Geilo i Sydnorge er meget mere end alpint skiløb
Log ind Log ind
Geilo i Sydnorge er meget mere end alpint skiløb

Geilo i Sydnorge er meget mere end alpint skiløb

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Innovasjon Norge

Denne vinterferie i Norge går til Geilo i Hallingdalen, der er kendt for de gode skiforhold - men her er også mange andre muligheder for en aktiv vinterferie.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Geilo - et sted man vender tilbage til

Tradition er et af nøgleordene i Geilo. Man føler sig velkommen igen, kan spise lækkert og bo på et af de traditionsrige hoteller. Men her er også blevet plads til fornyelser - ikke mindst på hotelfronten, hvor der løbende renoveres og udbygges. Vi har flere gange været i Geilo og har tidligere prøvet både slalom og langrend, men denne gang skal vi også prøve nye aktiviteter. Hvert år vender tusindvis af danskere tilbage til det let overskuelige og meget børnevenlige Geilo for at nyde vinterferien. Geilo, der ligger midt på jernbanelinjen mellem Oslo og Bergen (Bergenbanen) med egen togstation i Hallingdalen, tilbyder en mangfoldighed af aktiviteter inden for kort afstand fra hotellerne. Og netop hotellerne er nok der, hvor de fleste ændringer er sket de seneste år.

Hotellerne i Geilo ligger tæt på pisterne

Hotellerne i Geilo ligger tæt på pisterne

Denne gang bor vi på det renoverede Ustedalen Hotel og Resort, der ligger blot 750 meter fra Geilo centrum, og med udsigt ud over Ustedalen og skiområdet Vestlia. Men vi besøger også andre af større hoteller som det traditionsrige Dr. Holms Hotel kendt fra filmen "Min søsters børn i sneen". Det hvide hotel, der åbnede samtidigt med at Bergenbanen blev indviet i 1909, er holdt i klassisk stil med kunst på etagerne. Man kan bl.a. benytte hotellets wellnessafdeling som også er åben for gæster, der ikke bor på hotellet. Og så har Dr. Holms Hotel Geilos bedste afterski - og det går ikke helt stille af.
Vestlia Resort på den anden side af Ustedalen udbygges fortsat og ligger også meget bekvemt helt ud til pisterne. Hotellet er moderne, men har formået at bibeholde en hyggelig klassisk atmosfære, hvor en større kunstsamling med bl.a. gamle, håndmalede møbler fra Hallingdalen pryder hotellet. Også her kan udefrakommende benytte wellnessafdelingen og/eller spise med ved den store buffet.
Vil man bo rigtigt hyggeligt og opleve den ægte Hallingdalstemning, synes vi at det mindre Geilo Hotel med traditioner helt tilbage til 1880 er stedet som oser af nostalgi.
Man kan naturligvis også spise på en af byens restauranter og her kan den gastronomiske oplevelse hos Hallingstuene varmt anbefales.

Ustedalen Hotel i Geilo

Ustedalen Hotel i Geilo

Alpint for små og store

Desværre skinner solen ikke i dag, selv om vi er på solsiden af Geilo ved Slaatta Skicenter. Her - ligesom ved Geilos øvrige skicentre - kan vi leje alt nødvendigt udstyr til brug for legen på skibakkerne. For de mindste er her et beskyttet børneområde med rullende fortov og en den næsten flad skråning. Alle lidt større tager tallerkenliften op i bakkerne og finder formen, inden det går længere op i terrænet, der løfter sig til 1.178 moh. ved Havsdalshovda. Området har udfordringer til alle fra let øvede til de rutinerede som vil udfordres.
På modsatte side af Ustedalen ligger Geilo Holiday Skicenter ved Vestlia. Et utroligt populært skiområde med bredde pister og god plads til alle - hvor der naturligvis også findes et stort børneområde. For de rutinerede bringer den 4-sæders express-stolelift hurtigt os op i solen til Bjødnahovda, 1056 moh. Herfra kan man i klart vejr få en enestående udsigt mod Hallingsskarvet mod nordvest, der rejser sig 1.933 moh. Også her findes pister i alle farver fra de letteste grønne til de mest udfordrende sorte.
I de senere år er området ved Kikut udbygget - både med flere pister og flere ferielejligheder. Geilo byder på omkring 40 forskellige pister at boltre sig på.

Geilo byder på flere populære skiområder med mulighed for alpine discipliner

Geilo byder på flere populære skiområder med mulighed for alpine discipliner

Tur med snesko på

Geilo Aktiv er kendt for sine cykelture i sneen med fatbikes - cykler med tykke dæk - men arrangerer også sneskoture af forskellig længde. Sneskoture bliver mere og mere populære og kræver ikke den store øvelse. Uøvede kan støtte sig til et par skistave. Vi kunne vandre en lang tur op på fjeldet og nyde naturen, men dagen er brugt på skiløb, så vi tager aftenen i brug.
Sneskoene spændes let på de almindelige vandrestøvler og sammen med mine kammerater spadserer vi ud i mørket, mens lette snefnug daler ned fra den mørke himmel over os. Guiden fra Geilo Aktiv leder os gennem birkeskoven og vi spejder efter skovtroldene. Oppe på fjeldet findes som bekendt de norske bjergtrolde, men her mellem træerne kan man støde på skovtroldene. Om dagen tryller de sig om til sten - og ser man en sten uden sne på, så ved man, at denne trold har været aktiv sidste nat.

Aftentur på snesko i Geilo

Aftentur på snesko i Geilo

Lær langrendsløbets ædle disciplin

Ingen er for gammel til at lære langrendsløbets ædle disciplin. I skiudlejningen hjælper de gerne til med at finde netop de støvler og langrendsski, du som begynder har brug for. Flere og flere skimærker er smørefri og blandt de nyeste tiltag er ski med skipels midt på skiens fæsteområde, hvilket giver en lynhurtig ski med godt fæste. En instruktør fra Geilo Skiskole lader os prøve balanceevnen og armenes svingteknik uden brug af stave - og når vi har fået føling med skiene, går turen ned til Ustedalsfjorden, hvor et af områdets i alt 550 km. store og velpræparerede løjpenet begynder. I sporet går det meget lettere og så bliver teknikken med at komme op og ned ad de små bakke også indlært. De som har lyst og kræfter til det, "slippes løs" på den 10 km. lange langrendsløjpe rundt om Ustedalsfjorden.
Der findes naturligvis masser af spor oppe på højfjeldet - så en heldagstur f.eks. op mod Prestholtseter og Hallingskarvet Nationalpark med madpakke og termokande i rygsækken kan anbefales. For de helt skrappe er der udfordringer i at deltage i det årlige Skarverennet, hvor ruten går forbi Hallingskarvets fantastiske landskab. Denne folkefest med mere end 12.000 deltagere finder normalt sted i april og byder på enten 25 km. eller 37 km. lang rute.

Langrend er en yndet disciplin ved Geilo

Langrend er en yndet disciplin ved Geilo

Hundeslædetur med Geilo Husky

I gåafstand fra Vestlia Resort finder vi Geilo Husky Camp, hvor slædehundene venter på os. Slæderne står parate hver med seks hunde som er ivrige for at komme afsted. Selvom enkelte rykker i slæderne, er de låst fast med et anker. Vi fordeles to og to i hver slæde, så en kan "styre" ud, mens den anden sidder nede i slæden. Der kan byttes undervejs. Ikke fordi jeg tror, at jeg kan styre hundene - for de følger blot efter den forreste slæde med en guide. Men jeg kan tæmme de stærke dyr ved at bremse farten, når det går for stærkt, ved at træde på bremsen - en krog der går ned i sneen mellem mederne. Jeg lader hundene snuse til mig og kæler med dem, så de lærer mig at kende og hører min stemme før vi glider ud på sporet. Og det er en vidunderlig fornemmelse at glide lydløst gennem den dybe sne med seks stærke hunde foran sig. Vi kommer gennem den åbne birkeskov og ud på Ustedalsfjorden med udsigt til det storslåede hvide fjeldlandskab omkring os. Her slår sporet en sløjfe, inden vi holder pause og bytter plads, hvorefter tilbageturen begynder. Vi er kun på en kort tur i dag, men Geilo Husky arrangerer mange forskellige ture af varierende længde - op til heldagsture i Hardangervidda National Park.
Denne hundeslædetur afsluttes i Geilo Husky Camp med lidt lunt at drikke ved det knitrende bålsted.

Slædehundene fra Geilo Husky står parate

Slædehundene fra Geilo Husky står parate

Få din indre Tarzan frem i højdeparken

I Geilo Høydepark er der hverken palmer eller lianer at slynge sig i, men masser af udfordringer, som kræver mod og kræfter syv-otte meter over jorden. Efter en grundig instruktion i at benytte en klatresele med diverse karabiner, øver vi os på den lave bane en meter oppe. Da vi har bestået prøven og instruktøren har sikret sig, at alle forstår nødvendigheden af at dobbeltsikre sig med karabinerne, klatrer vi op ad rebstigen til en platform højt oppe mellem træerne. Nu begynder udfordringerne, hvor ens mod og balanceevne - og ikke mindst kampen mod højdesygen - afprøves. Her kommer den indre Tarzan rigtig på prøve. Måske mest hvor man via et kabel kaster sig ud i luften og havner i et stort "edderkoppespind". Herfra klatrer man til næste platform for at balancere på gyngende brædder, løsthængende reb og andre udfordrende forhindringer. Nok til at få sved på panden - selv i frostvejr.

Højdeparken i Geilo kan give udfordringer til enhver

Højdeparken i Geilo kan give udfordringer til enhver

Geilo - året rundt

Geilos mangfoldighed gælder ikke kun vinteraktiviteterne. Både sommer og efterår, hvor de mageløse farver pryder fjeldet, byder Geilo på smuk natur og er et godt udgangspunkt for enestående vandreture og cykeloplevelser. Med beliggenheden for foden af Hallingskarvet Nationalpark og tæt på Hardangervidda er mulighederne for unikke fjeldoplevelser til fods mangfoldige. Man kan også cykle på f.eks. Rallervejen, der er en populær og kendt cykelrute om sommeren. Tag evt. toget til Finse og start cykelturen derfra. Men sommeraktiviteterne stopper ikke her. Hvad med at prøve ridning, rafting, lystfiskeri, klatring, kano, golf eller elgsafari - for blot at nævne noget af det Geilo og omegn tilbyder. På gensyn - Geilo.

Rafting

Rafting

Fakta om Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge