Trollstigen i Norge - manddomsprøve med campingvogn
Log ind Log ind
Trollstigen i Norge er ikke for sarte

Trollstigen i Norge er ikke for sarte

På vej til eller fra Nordkap eller på en tur langs Norges imponerende vestkyst ynder mange at lægge vejen forbi den storslåede bjergvej Trollstigen. Flere siger det er her manddomsprøven for kørsel med campingvogn skal stå.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

En dags kørsel fra Oslo, gennem Gudbrandsdalen til Dombås og derfra videre gennem Romsdalen mod Åndalsnes, ligger Trolltindan, Trollveggen og Trollstigen. Det er en flot køretur bare at nå til området og de næsten 2.000 meter høje bjerge. Trollveggen Camping ligger for foden af de spidse bjergtinder og er et godt udgangspunkt for ferien. 
Trolltindan er det højeste af bjergene, der tilsammen danner Trollveggen – et verdenskendt og ikke ufarligt klatreeldorado. Det er på bagsiden af disse tinder, at Trollstigen i forlængelse af Isterdalen forbinder Åndalsnes med f.eks. velkendte Geiranger.

En vigtig forbindelse

Kløvstien, der går over Trollstigen, har i mange hundrede år været en vigtig forbindelse med dalene Sunnmøre og Romsdal. Den nævnes første gang i 1766. Det var her man bl.a. transporterede heste fra den ene dal til den anden. Dengang bestod manddomsprøven i at komme helskindet over fjeldet. Man voksede f.eks. fra dreng til mand første gang man fik en hest ned af Kløvstien uden problemer. I dag består manddomsprøven af lidt andre hestekræfter.

Kan du køre op?

Første gang jeg kørte Trollstigen med bil og campingvogn var for seks år siden. Det var med en lille campingvogn og i juni måned uden for højsæsonen. Det gik helt uden problemer. Op og ned tre gange om ikke andet så for oplevelsens skyld. Nu er jeg her igen. Det er det juli måned og jeg er denne gang af sted i en meget større campingvogn og selvom jeg har en udmærket campingtrækker, er jeg først noget i tvivl om det kan lade sig gøre at køre op. 
Som altid skal tvivlen komme mig til gode, så jeg starter derfor med at køre turen uden campingvogn. På den prøvetur, der tager ca. en time, finder jeg ud af flere ting. Bilen har de kræfter, der skal til for at trække vognen op af de 10 % stejle bjergeveje. Her er det vigtigt du kender dit vogntog godt og måske har testet det på mindre bakker, for at finde ud af hvor meget overskud bilen har. 
Problemet er mere pladsen. Det er midt i juli måned og der er masser af trafik på Trollstigen. Ikke bare almindelige bilister, men mange turistbusser, der fylder utrolig meget. De mødepladser, der findes, er næsten alle fyldte, også fordi flere knap så smarte turister bruger dem, fordi de "lige" skal ud og tage et billede. Med andre ord er der mange steder trafikkaos, der kan resultere i, at man f.eks. skal bakke. Endnu en færdighed man skal have øvet sig på hjemmefra.

Bjergkørsel - sådan

Konklusionen bliver, at jeg venter til næste dag med at køre videre, og det bliver i de tidlige morgentimer før turistbusserne kommer. Det er ikke svært at køre op af Trollstigen, hvis man følger få køreteknikker. Det bedste er, at bilen hele tiden holdes i fremdrift og i det rigtige gear. Husk at campingvognen er bredere end bilen, så det er ekstra vigtigt, at spejle er indstillet korrekt. Det gør kun en lille forskel, hvis din vogn er 2,5 meter bred. Nedkørsler er ofte mere problematiske, hvis de er for lange og for stejle, fordi campingvognens påløbsbremse kan sætte sig fast.

På toppen

Husk at køre ned i samme gear som op, selvom det kan lyde voldsomt, så skal bilen bremse med motoren. Sid ikke med foden på bremsen mere end højest nødvendigt. På www.annevibekerejser.dk er alle gode råd til bjergkørsel samlet i en artikel. Skriv "Bjergkørsel" i søgefeldet.
Et godt tip både nord på og i f.eks. Alperne er, at der hvor busser og lastbiler kører, kan vi også køre med campingvogn. Dog ingen regler uden undtagelser. Så er du i tvivl – test uden campingvogn først og snyd ikke dig selv for oplevelsen.

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge