IMG 2107
Gode råd til skiferien

Hvordan bygger jeg en snehule?

Google Map...
Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. 

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Norge

Find et passende sted

Hvis du på skituren ikke ønsker at overnatte i telt, men alligevel vil være "ude" er et godt alternativ en rigtig snehule. Snehulen overgår teltet på en lang række punkter. Her er læ, varmere end i et telt og ingen støj fra stormen uden for. Men at bygge en snehule tager tid - regn med 4-5 timer. Find først et passende sted hvor sneen er dyb nok - både i højden og i længden. En stor snedrive på en skråning er ideel. Brug en snesonde til at afsøge det bedste sted. En snesonde er en lang, sammenklappelig, let stang, der sættes sammen af led som en teltstang. Undgå steder under udhæng eller hvor der er skredfare.

Indgangen

Start med at afsætte indgangen(e). Skal der være to eller flere indgange bør der være mellem 2-3 meter mellem disse. Sørg for at loftet bliver mindst 30-50 cm. tykt. Så begynder udgravningen. Brug snespader af en god kvalitet, dvs. spader med et kraftigt fæste mellem stang og blad, som bør være af metal. Spader af plastik kan let gå itu, når du graver i hård sne. Har du en snesav, er det en stor hjælp. Snesave findes med smalt og bred skæreblad. Snesav med bredt skæreblad er lettest at styre, men fylder og vejer. Jeg har set snesave med smalt skæreblad passe til stangen på snespaden (puttes inden i stangen).

I fuld ståhøjde

Indgangen gøres så smal som mulig max. 70-80 cm. brede og graves i fuld ståhøjde ind i sneen. Al sne graves ud ca. 2,5-3 meter inde i snedriven, lidt afhængig af hvor mange der skal kunne være i snehulen. Det er tungt arbejde, så brug eventuelt et solidt liggeunderlag til at kaste sneen ned på, inden underlaget med sneen trækkes ud. Sørg for at al den udgravede sne ikke hober sig op lige uden for indgangen. Når gangen er færdige afsættes bunden til liggepladsen ca. i hoftehøjde og ca. 1 meter inde i snehulen, hvor første liggeplads placeres.

Udskæring af sneblokke

Start oppe ved loftet og fjern så meget sne, at du kan komme til save bagerst på øverste sneblok med en snesav. Nu skal du til at frigøre sneblokke. Gør sneblokkene så store som muligt. Fjern først den hårde sne i hver side fra loftet og ned til overkanten af liggepladsen. Sav så øverste sneblok med et lodret snit bagerst. Sav derefter forrest i første sneblok med et vandret snit - i hele blokkens længde. Blokken bør ikke være meget mere end 25 cm. i højden, da den ellers bliver tung og uhåndterlig. 
Så tager du en eller to spader og stikker bladet med bundet opad ind i det vandrette snit og løfter op samtidigt. Herved løsnes sneblokken uden at knække og kan bæres ud af snehulen. Uden for stilles sneblokken på højkant, så den kan stå og stabilisere sig (hærde), da den senere skal bruges til at lukke indgangene med. Processen gentages for resten af sneblokkene i første række. Herefter følger de næste rækker. Er i flere til at grave, er det smart at der også skæres sneblokke af fra den anden indgang. Pludselig er der hul igennem og du kan se enden på arbejdet. Medens én gør liggepladsen færdig kan en anden begynde på tilsvarende udskæringer på den anden side af indgangen til brug for bagage og/eller kogegrej.

Glat loft uden dryp

Husk at det er vigtigt at glatte loftet inde i snehulen, så du undgår dryp fra kondens eller smeltevand. Grav en lille niche til stearinlys. Brug ikke fyrfadslys, da de smelter gennem sneen. Et par levende lys i hulen giver masser af lys og du kan spare på batterierne i din pandelampe/mobil. Indgangene virker nu som kuldesænkning, hvor den kolde og tunge luft kan placere sig, medens du ligger oppe i den lunere luft. Så indretter du dig med liggeunderlag og sovepose og skifter eventuelt til tørt tøj. Få lidt varmt at drikke. Afslut med at sætte sneblokkene foran indgangen og du har skabt dig et lunt og hyggeligt logi for natten.
Vær ikke bange for at der ikke er luft nok inde i snehulen. Sneen indeholder så megen luft, at det ikke er noget problem. Jeg vil alligevel anbefale, at der laves mindre lufthuller ved at stikke en stav gennem sneen ved udgangen. Specielt hvis du skal lave mad/koge vand etc. er det vigtigt at du sørger for "gennemtræk", så der bliver luftet ud i hulen, men om natten skal alt være lukket efter det sidste ærinde uden for.
Uden for snehulen placeres en skistav/ski med en vimpel - f.eks. et halstørklæde - der kan blafre lidt i vinden og som kan ses af eventuelle redningsfolk eller andre der kommer forbi.

Et par gode råd

Skift til regntøj medens du bygger snehulen og skift til at grave, så du ikke bliver for svedig. Brug en ½ dag i din vinterferie på at øve dig i at bygge en snehule. Hvis du først skal til at lære det i en "paniksituation" kan det gå galt. Vær tryg ved at vide, at du allerede har prøvet det, når du virkelig får behov for at bygge en snehule.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser