14PICT0180.JPG
Aktiv vinterferie

Vinterferie på Filefjell (3/3)

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo.

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Norge

Finndalshornet i snevejr (Rød 3)

Også her konstaterer vi at løjpemarkeringen er mangelfuld. Flere steder går løjpesporet op i terrænet, men der er ingen skiltning. 
Er det mon her vi skal dreje fra? Vi tror det, og begynder opstigningen og kommer op i et sommerhusområde.

Også med skifeller

Efterhånden bliver det mere stejlt og vi beslutter at spænde skifellerne (skipels) på, så vi står bedre fast og kan gå mere direkte op.
Vi spørger en forbipasserende om vi nu også er på rette vej. Jo, den er god nok. Så drejer løjpen og det går nedad igen - men kun et stykke, så rammer vi endnu en løjpe og er nu ikke i tvivl om at det er denne vi skal op ad.
Et langt lige stykke som går op parallelt med alpinbakken.                                                                   

Ingen udsigt - desværre

På vej op slår vejret om og det bliver ret så gråt. Oppe bliver vi i tvivl om hvilken retning vi skal gå, da der ikke er overensstemmelse mellem løjpemarkeringen i terrænet og løjpekortet.
Vi vælger at følge den mest trådte løjpe og kommer efterhånden frem mod Finndalshornet. Men nu er det blevet ret så skyet og sigtbarheden væsentligt nedsat. 
Vi drejer fra rundløjpen (Rød 3) og går et stykke op ad fjeldet mod Finndalshornet, 1.256 moh. Det sidste stykke går vi dog uden ski på, da her er meget iset.
På toppen kan vi se ned i dalen og kan ærgre os over, at det ikke forblev klart i vejret.
Tilbage til skiene og vi glider ned gennem et spændende område med mange små slugte og dale. Havde solen skinnet, havde turen været særdeles flot, men vi kan dårligt se sporet foran os.
Vi følger løjpen rundt og kommer tilbage til løjpen vi var på forleden og kan tage samme dejlige tur ned mod søen.
Fra skicentret følger vi den grønne rundløjpe på den anden side af landevejen op i fjeldet og hjem til storhytten.

Alpinbakkerne

Hver dag kl. 10.00 kommer bussen og kører til alpincentret. Filefjell Skisenter har 13 nedfarter og to hejseanlæg, som tager os med op i 1.282 moh. Heroppe er der udsigt til mere end 20 fjeldtoppe, som rager mere end 2.000 meter op over havets overflade inde i Jotunheimen. 
Tilsammen er her 16 km pister fordelt på alle farver - grøn, blå, rød og sort. Snart vil der komme endnu en skihejs og hele området vil være udbygget.
Området ligger højt og er kendt for altid at have masser af god sne, når mange andre skicentre har manglet sne. Her er skiudleje samt cafeteria. Og så er her naturligvis mange mennesker, der forsøger sig udi både slalom, telemark og snowboard.
Vi møder et par med to børn, som er på skitur for første gang. - Normalt er vi til dykkerferie, men vor mor fik os overtalt til at prøve dette. Og det er faktisk ret sjovt, fortæller faren. Så er det nok ikke sidste gang at dykkerferien må vige for aktiviteter i sneen – nu er udstyret jo også skaffet og skal bruges!
Kl. 16 – når hejsen lukker - kører skibussen tilbage til høyfjellseteren.
Flere af vore rejsekammerater er ikke til langrend. Det er alt for anstrengende, mener nogle. Selv holder vi af at kombinere vore skiture, således at vi en enkelt dag eller to også får prøvet alpinbakkerne.                                                                                                                  

Omkring Otrövatnet/Stogofjorden (Blå 1-2) i snevejr

Snevejr skal ikke afholde os fra at komme ud. Men op i fjeldet er ikke nogen god ide, når vi alligevel intet kan se. Så dagens tur går rundt om Otrövatnet på løjperne blå 1 og blå 2. 
Efter Gamlestoga bliver terrænet lidt mere kuperet og skoven tættere. Her støder vi igen på fjeldryper.
Flere steder er der gode glid ned ad bakkerne og turen er let gået ud til enden, hvor løjpen krydser landevejen og vi atter kommer over ved Kyrkjenosi.
Snevejret er blevet kraftigere og vi føler ikke trang til at sætte os, da det bliver frokosttid. Så i dag bliver det til en hurtig, stående frokost i det hvide!