tryvann 041.jpg
Aktiv vinterferie

På ski i Oslos baghave

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Nemt med Oslo Pass til Tryvann Vinterpark

Jeg har Oslo-passet i hånden, som giver mig fri adgang til offentlig transport - men også fri adgang til 35 forskellige museer, svømmehaller, fri parkering på kommunale P-pladser samt rabat på utallige restauranter, forretninger samt sightseeing og underholdning. 
Det købes på turistinformationen f.eks. lige uden for Oslo Central Stationen eller ved National Teateret og stemples første gang det bruges og er så gældende i den periode, man har købt det for: 24-, 48- eller 72 timer.
T-banen (T står for Tunnelbanen) er byens metro og binder hele byen sammen fra øst til vest og fra syd til nord. Stationernes navneskilte viser hvor højt over havet, vi befinder os og snart er vi så højt over byen, at vi har fri udsigt til den vestlige bydel under os og Oslofjorden i baggrunden. 
På linie 1’s næstsidste station Voksenkollen, står jeg af og tager så skibussen, også dækket af Oslo-passet, det sidste stykke - 5 min. - op til Tryvann Vinterpark.
Det har taget mig mindre end en 30 minutter at komme fra det pulserende centrum af storbyen og ud i den friske snedækkede natur i Nordmarka - Oslos baghave. Ingen andre hovedstæder i hele verden kan bryste sig med en så storslået natur, så tæt på centrum! Væk fra sjap, bilos og larm. Det er så nemt, når man først har prøvet det.
Det er første gang jeg er her og spejder efter søen, idet jeg tror, at Tryvann er en større sø med samme navn. Men Tryvann er opkaldt efter tre små søer i området - trevand. 
I stedet ser jeg et enormt tårn - Tryvannstårnet - rejse sig 60 meter højt bag skiudlejningen. Tårnet har tidligere været brugt til telekommunikation, TV og telefoni etc. men står nu "tomt". Her kunne der på toppen blive alle tiders restaurant med en fantastisk udsigt. Vi får se.
I skistalden lejer jeg støvler, ski og stave samt hjelm, og forsynet med mit elektroniske liftkort - Oslo Skipass - i mit jakkeærme er jeg klar til at indtage pisterne på Tryvann Vinterpark.

Lette pister

Et lille rullende fortov slæber mig 20 højdemeter op til startpunktet lige under Tryvannstårnet, 534 moh. og jeg starter med piste nr. 1 - Tårnbakken, en dejlig bred og let grøn piste. Tårnbakken er 900 m lang og ideel for nybegyndere og rigtig god til carving, snowboard og telemarksving.
Parallelt med denne løber piste nr. 2 - Tryvannskleiva, der på de første par hundrede meter fra Tryvannstårnet er ganske flad og må betegnes som et transportstykke for at komme frem til den røde piste, der er en noget stejlere bakke og bedre egnet for viderekommende. Men den er kort.             

Også udfordrende pister

Den længste piste og områdets p.t. eneste sorte piste, er nr. 11 - Wyllerløjpen. Den er 1.475 m lang og har internationale slalom-mål. 
Den er ganske let på de første 500 meter og noget stejlere på nederste del og derfor velegnet til øvede skiløbere. For at komme til denne piste kan man tage en af de fire blå pister fra tårnet, hvor man også kan benytte funparken med halfpipe og border crossbanen. Her er lidt for enhver. 
Desværre sker den lange tur tilbage til pistens start p.t. med en tallerkenhejs.
Lidt neden for tårnet findes børneområdet - Tommkliva, som dog påtænkes flyttet længere op i terrænet.
I alt har Tryvann Vinterpark 14 pister og 7 hejse - nok til en dag eller to, og så er der i øvrigt aften-ski til kl. 22.
Oslo Turistbureau tilbyder skipakker f.eks. for en dag eller to, der inkluderer hotel med morgenmad, Oslo-passet samt liftkort i Tryvann Vinterpark. 
Derudover kan du bestille skilærer og eller guide. Du kan naturligvis kombinere et ophold på et par dage med ski om formiddagen, shopping/sightseeing om eftermiddagen og om aftenen en tur i den smukke opera, der ligger helt ud til fjorden og i gå-afstand fra Karl Johans Gate i centrum af Oslo.

En eftermiddag i Oslo

Jeg er tilbage på mit værelse på Hotel Bristol, der ligger centralt i byen på en parallelgade til byens hovedgade - Karl Johans Gate. Skitøjet er hængt til tørre og jeg spadserer en tur i det vinterklædte centrum af Oslo. 
Det har sneet for nyligt, så tage, træer og buske har endnu sneen hængende på sig. Og det er naturligvis hovedgaden, der trækker opmærksomheden. Her finder jeg flere gode restauranter og forretninger og kan faktisk fra Karl Johans Gata se ikke så få af de museer og bygninger, som jeg kunne tænke mig at besøge. 
Men jeg vælger at lade Oslo-passet forblive i min pung og spadserer i stedet omkring Slottet gennem den kridhvide slotspark, hvor sneen ligger uberørt. 
I den anden ende af hovedgaden - mellem fjorden og Central Stationen ligger Operaen helt ned til fjorden. I den førsteklasses restaurant - med udsigt gennem panoramavinduerne til bl.a. DFDS Seaways skib liggende i de isfyldte fjord - nyder jeg stedets kogte torsk på en bund af blended kartofler og peberrod og dertil sprøde grøntsager.