34_PICT0099
Aktiv ferie

Vinterfejldet omkring Gjendesheim (1/2)

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo.

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Norge

Med natbus til Gjendesheim

Det er første gang vi er kørt med natbus, efter at liggevognene blev taget ud og det skal siges, at der var god plads på sæderne og at det blev til adskillige timers god søvn. 
Så så snart vi ankom til Gjendesheim, fik vi travlt med at læsse fødevarer af bussen, som skal bruges på denne fællesrejse, blive indkvarteret, få lidt frokost - og så i øvrigt komme ud i sneen.
Det er Mister Gjendesheim - Olav Gaute Vole - der tager i mod os. Han kender om nogen til Gjendesheim og omegn, som han nærmest har fået ind med modermælken. 
Han kom første gang på Gjendesheim i 1959, da hans forældre blev bestyrere af turisthytten - en af de ældste i Norge. Denne tjans har han "arvet" og har siden 1975 bestyret Gjendesheim. Han har netop kørt et par af løjperne op, så de er klar til at tage imod gæsterne.

Nedre Maurvangsruten

Det er en usædvanlig kraftig vind, der stormer ind vestover søen Gjende og rammer turisthytten med fuld drøn. Oppe på kanten af Veslfjellet lige bag hytten fyger sneen ud over fjeldkanten, men ud skal vi. Ud for at få benene rørt og muskulaturen opløst.
Olav Gaute har advaret os om ikke at komme for tæt på oset fra Gjende (udløbet i Sjoa-elven), hvor isen endnu ikke er helt sikker. Så vi bliver bedt om at følge løjpen - hvor snescooteren har kørt - her er isen mindst 14 cm. tyk.
Det er en udfordring at komme ned på isen, som næsten er blank, da sneen er føget væk, men vi får kæmpet os over på den anden side og har nu kraftig medvind og bliver "blæst" ned mod Maurvangen. Her følger vi den lave rute og kommer lidt i læ i skoven efter campingpladsen, hvor det er glædeligt at se, at flere og flere vintercamperer.
Vi glider ned til søen - Sjodalsvatnet - og vil over på den anden side til Bessheim Fjellstue. Her møder vi igen den stærke blæst. Vinden kommer i så stærke ryk, at det er umuligt at stå fast og blive i sporet. Vi nærmest løftes ud af løjpen og må læne os nok så meget fremad og kæmpe os over isen - over i læsiden. 
Det er blevet sent og der er ikke tid til chokolade og varme vafler på Bessheim. I stedet følger vi den lave løjpe tilbage mod Gjendesheim og er fremme efter ca. 10 km, da skumringen tager over.                                                                                                                                       

Opvarmning i Leirungsdalen

Det er mildt, klart med spredte skyer og dagens guidede tur går gennem Leirungsdalen. Heldigvis er vinden løjet noget af, men blæser fortsat frisk. Turen er planlagt med uret, så vi kommer til at gå lidt i læ af fjeldene og have medvind, når vi efter frokost kommer ud på Gjende.
Vi tager retning mod søen Nedre Leirungen og fortsætter op på venstre side af Varga-elven, hvor sneskavlerne hænger som flødeskum ud over elvens læside. 
Men vi har Allan med - en erfaren Ruby-turleder - som ved, hvorledes vi kommer sikkert og let over elven og ind i Leirungsdalen. 
Det er forbavsende, så meget fjeldene her skærmer for vinden og vi da passerer Knutshøes knudrede fjeldtoppe, søger vi over under Veslløyfttinden, hvor vi i læ kan spise frokosten og samtidig nyde udsigten op gennem dalen, vi er kommet igennem.
Det er let at "hoppe" over fjeldet ved Øvre Leirungens udløb i Gjende. Vi skal naturligvis ikke gå nede i kløften, hvor der er vandfald/isfald og ind i mellem åbent vand, men op over bakken forbi den gamle stenhytte Rathbonebue.                                                                                         

Med vinden i ryggen

Det var englænderen Theodor Rathbone, der byggede den oprindelige hytte til brug for renjagt i 1857, og den nuværende hytte er genrejst i starten af 1970’erne. 
Et lille skilt inde i den noget luftige hytte - vinden og sneen piber ind mellem stenene - fortæller lidt om hvem der medvirkede til genrejsningen.
Nede på Gjendes is har vi som forudset vinden i ryggen. Allan og Karen monterer deres vindsæk på skistavene for at skabe et sejl, der kan bringe dem hurtigt hen over isen.
Vi andre får også prøvet denne mulighed, men trasker lidt efter hjemad i scootersporet.

Gåpåpiggens udfordringer

Ovre i skoven - lidt efter at vi har passeret Maurvangen - påmonterer vi skifellerne, da vi skal stejlt op gennem skoven - op på højfjeldet.
Så står vi fast, når vi går opad og kan undgå sildebenene. Flere steder oppe over trægrænsen er sneen omdannet til is og her gør skifellerne også stor nytte. Der spares mange kræfter og tilbageglid undgås.
Vi går op mod et særligt flot klippefremspring i et skarv og er kommet så højt op at vi kan se den berømte Besseggen lige ud for os - på den anden side af Gjende. 

Sol og perfekt glid

Gruppen er blevet lidt spredt, men alle har retning mod Gåpåpiggen, som er dagens mål. Netop som vi når frem og stiller skiene for på gåben at forcere den sidste del af toppen, bryder solen igennem skyerne og vejret klarer helt op. 
På øst- og nordsiden af Gåpåpiggen er sneen helt ideel - løs styresne på en fast og jævn bund - så vi får rigtigt udnyttet vore forskellige svingteknikker ned ad fjeldet. 
På bagsiden af Gåpåpiggen - medens vi endnu har solen - får vi gravet nogle sæder og indtager frokosten med udsigt over mod Sikkilsdalen og Sjodalsvatnet.

Gennem jomfruelig sne

I store zig-zag sving glider vi ned ad nordsiden. Det er bare perfekt. Ganske få meter fra løjpen kan vi glide hen til kanten af Sikkilsdalen og nyde det betagende udsyn ned over søen i dalbunden.
"Se, ovre på den anden side af søen, der svæver en kongeørn", er der én der råber og ganske rigtigt, en enlig ørn lader sig glide hen over fjeldet og forsvinder, da den kommer ned mod skoven. I fjeldene omkring Gjende hækker to par kongeørne. Men ingen fortæller naturligvis præcist, hvor de holder til!
Så kommer vi længere ned i skoven - helt i læ - og vejret, føret, gliddet - ja, intet kan være bedre. Det er som at stå op ski i Påsken! Et vidunderligt glid i eget spor, gennem jomfruelig sne ned gennem skoven. Nogle tager store bløde sving. Andre tager det mere stejlt og svinger telemark - det bedste de har lært. Alle har vi stor fornøjelse af at vælge hvert sit spor ned gennem den åbne skov. 
Vi rammer den tværgående lave Maurvangsløjpe og gruppen skilles, da nogen fortsætter over mod Bessheim (og den lokkende chokolade). 
Hjemme på Gjendesheim - efter aftensmad og køkkentjans - er vi samlet foran den knitrende pejs og er enige om, at føret i dag - ned gennem skoven - ikke fås bedre!

Brurskardknappen i gråvejr

Vi håber på at dagens gråvejr letter, da vi begiver os over mod Maurvangen og drejer op i fjeldet mod Brurskardknappen. 
I skoven tager vi skifellerne på og en halv time efter er vi oppe på fjeldkanten, men har dårlig udsigt i gråvejret.
Vi følger løjpen, men går ikke ned mellem Nordre- og Søndre Brurskardknappen, men fortsætter af den stukne (med birkegrene) rute videre frem mod Heimdalsmunnen. Her glider vi ned på den lukkede vej 51 der, når sneen ikke længere ligger her, fører trafikken over Valdresflya mellem Beitostølen og Gjendesheim. 
Desværre klarer det ikke op og turen bliver ikke den oplevelse, vi havde set frem til - men ugen på Gjendesheim er jo langtfra slut endnu, så mon ikke der kommer en mulighed senere?

Stegte rensdyrhjerter i sneen

Klokken er 21. Vi har spist og køkkenholdt på denne fællesrejse er færdige med opvask og oprydning, og vi er alle parate til aftenens arrangement - ude på søen.
Det er klaret op og vinden har lagt sig. Perfekt. Iført varmt skitøj og pandelampe tager vi skiene på og glider nogle hundrede meter hen langs søbredden, hvor vores guider allerede har forberedt et bål i sneen og tændt is-lys, som lyser ganske godt op i aftenmørket.
Vi sidder rundt omkring det knitrende bål og hygger os med lidt kaffe og varme pølser, da Olav Gaute dukker op. Med sig har han sin stegepande og lægger noget på panden som stikkes ind i bålets gløder. Snart er her en liflig duft af stegt kød. Så hælder han lidt fløde på og krydderier og svitser det hele igen og igen over den åbne ild, mens han vender kødet med sin lommekniv. Så er retten færdig og vi får alle lov til at smage denne himmelske mundfuld - stegte rensdyrhjerter.
Da vi senere går hjemad, slukker vi pandelamperne og kan skue op mod en stjerneklar himmel, hvor tusindvis små lygter blinker ned til os i nattefrosten.

Iglo-bygning

Dagen i dag er afsat til at træne lidt i at bygge snehule, iglo og nødhule. Skulle uheldet være ude og man bliver mødt med sne-storm eller tæt tåge eller af anden årsag bliver nødt til at blive på stedet, er det godt at have prøvet at bygge en midlertidig bolig ude på fjeldet. Skal man først til at "lære" det, når det virkeligt gælder, kan der opstå problemer. Derfor dette råd: Benyt enhver mulighed for at prøve at bygge snehule, iglo eller nødhule, medens vejret er godt.
I dag fortsætter nattens klare vejr og vi er derfor nogle, der i -21 grader og i flot solskin, går lidt op i fjeldet ad den høje løjpe mod Bessheim og finder et passende sted til at bygge huler i. Heldigvis har Ruby Rejser medbragt overtræksstøvlebukser, der gør at vi ikke bliver for våde og samtidig kan holde varmen. 
De af os der ikke selv har snespade med, kan låne en. Og under behørig instruktion af vor guide Claudio, går vi i gang med at bygge vor "overlevelsesbolig" i sneen.
At bygge huler tager tid og kræver teamwork. Kun den meget rutinerede kan bygge sig en bolig på under 40-45 minutter. 
Så regn med at det tager mindst 1-2 time at bygge en hule eller en iglo - eller grave sig ordentligt ned i sneen.