17
Aktiv vinterferie

Beitostølen

Google Map...
Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Rundt om Olevatnet

Vi har base på Hotel Bergo, der ligger centralt på Beitostølen - ca. 100 meter fra lifterne og langrendsløjperne. Bergo er et traditionsrigt hotel med 30 værelser og fin moderne komfort. Lifterne åbner først kl. 10 og da vi i dag er tidligt ude på vor første langrendstur, knokler vi op ad pisten og kommer op på højfjeldet. Her finder vi vor rundtursløjpe (rød nr. 1). Vi følger sporet højre om og er alene på fjeldet. Vi går langs Olevatnet og kan herfra se det største fjeld i området - Bitihorn, 1607 moh. - i det fjerne. Så kommer bæltebilen og præparerer løjpen og det bliver lettere at glide fremad. 
Op ad formiddagen klarer det op og vi får det så varmt, at vi må have anorakkerne af. Vi sveder ikke mindre, da vi begynder opstigningen over Olefjell. Det er en lang og sej stigning og det sidste stykke op må vi have skiene på nakken. Fra toppen af Olefjellet har vi en fin udsigt over søen Vinstri og fjeldene bagved. På den anden side af Olefjellet går det jævnt nedad mod en lille hytte. Vi har et virkeligt fint og langt glid ned ad fjeldet. Godt at vi tog denne vej rundt! Nede ved hytten - Karifjorden Varmestue - møder vi andre, der er gået den anden vej rundt på løjpen. De har netop været inde i hytten og fået varmen. Jo, der er fyret op og her er dejligt lunt. Et perfekt sted at spise lidt frokost.
Vi følger løjpen og drejer fra til venstre op gennem Gravolen. Her finder vi et sted bag en stor sten og former nogle siddepladser, så vi kan sidde i læ og nyde solen, medens vi får the.
Nu går det nedad mod den anden af Olevatnet. Løjpen er fint præpareret og der kommer rigtig fart på. En herlig tur inden det igen går op over bakkerne til vi atter - efter i alt ca. 17 km - står ved liftsystemet.

Rolig tur på bløde løjper

Jeg har det bedre – meget bedre, men tager det selvsagt roligt! Der er faldet fem cm. sne i nat og vi følger de grønne og blå langrendsløjper nede i skoven. Her er mange muligheder og et godt mærker løjpenet, der er kørt op. Vi går ud til Hornstölen og står lige under Bitihorn, inden vi følger løjpen hjemad. Vi lægger turen ned til Beito, men et stykke er den temmelig stejl og iset. Vi kommer helt ned til søen Öyangen, inden vi skal opad igen. Det er en lang tur op gennem skoven. Ikke så stejl – men meget, meget lang. Måske er trætheden ved at melde sig?

I læ bag træ

Vi går igen ud ad den grønne løjpe og drejer til højre op over landevejen mod Grönekinnkampen. Landevejen, der går over Valdresflya, er spærret om vinteren, så den eneste bil der kommer her på landevejen, er bussen med gæster til Bygdin. Ude ved Bitihorn skifter alle til bæltebil, der transporterer dem videre ud i fjeldet. Oppe bag fjeldet finder vi læ ved et grantræ og "graver" os ned og sidder og nyder solen.

Turski eller racingski?

Vi drøfter vores turski’s bredde og er noget irriteret over, at de ikke er perfekte til de præparerede løjpespor. Bindingen rammer mod kanten af sporet og bremser farten. Vi beslutter os derfor at anskaffe os nogle smallere ski – der vil være perfekte i dette terræn med de mange opkørte løjper. I den lokale sportsforretning har de et par gode tilbud og efter at vi har købslået lidt om prisen, står vi med nye lette støvler og nysmurte racing-ski.

Til Bygdin

Vi løber (vi har jo fået nye letvægtsski) ud ad de grønne løjper, som vi nu kender så godt. Hvor er det herligt at mærke, hvor det glider for os. Jo, det går hurtigt og snart er vi ude ved Smørkoll, hvor vi drejer fra op mod Bitihorn. På dette stykke er løjpen ikke præpareret, men markeret med bambuspinde. Vi kommer op på landevejen og tæt forbi Bitihorn og ud til bussens vendeplads. Der står en bæltebil – men her er ingen mennesker. Vi kan se, at en anden bæltebil har været her, så vi følger larveføddernes spor de ca. 5 km ned til Bygdin. Et herligt glid, hvor det bare går nedad og nedad i et stille og roligt glid. 
Ude på Bygdin sidder en gæst ude i solen og læser. Her er ingen andre gæster – de er på guidet tur ude i fjeldet. Vi taler med værten, som beredvilligt viser os rundt og får en kop varm chokolade, inden vi skal hjemad. Bygdin er bestemt et besøg værd også for flere dage, hvis du er til skrappe ture i et barskt terræn.

Udsigt mod Jotunheimen

Vi følger den røde præparerede løjpe 2 hjemad langs Vinstri. På en lille halvø ude i søen finder vi en plads, hvor vi kan spise frokost og samtidige nyde den storslåede udsigt over mod Jotunheimen i det fine vejr. Hjemturen går som tidligere op gennem Gravolen.

Slalom

Vi skal naturligvis have "luftet" vore slalomski og bruger dagen på bakkerne. Her er 9 forskellige lifte, men kun en højdeforskel på 315 meter. Længste nedfart er ca. 1,5 km. Slalombakkerne er perfekte til begyndere - men bestemt ikke noget for øvede, der vil kede sig bravt på disse forholdsvis små bakker!

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser