man gå direkte op ad fjeldsiden bag Ramshytta til sadlen mellem Ramstindan og Store Ramshøgda. Man skal runde vestom Store Ramshøgdas sydlige udspring (1.379 moh). Derefter går man mere eller mindre stik nord, til man når toppen. 
I modsætning til turen op på Muen, kan man beholde skiene på hele vejen til toppen. Her er også en formidable udsigt i alle retninger, og det kan være svært at løsrive sig fra det endeløse vy ud over fjeldverdenen. Nedstigningen kan ske ad to veje. Denne letteste er den samme vej, som man kom fra. Ved fjeldet sydlige udspring kan man så vælge at glide helt ned til Ramshytta eller man kan løbe vestpå ned i Ramsholet. Alternativt kan man tage sig ned fra toppen af Store Ramshøgda på fjeldets vestlige side. Dette område er vindblæst, og der er meget stenet. Denne del af turen kræver man har god skiteknik og tungen lige i munden. 
Hvad enten man glider ned i Ramsholet eller tager sig ned på Store Ramshøgdas vestlige side, kan man fortsætte turen ned over det store moseområde, der hælder jævnt ned mod løjpen mellem Eldåbu og Venabu. Når man rammer løjpenettet, er der flere veje hjem til hytten. Turen ned gennem Kvanndalen er den flotteste og mest behagelige.

Veslefjellet

På turen rundt om Veslefjellet kommer man både op på højfjeldet og ned i skoven. Det kan anbefales at tage turen med uret for at få de længste og blideste nedkørsler. Man starter med at gå til Øygardsætrin, hvorfra man følger Trollløypa østpå. Det går lidt op og ned. Ved Veslefjellet kan man sagtens tage en afstikker op til toppen for at få en lidt større udsigt ned i Mya-dalen. 
Gliddet ned i selve dalen forbi Mysætrin er langt og jævnt. Kun det allersidste ned i bunden af dalen kan virke lidt stejlt, men alle vil kunne tage sig sikkert ned ved at plove. Efter en kort opstigning, flader løjpen ud på vej mod Venabu. Turen rundt om Veslefjellet kan man sagtens tage i grå- eller snevejr.                                                     

Ruby Rejser og Midtgard

Ruby Rejser har specialiseret sig i fællesrejser. Det betyder, at gæsterne laver mad sammen og hjælper med rengøringen sidst i ferien. Normalt laver hver gæst morgen- og aftensmad én gang i løbet af en uge. En madkoordinator hjælper dagens madhold med det praktiske, og hjemmefra har Ruby Rejser planlagt og indkøb alle madvarerne. 
Det er en glimrende måde for gæsterne at blive rystet sammen på, for der er altid plads til sjov og gode historier under madlavningen. Dette fortsætter også under fællesspisningen.
I fællesrejsekonceptet ligger også, at man kan tage på tur sammen, hvis man har lyst til det. Ved morgenbordet er der som regel en lystig snak om, hvor dagens tur skal gå hen, og ofte finder forskellige gæster sammen i større eller mindre grupper. Selve hytten Midtgard har en god indretning med et stort køkken-alrum med tilstødende pejse- og middagsstue. 
Omkring disse centrale arealer ligger seks værelsessektioner - hver med to værelser med fælles toilet og bad. Her er også en fælles sauna. Hytten er opvarmet ved gulvvarme, men der kan være problemer med varmecirkulationen. Særligt på værelserne fungere varmeanlægget ikke ordentligt, så det kan anbefales, at tage en nathue og et ekstra tæppe med.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser