21Billede 158.jpg
Aktiv vinterferie

Mere end blot skiture på Hindsæter Fjellhotell i Jotunheimen

Google Map...
Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Sneskotur til Stuttgongkampen

Hvis du ikke allerede har prøvet det, så er muligheden her. En tur på snesko. Du kan leje snesko og vandre på steder, hvor det er vanskeligt eller umuligt at komme frem på ski f.eks. gå en tur op langs en af slugterne Store Hinde eller du kan komme med på en guidet tur. Vi valgte det sidste. Karola instruerer os i hvorledes de moderne, meget lette snesko er indrettet og hvorledes de spændes på vore vandrestøvler/skistøvler. Påklædningen er i øvrigt som på en skitur.

Vi går ned over broen ved Stuttgongfossen, der selv ved vintertide har vandet brusende under sig. Her er store udhulinger som sten og vand gennem årtusinders slibning har skabt.
Vi fortsætter op gennem skoven i dyb sne. Selv om sneen her er mere end 80 cm dyb synker vi blot ca. 15-20 cm ned og står så fast. Vi får prøvet lidt af hvert. Bl.a. at klatre over væltede træstammer med snesko på og forcere klippestykker. Men grebet fra sneskoene er fast og vi kommer alle fint igennem.

På vindblæst højfjeld

Så passerer vi Gammelsæter - en privatejet hytte - fortsætter op på skiløjpen gennem birkeskoven indtil vi er over den - ude på højfjeldet. Ude af skoven står en frisk vind med isnende kulde os i ansigtet, så det bliver nødvendigt at tage hætterne på vore anorakker op over hoved og få ekstra luffer på. Karola spørger om alle har mod på at fortsætte - og det har vi naturligvis.
På sneskoene der går foran mig er der med sprittuds skrevet Upptur - og nu ved jeg hvorfor. Det går opad. Direkte opad. Så stejlt at jeg ikke ville kunne gøre det på ski - selv med skifæller under. Dejligt at mærke hvorledes "kloen" under skiskoen sikrer mig godt fæste. Vi tager retning mod den første kant på Stuttgongkampen og da vi når et godt stykke op på fjeldet, er det tid til frokost netop som solen bryder gennem skylaget.

Helt på toppen

Så fortsætter vi opad - med lidt leg undervejs. Da vi når fjeldryggen og kan se ned til Hindsæter langt under os – har vi kun nogle få hundrede meter fra at nå toppen. Selv om vinden er frisk, er vi så tæt ved målet, at alle beslutter sig for at traske det sidste stykke med op. På toppen samles vi ved varden, 1.418 moh. Vi gjorde det.

Den første i Verden

Blot ærgerligt at det ikke er helt klart i vejret. Men sådan er det at færdes i fjeldene. Barbara har slæbt sit snowboard med på toppen og vil nu som den første nogensinde stå på snowboard ned fra Stuttgongkampen. Vi andre går lidt ned og venter på hende og så kommer hun med sneskoene fastspændt på ryggen susende i store bløde S-sving nedover i den bløde sne. Visse steder stikker sten op gennem sneen, men hun er rutineret og styrer elegant uden om og finder vejen ned gennem den dybe sne. Og det går hurtigt. Før vi for set os om, er hun forsvundet ned ad fjeldet. Da vi når skoven, sidder hun og venter på os, inden hun glider videre nedad gennem det smalle spor i birkeskoven og vi ser hende ikke mere på denne tur.

Langrendstur gennem Griningsdalen

Vi går over elven op mod Gammelsæter og følger vort sneskospor fra i går. Oppe på det stejle sted i birkeskoven monterer vi skifællerne og så går resten af turen op gennem skoven - på den op mod 30-40 grader stejle løjpe - som en leg. Snart er vi ude af skoven og oppe på højfjeldet. Da vi kan se hytten ved søen Tjörnosen, afmonterer vi fællerne og fortsætter ad den kvistede løjpe på gennem Tjörnosdalen. Hytten ejes af nogle større norske virksomheder, som benytter den som kursusejendom. Deltagerne flyves ind med vandflyver, som lander på søen (altså om sommeren!)

Naturoplevelser

Det sner let, medens vi kæmper os længere ud i denne vildmark, men ikke mere end solen ind i mellem titter frem. Lidt længere fremme har en rype svævet hen over sneen og er på sin flugt gennem dalen landet med et bump og siddet og hvilt sig. Så har den taget et par skridt og basket sig frem, så vingeslagene tydeligt er afsat i sneen. Et af naturens små malerier. Her i denne kridhvide sneørken har den ikke kunnet finde noget spiseligt. Ingen buske stikker op af sneen. Ingen træer. Her er ingen afblæste steder som ovre på Hidflyin. Måske er det fordi området her ligger i læ mellem de store fjelde, Griningsdalshöe og Dyrtjörnhöe, der rejser sig på begge sider af vor rute. Måske er her slet ikke nogen bevoksning, men kun de bare kippestykker under sneen. Vi ved det ikke. Mellem det lette snefald kan vi se, at det længere fremme ser det ud som om et større uvejr er på vej. Da vi nærmere os vandskellet for enden af Tjörnosdalen ved søen Dyrtjörni, ser vi næste tegn på liv. En ræv er løbet ned fra det ene fjeld, fortsat på tværs af vor rute og løbet videre op på den anden side. Ved en sten har den sprunget rundt og måske fået en lemming - en af rævens godbidder - inden den er fortsat i sin søgen efter bytte i sit store revir.

Mod Griningsdalen

Ved vandskellet glider vi lidt ned og følger Griningsdalshöe til højre og forbi Björnberget. På sydsiden af fjeldet er skiføret helt fantastisk. En hård grund med et par cm løs styresne. Sagte glider vi nedad med en flot udsigt ned i Griningsdalen. Det er let ikke at følge kvistningen, da terrænet indbyder til zig-zag-sving mellem de store klippeblokke på begge sider af ruten. Hvor er her dejligt. På vores venstre side løber vi hel hen til Dyrtjörnbekken, inden vi igen drejer væk fra kløften. Da vi kan se sæteren neden for os, forsøger vi at blive oppe på fjeldsiden og glider langsomt til højre nedad forbi den meget smukke og bratte, nøgne fjeldside på sydsiden af Griningsdalshöe. Måske hækker ørnen her?

Frokost i dalen

Det er som om det uvejr vi nu kan se bag os, forbliver ude i bunden af Griningsdalen og ikke rigtigt kan få plads til at komme ind, så da solen skinner og det er dejligt varmt, finder vi en plet på sydsiden af fjeldet og spiser vores frokost med udsigten til Griningskampen og fjeldene oppe bag Hindflyin bl.a. Naugardstinden. På vores videre tur gennem Griningsdalen passerer vi flere små sætere, der ligger på sydsiden af fjeldet som perler på en snor - alle med en vidunderlig udsigt ind mod Jotunheimen med Besshöy som det første dominerende fjeld.

Nødvendig orientering

Vi forsøger at finde den på kortet markerede løjpe, men følger et snescooterspor indtil i kommer forbi nogle huse ved en lille sø. Vi kikker atter på kortet for at finde ud af, hvor vi præcist befinde os. Her er et fint jævnt glid ned gennem skoven. Vi kan se, at andre har været her, men møder ingen. Her er heller ingen markering af løjper - kun spor vi kan følge. Vi er nu godt nede i skoven og udsynet er begrænset. En af de markante toppe i skoven - som kunne ses oppe fra sæterne i Grininsdalen - er Pikuthaugen - og den løber vi nu omkring modsat uret. Så er der ikke længere tvivl om hvor vi er, og kan se at vi følger en lille sommervej. 
Vær derfor opmærksom på at der ikke altid er overensstemmelse mellem kortets markeringer af løjpenettet og hvad du finder i ude i naturen.

Isfald

Ved Griningsdalsfossen passerer vi denne over den nye bro og er snart efter ude på landevejen, hvor vi gik forleden. Vi går langs denne, et stykke på den markerede løjpe, men fortsætter så til vi kommer til Sjoa-løjpen og drejer fra, går over isen, rammer broen og følger løjpen nordpå. Den er helt flad og meget let og så vrimler det med spor fra elsdyr. Her har isfiskeren indrettet sig. Med huller ude på isen og med et lille bål inde på bredden under et stort fyrretræ, har han hygget sig. Smukke klipper med is findes her og udsigten mod Bessfjeldet er fin. Efter denne flotte naturoplevelse får vi denne aften atter lækker mad i særklasse og god betjening på Hindsæter Fjellhotell.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser