Valdres hvide verden ved Gomobu Fjellstue i Norge
Log ind Log ind
Valdres hvide verden ved Gomobu Fjellstue

Valdres hvide verden ved Gomobu Fjellstue

Denne vinterferie i Norge holdes ved Gomobu Fjellsatue i Valdres, der har et nemt og dejligt langrendsområde - lige noget for børnene.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Gomobu Fjellstue

Fra havnen i Oslo, hvor DFDS Seaways ligger til, er der blot 210 km. ad vej E16 over Fagernes til Gomobu Fjellstue, der ligger 1.000 meter over havet på Vaset i Valdres. Vejene er fint ryddet efter nattens snefald og det er blot på de sidste 10 km. op ad Panoramaveien, at vi må have snekæderne på. Og vi er bestemt ikke alene på Gomobu Fjellstue. Stedet er populært og fyldt med børnefamilier som dels tumler sig i sneen omkring fjeldstuen, dels går langrendsture i et lette terræn og dels benytter slalombakken ved Vaset Skisenter, blot nogle få hundrede meter fra fjeldstuen. Opholdet er baseret på ¾-pension, hvilket vil sige, at vi har morgenmad, selvsmurt madpakke til midt på dagen og aftensmad med tre retter. Det er ideelt for os som gerne vil være ude det meste af dagen.

Gomobu Fjellstue tiltrækker familier med børn

Gomobu Fjellstue tiltrækker familier med børn

Heldagstur til Syni

Nu er det anden gang vi er alene med vores børnebørn (8 og 10 år) på langrendsferie i Norge, så vi ved nogenlunde, hvad de kan magte. Dette område er let tilgængeligt uden de store op eller nedfarter, og efter at have pakket rygsækken med proviant og varme drikke, følger vi den røde løjpe gennem birkeskoven ud mod fjeldtoppen Syni. Ruten går jævnt opad mod Nystølen, hvor den grønne rundløjpe støder til, men vi fortsætter ret frem ned ad en lille bakke. Her er vindstille og solen kæmper for at brænde igennem den lette snedis som har præget vejret denne morgen - og da vi når Syni vinder solen endeligt. I helt klart vejr er der fra toppen af Syni, 1.137 moh. en vidunderlig udsigt 360 grader rundt med bl.a. Jotunheimens tinder i horisonten.

Fra Gomobu Fjellstue går turen mod Syni

Fra Gomobu Fjellstue går turen mod Syni

Frokost ved Seleggi

Ved Seleggi er det tid til at spise lidt frokost, så vi graver en snebænk, hvor vi lægger skistavene som støtte under vores sæder og sætter os på de medbragte siddeunderlag (gamle liggeunderlag som er klippet til). Skiene placerer vi under vores fødder, så vi ikke synker for langt ned i den dybe sne. Så fortsætter turen ad den røde rundløjpe jævnt nedad mod Knattetjern - en lille sø som ligger for foden af det specielle fjeld ved Valtjernstølan. Vi er nu gået ca. 12 km. og ved en lille hytte, hvor flere løjper støder sammen, har vi ca. 5 km. til Gomobu Fjellstue og det er tid til at få lidt energi. Skiene kommer af og en varm kop saft, lidt kiks og lidt chokolade fylder energidepoterne op til det sidste lette stykke vej ad blå og grøn løjpe.

Frokost på en gravet snebænk

Frokost på en gravet snebænk

Tur omkring Langeberget

Det er sådan et vejr, som i dag, enhver der nyder langrendsløbet ser frem til. Sol og vindstille og minus 10 grader. Der er faldet nysne i nat, men løjperne er allerede kørt op af de store maskiner. Vi følger den røde løjpe mod uret og drejer fra op mod toppen af Vaset Skisenter 1.051 moh. Ved varden har vi udsigt tilbage mod Gomobu Fjellstue og for vores fødder ligger slalombakken. På den anden side af Vasetvatnet rejser Ålfjellet sig 1.127 moh. På toppen står kommunikationstårnet, som hurtigt er blevet døbt ”Eiffeltårnet i Valdres”.

Fra varden på Langeberget er der god udsigt

Fra varden på Langeberget er der god udsigt

Frokost med udsigt

Vi glider ned ad bakken tilbage på rød løjpe og frem mod Langeberget, hvor områdets største bakke bestiges. Fra toppen af Langeberget 1.067 moh. er udsigten imponerende og et ideelt sted at spise frokosten. Igen ”graver” vi os en dejlig siddeplads i solen og nyder både mad, varme drikke og ikke mindst udsigten. Vi følger den røde løjpe mod Valtjernstølan og rammer som i går den lille hytte, hvor løjperne støder sammen. Herfra kender vi allerede vejen hjem.

Fint glid ned ad bakken

Fint glid ned ad bakken

I dyb sne

Det sker - det sner! Men det skal på ingen måde holde os inde, så vi har planer om at følge den blå løjpe hen under toppen af skiliften. Men ruten er ikke tydeligt mærket og før vi opdager det, er vi gledet ned ad vejene i sommerhusområdet og kommer ud på alpinpisten helt nede ved foden af skicentret. Vi finder over vejen og ind på rundløjpen nede ved søen, men skiltningen er mangelfuld, så vi beslutter os for at gå tilbage mod skicentret. Vi krydser pisten for at komme op på den oprindeligt tænkte blå løjpe, men her er ret stejlt, så vi skyder genvej gennem birkeskovens uberørte sne. Her kommer vi ud i virkelig dyb sne og jeg synker ca. en meter ned - med skiene på! Vi må gå lidt tilbage indtil vi finder et sted, hvor vi har fast bund under os og efter en stund finder vi et gammelt spor mellem træerne og får arbejdet os tilbage på løjpen. Og nu er der ingen sag at komme tilbage til Gomobu. Og således fik vi prøvet kræfter på en udfordrende halvdagstur i dyb sne.

På tur i dyb nysne

På tur i dyb nysne

Kvålestølen

Det fine vejr er kommet tilbage og i fuld sol finder vi den rigtige løjpe under skihejsen og kommer frem til Kvålestølen. Planen var at tage turen ud omkring Murkelii, men der er et par små ben, som synes at være godt brugt! Vi ændrer derfor planen og går over Langeberget. Frokosten på toppen er et kærkomment hvil, inden vi glider ned ad den store bakke - som bare er stedets bedste - og tilbage mod Gomobu Fjellstue.

På en af de fint præparerede langrendsløjper

På en af de fint præparerede langrendsløjper

Godt begynderområde 

Området ved Vaset - specielt når man bor højt oppe på fjeldet på Gomobu Fjellstue - kan anbefales til nybegyndere. Fra fjeldstuen går det direkte ud på løjperne og efter få meter ”er man langt ude på fjeldet” og har flotte panoramaudsigter uanset hvor man kikker hen. Løjperne er fint opkørte og de fleste godt markeret. Vil man have større udfordringer kan man løbe ned til Vasetvatnet, rundt om søen og en tur op på Ålfjell, hvor der også er et fint markeret løjpenet. Men så skal børnene være noget større.

Fjeldet omkring Gomobu Fjellstue er ideelt til lette langrendsture

Fjeldet omkring Gomobu Fjellstue er ideelt til lette langrendsture

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge