scan0018.jpg
Aktiv vinterferie

Topture på Filefjell i Norge

Google Map...
Norge - Ruby Rejser

Hovedstaden i Norge er Oslo.

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Norge

Otrövatnet - Grönevatnet - Slettningen

Lav sigtbarhed, blæst og masser af nedbør. Nej, min vinterferie startede ikke som den solstrålehistorie, jeg håbede på. I uge 6 er vinteren fortsat ung på fjeldet og stabile højtryk med masser af solrige dage lader i år vente på sig til senere på sæsonen. Men så meget desto bedre, når februarvejret viser sig fra sin artige side. Jeg er taget til Filefjell i Valdres. Efter nogle dage med kortere ture end planlagt – turer, hvor jeg bl.a. har måttet ty til fjeldreglen "vend om i tide, det er ingen skam å snu" - på grund af det kedelige vejr, er gensynsglæden med solen og den blå himmel stor. 
Ved morgenbordet kommer Andreas hen til mig: - Hvor ska’ du hen i dag?
- Jeg skal op have en udsigt. Vil du med?
Sådan bliver det. På singlerejser kan man altid finde nogle at gå sammen med. Ellen, Tom, Michael og Jesper slutter sig til. Andreas har, som en af de to madkoordinatorer, "morgenvagt", så vi andre har god tid til at pakke rygsækken. 
Så kommer skibussen og kører os til Filefjell Skicenter. Herfra følger vi den blå løjpe langs den sydlig bred af Otrövatnet, forbi Gamlestoga og krydser vandet over mod Nystova. 
Det er en tur vi alle har gået i gråvejr, men med sol og udsigt er løjpen helt værd at nyde. 
En flok ryper basker op. Området er fyldt med ryper og det er ikke sidste gang vores og rypernes veje krydser hinanden. Tempoet er godt. Det er som om det gode vejr og forventningen til turen giver mig rigeligt med kræfter. Snart passerer vi Thomaskyrkja, en fjeldkirke ved Kyrkjestølen, og fortsætter i sporet langs vejen. Vi ville egentligt følge den sort løjpe som tager os højt op på fjeldet, men så tidligt på sæsonen er kun få løjper blevet kvistet. Så vi kigger på kortet og prøver at læse terrænet for at finde et godt sted at begynde opstigningen. 
Ved sommerhusene i Grønlis træder vi ud af løjpen, ud i den dybe sne. Vi skal stige omkring 150 højdemeter, før vi når trægrænsen, og yderligere 75-100 meter før vi er oppe og inde på fjeldet. 
Jeg sætter mine skifæller på. Andreas og Ellen ligeså. Tom, som havde stået for den musikalske underholdning i aftes, tøver lidt. En opstigning i dyb sne er ikke foreneligt med trætheden. Han vælger fornuftig at tage sig en kortere tur. Micheal og Jesper forsøger sig nogle meter uden fæller, men opgiver. De følger i stedet med Tom. Andreas, Ellen og jeg fortsætter op gennem skoven i dyb sne. Inde i skoven er vi i læ af den friske vind, som har blæst os ryggen de første ni kilometer. Jeg tramper sporet og prøver at lave et behageligt stigende spor mellem træerne. Snart er vi højt nok oppe til at have lidt udsigt. Jeg stopper, vender mig om og ser efter de andre. De er næsten lige bag mig. Andreas kigger op. Et ‘øre-til-øre’ smil møder mig. Jeg ved godt hvorfor. Det er første gang, han prøver skifællernes fortræffeligheder. Med skifæller kan vi gå lige op, uden tilbageglid. Det øger helt klart skiglæden, og vi sparer kræfter og tid på at komme op på fjeldet.

Inden vi bevæger os over trægrænsen finder vi et sted i solen og spiser vores frokost. Vi regner med at det blæser på fjeldet, så der er ingen grund til at ikke at spise frokosten i læ. Vi har en flot udsigt ud over Filefjell med Suletinden, som rejser sig enormt den anden side af dalen. Ganske rigtigt, det lufter lidt mere jo højere vi kommer op. Hvor det tynder ud mellem træerne, finder vi friske rypespor. Et hul i sneen viser, hvor en rype har gravet sig ned. Så har den taget tilløb og basket med vingerne, som har slået hårdt ned i sneen. Vi ser tydelig vingeslagets aftryk. Så er den løbet lidt længere, basket en gang til med vingerne og afsat et svagere aftryk. Fuglen er lettet og et sidste vingeslag har lige berørt sneen. Så er den væk. Et "takeoff" direkte aflæst i nysneen. Vi går oppe på fjeldet øst for Gröna-bækken ind mod Grönevatnet. Vi kan se langt ind i over vandet og fjeldet. Helt uberørt. Jomfruligt fjeld. I solskin. Det er det, vi har ønsket os hele ugen. Da vi har passeret hytterne ved vandet, gå vi op i slugten mod Slettningen, en højere beliggende sø. 
Under en lille pause ser vi på kortet. 
- Klokken er kun to, så vi har fire timer til at komme hjem i. Jeg synes vi skal gå herop, siger jeg og viser på kortet en fjeldtop, som ligger 1,5 times opstigning fra os. -Øh, rømmer Andreas sig, -Jeg er på madholdet i aften og skal stå klar i køkkenet klokken fem.
Okay, så vi har altså ikke fire timer, men lidt under tre.
Vi fortsætter op mod vandskellet, men lægger turen op over en unavngiven fjeldtop i 1.307moh. - Ikke den top jeg havde udset mig, men dog en top. På toppen letter endnu to ryper. Selvom det langt fra er den højeste top i området er det rart at se ud over et vinterklædt fjeld.
Over mod Filefjell og Suletinden i syden, Grönevatnet og Frostdalseggene mod nordøst, Slettningen og Slettningeggi i øst og nord. Det lufter lidt, så vi bliver her ikke særligt længe.

Det ændrede tidsperspektiv betyder, at vi sætter kursen direkte hjemad. Vi skal jo have aftensmad, og den laver jo som bekendt ikke sig selv. Nede på Slettningen er der heldigvis helt vindstille. Vi havde regnet med en god modvind hjemad, men fjeldene omkring søen læer, samtidig som vinden er taget lidt af. Til gengæld er der masser af dyb sne. Jeg tramper et spor direkte mod slugten ved Bjørdalsnosi, 1.340moh, hvor vi skal begynde nedfarten til fjeldstuen. Tempoet er højt. Og det er hårdt. Men frem kommer vi.
Ved slugten har vi lidt over en time til at glide hjem i. Det er rigeligt. Tids nok til at vi kan få en kop eftermiddagste og noget af Ellens belgiske chokolade. Ikke værst. Vi aftaler, at Andreas løber hjemad, mens vi andre bliver og nyder solens sidste stråler. Efter en halvtimes tid sætter Ellen og jeg skiene på igen. Og glider langsom ned. Nedkørslen er helt perfekt. 30-40 centimeter nysne. Så man lader bare skispidserne pege direkte med i dalen. Sneen tager farten af. 
Det er helt stille, da vi kommer ned i Björdalen. Vi er de sidste på fjeldet. Flere gange stopper vi op... bare for at lytte ... til stilheden.

Toptur til Slettningseggi på Filefjell

Vores sidste dag på fjeldet. Og for tredje dag i træk er det skyfrit. Da bussen mod Danmark afgår klokken 18, er det bare om at få noget ud af dagen. Klokken ni møder jeg Ellen ude på gårdspladsen. Hun vil også gerne afsted med det samme, og hun er frisk på at gøre mig følge op til Slettningseggi, 1.524 moh. Det går hurtigt op gennem Björdalen og vi kan se at andre gæster har fulgt vores spor fra den anden dag. Vi går op i slugten mod Bjørdalsnosi. Da vi tager fællerne af kan vi se to prikker nede i dalen. Det er Tom og Klavs. De er cirka en time efter os, så det giver ingen mening i vente på dem. I stedet vinker vi. De har set os.

Oppe på søen Slettningen forlader vi vort gamle spor og sætter kursen direkte mod fjeldene hen over Austrefjorden. Det er dyb sne som sædvanlig, men man skal jo nogle gange arbejde lidt for de flotte oplevelser. Føret bliver straks bedre, da vi forlader søen og begynder opstigningen mod vandskellet ved søerne - Austrefjordtjørn. Lidt oppe finder vi nogle sten, som er opvarmet af solen. Her sætter vi os og spiser en klemme, mens vi har fantastisk udsigt til Suletinden, hvor vi var i går. En snescooter kører nede på søen. Manden er ved at kviste den sorte løjpe. Lidt sent for vores del, men godt for de nye Ruby- gæster, som ankom i morges.

Masser af muligheder på Filefjell

Vi går videre opad. Turen op mod Slettningseggi er ikke svær eller hård. Men vi kan ikke se toppen før vi næsten er helt oppe, så vi holder bare retningen. Vi går på fjeldsiden vest for søerne. Efter en times tid når vi toppen af Slettningseggi, 1.524 moh. Vi sætter os i læ bag varden og nyder udsigten. Suletinden synes lagt væk, mens Hurrungane og Jotunheimen pludselig synes et "sneboldkast" herfra. Vi ser også ned mod Slettningsbu, en anden DNT-hytte, som vi skal ned til. Vi er begge glade for, at vi kom tidligt afsted i morges og fik denne udsigt med. Vi glider de omkring 210 højdemeter ned til hytten i perfekt styresne. Vi rammer en anden sort løjpe, som manden på scooteren har kvistet. I sporet går det hurtig. Efter en lille eftermiddagspause ved hytten fortsætter vi på løjpen først langs Övre - så langs Nedre Årdalsvatnet. Hen langs Gullringane og ned i Björdalen som vi efterhånden kender ganske godt.En uge som startede i gråvejr, men sluttede med høj sol og masser af gode oplevelser i godt selskab er ved at være slut.. Der er masser af muligheder på Filefjell. På denne tur fik jeg kun prøvet nogle af dem. De resterende må vente til en anden god gang.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser