550 DSC02033.JPG
Krydstogt

Omgivet af is på Svalbard

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo. Hurtigruten, der også kaldes "Verdens smukkeste sørejse" går fra Bergen op langs Norges vestkyst til Kirkenes. Det tager seks dage at sejle til Kirkenes og fem dage at sejle retur til Bergen. Derudover har Hurtigruten ekspeditionsskibe - f.eks. Fram - som sejler i Arktis med bl.a. Grønland og Svalbard, samt i Antarktis med bl.a. Sydpolen.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Hurtigruten

Turistinformation: Norge

På en morænekant i Burgerbugta

Under sidste istid var Hornsund fyldt med is og Burgerbukta var en af sidedalene som forsynede hovedbræen med is.
Med polarcirkelbådene kommer vi på land og spadserer op på en kantmoræne mellem to isbræer. Nogle har valgt at tage med på en kajaktur i det isfyldte farvand. Andre drager på brævandring og oplever isen på nærmeste hold.
Da vi kommer op på morænekanten, bliver vi orienteret om at der nede langs vandet er set daggamle isbjørnespor, men isbjørnen ser vi ikke.
Turen op til toppen af morænekanten er jævn og ikke vanskelig og herfra har vi et flot vue til farvespillet i isbræerne med dybe spalter, fjorden med MS Fram og de bagved liggende spidse fjelde med bl.a. Hornsundtidnen, 1.431moh. der et øjeblik stikker frem af skyerne.

Isbræerne i Hornsund

Vi bruger det meste af dagen med at sejle længere ind i det 30 km lange Hornsund og kommer forbi det ejendommelige fjeld, som måske har givet stedet sit navn. Da vi passerer fjeldet kan vi se, at det svajer og minder det om et enkeltstående horn fra et dyr. 
En af de tidlige opdagelsesrejsende engelske Jonas Poole var her i 1610 - 12 og fik en del af et rensdyrgevir med sig hjem. "De tog en del af rensdyrhornet med ombord" hedder det sig. Derfor kaldtes stedet Horn Sound. 
Om det var et tilhørende fjeld der blev taget eller geviret fra et rensdyr, fortæller sagnet intet om.
Inderst i sundet er vi omgivet af bræer på tre sider Storbreen og Hornbreen og i eftermiddagssolens lys er isen betagende smuk - særligt da vi ser den kælve og store isstykker glider ud i havet.                                                                                                                                  

Flere finhvaler

MS Fram har sat kursen ud af Hornsund og vi har svært ved at forlade dækket, så smukt her er med de solbeskinnede fjelde til alle sider.
Om sommeren yngler her mange forskellige søfugle, men de er for længst fløjet til havs. Og området er kendt for af have mange isbjørne, så vi holder udkig.
Snart er vi på åbent hav og der går ikke lang tid før der igen meldes om finhvaler forude.
MS Fram retter stævnen sydover og sætter kurs mod Bjørnøen, hvor vi forventer at være næste morgen.

Fuglefjeldene på Bjørnøya

Da vi denne morgen kommer på dækket, er der faldet nysne og alt er dækket, men vejret er klart og solen skinner - selv om det blæser kraftigt og bølgerne er høje.
Vi er ca. midtvejs mellem Svalbard og Norges fastland, da fjeldene på den 178 km2 store Bjørnøya dukker op. Øen er nærmest trekantet og blot 20 km fra nord til syd og ca. 15 km på det bredeste sted. Det var også Wilhelm Barents som gav Bjørnøen sit navn, for på sin rejse nordover nedlagde ekspeditionen en isbjørn netop her.
Pga. sin beliggenhed i Barentshavet er øen blevet stadig mere strategisk interessant, både fra en militær, økonomisk og ressourcemæssig synsvinkel og hører fortsat med til Svalbard.
I en lille bugt på øens spidse sydside lægger MS Fram sig mellem høje fuglefjelde i roligt vand. Ekspeditionsteamet undersøger mulighederne for landgang og giver klart signal. Det er blot en 100 meter lang strand mellem høje fuglefjelde som vi får adgang til. 
På de stejle fjeldsider sidder fortsat enkelte mallemukker, men snart er også de fløjet til havs. En stor flok gæs fouragerer på ryggen af et fjeld hvor lidt græs fortsat stikker op af sneen.
I første halvdel af 1900-årene blev der gjort forsøg med minedrift på øen, men det blev opgivet, og i dag er hele Bjørnøya med det omkringliggende hav (fire nautiske mil) et fredet naturreservat.                                                                                                                                 

Dramatisk klippekyst

På vejen tilbage til MS Fram sejler polarcirkelbådene os en lille tur langs den dramatiske kyst. Her rejser klipperne sig fuldstændigt lodret op over 100 meter og lidt fra kysten står høje monolitter ensomt i havet.
Mens vi har været på Bjørnøen har andre været på fisketur og fanget ikke mindre end 40 torsk, så middagen denne aften står naturligvis på friskfanget fisk, alt mens MS Fram har sat kursen mod Tromsø i Nordnorge.