Vinterferie på Venabu Fjellhotell i Norge
Log ind Log ind
Vinterferie på Venabu Fjellhotell

Vinterferie på Venabu Fjellhotell

Vinterferie og juleferie kan sagtens gå hånd i hånd og når rejsen går til Venabygdsfjellet og Venabu Fjellhotell, så venter storslåede vinterterræn i højfjeldet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Venabu Fjellhotell - fra før til nu

Det er flere år side vi sidst var på ski på Venabygdsfjellet og dette år besluttede vi at holde julen på Venabu Fjellhotell. Fra Ringebu i Gudbrandsdalen kører vi op ad et par serpentineveje på rigsvej 27 og er snart oppe på højfjeldet, hvor der er nogle km. frem til Venabu Fjellhotel, 932 moh. Før 1947 var her intet gæstgiveri, men folk med forstand på byggeri og hoteldrift fik startet byggeriet af fjeldstuen Venabu, hvis første dele stod færdigt til åbning i februar 1950. De første mange år måtte man klare sig uden strøm og uden rydning af sne om vinteren. De første to år måtte vintergæsterne komme frem til fjeldstuen på egne ski og maden blev fragtet på slæde trukket af heste frem til Trabelia - seks km. fra Venabu - hvorfra forsyningerne blev fragtet videre med egen hundeslæde. Senere fik man bæltebil. Først i 1962 kom strømmen - og man kan forestille sig det besvær, det har været at lave mad til gæster uden strøm! I 1974 blev vintervejen ryddet frem til Venabu, der i 1965 fik bygget østfløjen til og i 1976 blev vestfløjen taget i brug. Nu havde Venabu Fjellhotel stort set det udseende som hotellet har i dag. I 1977 overtog stedets ældste søn fheldhotellet og sammen med andre familiemedlemmer udviklede de stedet og satsede mere og mere på udenlandske turister.

Venabu Fjellhotell

Venabu Fjellhotell

Spidsbergseter og Flaksjøen

Den første dag er altid en orienteringsrunde, hvor vi igen får føling med ski og terræn i dette område, så formiddagens langrendetur går over Stormyr (store mose) til Spidsbergseter som vi for nogle år siden boede på. Stedet er udbygget betydeligt, men er lukket denne jul. Her findes et mindre slalomområde med tre pister på tilsammen ca. to km. Vi følger de fint opkørte løjper, der tillige er så godt skiltet, at man faktisk sagtens kan stå på ski her uden kort og kompas - så længe man følger løjpenettet. På nordsiden af Flaksjøen krydser vi i egen spor ind over søen og rammer igen løjpen, som vi følger mod Lundes Turisthandel (købmand) og derfra tilbage mod Venabu Fjellhotel, hvor frokosten venter. Området er let tilgængeligt - også for nybegyndere - og formiddagens tur blev på ca. 12 km.

Vejviser på Venabufjellet

Vejviser på Venabufjellet

Dejligt glid ned langs Dynefjellet

Det sner let, da vi løber over Buhaugen og langs med sydsiden af Flaksjøen op mod Svartfjellet, men drejer ned langs Holtesæterbekken og Dynefjellet og har et dejligt, langt glid ned langs den bratte fjeldside. Vi fortsætter forbi Lunde Turisthandel og besøger Venabu Fjellkapel, inden vi er tilbage på Venabu Fjellhotell. En tur på ca. 12 km.

Langt glid ned fra Dynefjellet

Langt glid ned fra Dynefjellet

Hygge inden døre

Skiene er placeret i skistalden og efter frokost kan man - hvis ikke løjperne trækker igen - slappe af i en af de mange klassiske opholdsstuer. Her er fri te og kaffe og om eftermiddagen og først på aftenen underholder pianisten med forskellige melodier. Her er tid til både at rafle, spille kort eller scraple. Måske kalder saunaen?

Julen står for døren hos Venabu Fjellhotell

Julen står for døren hos Venabu Fjellhotell

Med udsigt mod Rondane

Det er en perfekt dag - vindstille, sol og -3 grader - så vi løber til nordsiden af Flaksjøen og træder eget spor op gennem Storkvanndalen med et flot og karakteristisk skarv og kommer helt op på højfjeldet, hvor der ingen træer gror. Her er en flot udsigt mod Kvamsfjellet og Furusjøen. Helt overraskende er løjpen på højfjeldet kørt op og meget fint præpareret (de må have været her til morgen) og vi glider forbi Svarthammaren og rundt om Tverrhøgda, hvor udsigten mod Rondanemassivet er storslået. Her finder vi et par sten, hvor vi kan spise den medbragte frokost og bare nyde udsigten i 1.100 meters højde, i sol og ingen vind. Helt fantastisk.

Vi følger løjpen Uksan og har et flere km. langt glid ned på østsiden af Tverhøgda til Fremme Uksbekken og følger løjpen sydover over Stornyr tilbage mod Venabu Fjellhotell. Denne tur er ca. 18 km. 

Slugten i Storkvanndalen

Slugten i Storkvanndalen

Traditionsrig juleaften

Juleaften på Venabu Fjellhotel står i traditionens tegn. Efter velkomstdrik ved juletræet serveres der en julemiddag, som man har gjort siden 1965, bestående af champignonsuppe, efterfulgt af karbonade, medister, revelsben med surkål og tyttebær og som dessert jordbærfromage med vaniljeis pyntet med marcipan. Under kaffen oplæses juleevangeliet, hvorefter der danses om det pyntede juletræ i festsalen. Vi er vel omkring 100 personer, så der danses omkring træet i tre rækker! Naturligvis er der senere uddeling af gaver. 

Juleaften med dans omkring juletræet

Juleaften med dans omkring juletræet

Lidt strabadserende over Trabelifjellet

Dagens tur går over Granhaugen, forbi Nysæterkampen og syd om Trabelifjellet – hele vejen langs fjeldet med et dejligt jævnt glid nedad. Men så skal turen ”betales”, da vi følger løjpen nordpå op over Trabelifjellet, der er en lidt hård stigning. Vi får dog endnu en belønning med et par kilometers nedfart på Langbakken på nordsiden af fjeldet mod Lundes Turisthandel. Herefter videre hjemover. Denne tur er på ca. 13 km.

Langrendstur over Trabelifjellet

Langrendstur over Trabelifjellet

I læ for kulingen

Der er varslet vejrskifte med snefald, -7 grader og kuling, så dagens valg er let – skiløb i læ af skovens træer. Lige neden for Venabu fjellhotel krydses vejen og vi er inde på Trimløjpen, der går gennem skoven ud til Fresketunga. Her drejer løjpen 180 grader og vi vender tilbage mod fjellhotellet. Trimløjpen er ca. fire km.

En dag med kuling og dårlig sigtbarhed

En dag med kuling og dårlig sigtbarhed

Julebord som i gamle dage

De dage vi ikke smører madpakke til langrendsturen, serveres der en udmærket frokostbuffet i fjellhotellets restaurant. Men julebordet denne aften er ganske særligt. Udover at maden præsenteres, er det et usædvanligt farveorgie af mad - alt fremstillet som man gjorde i gamle dage. Her får vi smagt fisk og kød som er tørret, marineret, saltet eller gravet - det meste hjemmelavet - akkurat som man fremstillede fødevarer, som skulle kunne holde sig, før man havde køleskab, elektricitet og adgang til nærmeste købmand!

Udsnit af en traditionel frokostbuffet hos Venabu Fjellhotell

Udsnit af en traditionel frokostbuffet hos Venabu Fjellhotell

Langt glid ned mod Jønnhalt

I dag går turen ned forbi Kyrkjegardsfjellet med et vidunderligt, let og langt glid ned gennem skoven til Jønnhalt. Her er en flot udsigt videre ned mod Gudbrandsdalen. Fra Jønnhalt går det jævnt opad – men på ingen måde svært – op forbi Slæen og over Frekelia tilbage mod Lunde og Venabu fjellhotell. Den dejlig tur på ca. 12 km. 

Man forstår hvorfor mange sætter pris på naturen på Venabygdsfjellet og atmosfæren på Venabu Fjellhotell og kommer igen år efter år.

Gennem skoven til Jønnhalt

Gennem skoven til Jønnhalt

Fakta om Norge - Venabygdsfjellet

Hovedstaden i Norge er Oslo. Venabygdsfjellet ligger syd for Rondane Nationalpark ved rigsvej 27 mellem Ringebu i Gudbrandsdalen og Østdalen.  

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. fra Oslo til Vansbu er der ca. 197 km. 

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Venabygdsfjellet, Norge

Turistinformation: Norge