408 IMG_6524.jpg
Kør-selv ferie

Sol og sommer på Senja

Google Map...
Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Den nationale turistvej på Senja

Fra fastlandet fører en smuk buet bro over Gisundet til Norges næststørste ø Senja. Vi fortsætter på tværs af øen gennem Svandalen og omkring os rejser de grønne fjelde sig brat og snart har vi udsigt til brede bugter og blanke, dybe fjorde, hvor midnatssolen genspejler lyset hele døgnet. De norske nationale turistveje er særlig smukke vejstrækninger, hvor det ikke blot gælder om at komme hurtigt frem, men hvor det handler om at opleve de smukke og spektakulære landskaber. P.t. har Norge 18 nationale turistveje med hvert sit særpræg, hvoraf en løber langs Senjas Atlanterhavskyst.
Det er sent på eftermiddagen, men solen står fortsat højt på himmelen og kaster sit lys på fjordene og de op til 700 meter høje spidse fjelde som omkranser dem.

Rasteplads med udsigt

Ved Tungeneset rasteplads er anlagt en gangbro, så vi kan komme ned på klipperne ved vandet. Har man lyst, er her mulighed for at bade i klippegryderne, der hver dag ved højvande får udskiftet vandet, som opvarmes af den stadigt skinnende sol og de varme klipper. Fra klipperne er der en flot udsigt til Okshornan - en række spidse fjelde, som i folkemunde kaldes for "Djævlens Tandsæt".

Verdens største trold

Han sidder hævet over alle de andre trolde - verdens største trold ved Senjatrollet. Ved siden af sidder hans kone - næsten lige så stor, og rundt omkring finder vi masser af andre trolde. Senjatrollet er en familiepark med masser af oplevelser for børn og barnlige sjæle. Inde i den 18 meter høje trold kan man bl.a. opleve en hel eventyrverden.

Hamn i Senja

Det var oprindeligt et lille fiskevær (fiskerleje) med nogle få indbyggere, som levede af hvad havet kunne give. Men i 1870’erne blev naturhavnen, der ligger godt beskyttet i en lille bugt, et knudepunkt for handel og udskibning af nikkel. I 1872 fandt man nikkel i undergrunden blot et par km fra havnen og for at skabe energi til udvindingen byggede man i 1882 en dæmning oppe ved Storvatnet på fjeldet Sukkertoppen og skabte herved verdens første vanddrevne kraftanlæg. Nikkeleventyret varede i 14 år og Hamn vendte tilbage som fiskeplads indtil 1991, hvor erhvervet langsomt ebbede ud, da silden forsvandt. Men en iderig mand fandt stedet så attraktivt og så mulighederne for udfoldelse af mange forskellige aktiviteter, at han i 1993 købte stedets fiskemodtagelse og ændrede det til hoteldrift – med alt hvad dertil hører. Desværre blev stedet ramt af voldsomme brande i både 2005 og i 2007, men der blev ikke givet op, og i dag - efter en investering på mere end 90 mio. kroner - står Hamn i Senja smukt i et maritimt miljø suppleret med en flot fløj med lejligheder parat til at modtoge gæster året rundt.

Masser af aktiviteter

Sildene er vendt tilbage og specielt i januar og februar tiltrækker de hundredvis af spækhuggere, ligesom andre hvaler som f.eks. pukkelhvaler kan ses på hvalsafarier.
Senja har flere mærkede vandreruter rundt omkring på øen – og naturligvis et utal af ikke markerede ruter. Just over for hotellet rejser fjeldet - Sukkertoppen - sig og en vandretur der op ligger lige for. 
Havfiskeri er nok en af de mest populære aktiviteter, hvor der fiskes efter hellefisk og torsk m.m. Stedet har egen kutter og fiskegrej kan lånes. I Senjas skærgård med mere end 114 små øer og skær er det oplagt at tage på havsafari for at se efter søfugle eller sæler i RIB-båd. Man kan gå i land på flere af øerne, der har sandstrande så rene og hvide, at man tror at man befinder sig i Caribien. Både faunaen og floraen er rig.
På Senja, der ligger i Trom i Nordnorge, er man begunstiget med midnatssol fra midten af maj til slutningen af juli, så det kan være svært at komme i seng, når dagen er omme - for det er jo fortsat helt lyst.

På fisketur

Kutteren tøffer ud af det stille vand i bugten, mens vi forbereder os på at fange store hellefisk og knapt så store torsk. Lidt ude i bugten mærker vi Nordatlantens tunge dønninger, der får skibet til at vippe fra side til side, og snart er en af deltagerne plaget af søsyge og kan ikke deltage i fiskeriet. Husk søsygetabletter, hvis man har den tendens! Fra styrehuset finder skipper via sit ekkolod et sted, hvor der er fisk og blinkene hejses ned til en meter over havbunden ca. 50 meter under os. Vi hiver og slider i de tunge lod med udsigt til de grønne fjelde langs kysten. Og jo, der bliver gevinst, men blot et par mindre torsk.

Havsafari med RIB-båd

Øerne ud for Senja er noget helt specielt, hvilket bekræftes, da vi tager med RIB-båd ud i skærgården. Ud over gråsæler ser vi mange forskellige søfugle og ved den ubeboede ø - Lille Farøya - går vi i land på en kridhvid strand af koldvandskoraller.
Fra toppen af øen er her en pragtfuld udsigt hele vejen rundt – men pas på hvor du træder. Mågeunger ligger skjult i den lave bevoksning og flytter sig ikke, når man kommer!

På stranden står kraniet af en kaskelothval og vendt på den rigtige måde, kan man sidde i "Kongestolen" og nyde en "caribisk" udsigt til stranden og det krystalklare vand.
Vi slutter havsafarien med at tage på tværs af Bergsfjorden til Skaland, hvor eftermiddagskaffen nydes hos aktivitetsselskabet Posthuset Expedition Lodge, der er en del af Base Camp Senja. Det gamle posthus er nu ombygget til et særegent hotel.

Vandring til Storvatnet

Følger man vejen fra Hanm i Senja frem til turistvejen (landevejen) og går til venstre nogle hundrede meter, finder man på højre hånd en sti, der leder op mod Storvatnet. Man kan også lidt længere fremme ad landevejen tage en mindre skovsti, der ligeledes leder én frem til søen. Det var her ved Storvatnet at man byggede dæmningen i 1882 og skabte verdens første vandrevne kraftværk.
Har man tid og kræfter kan man fortsætte helt til toppen af Sukkertoppen, men udsigten halvvejs oppe er bestemt ikke at kimse af. 
Bemærk, at ruten ikke er ordentligt mærket, men op kan man følge et tydeligt spor. Vil man ikke samme vej tilbage, men ned mod Nikkelværket er mærkningen utydelig og lidt stedsans og orientering kan være nødvendig.

Aftentur til Mefjordvær

Vi slutter dagen med at køre til den lille fiskerby Mefjordvær, der er et sandt eldorado for lystfiskeri i en af verdens fiskerigeste fjorde. Hos Mefjord Brygge kan man både bo og leje en båd - både med og uden styrmand - når man skal ud at fiske. For her drejer alt sig om fiskeri.
I morgen tager vi færgen fra Gryllefjord over Andfjorden til Andenes på Andøya, hvor vi bl.a. skal på hvalsafari, køre på endnu en national turistvej og besøge samere på Hinnøya. Du kan læse artiklen fra turen her på portalen.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser