202 IMG_8835.JPG
Storbyferie i

Skopje - en by med statuer og monumenter

Google Map...
Nordmakedonien

Hovedstaden i Nordmakedonien er Skopje.

Befolkningstal: Ca. 2,1 mio.

Areal: Ca. 25.713 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.653 km. til Skopje

Mest besøgte attraktion: Ohridsøen.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Nordmakedonien

Vinhuset Tikves

Netop vinen er dagens hovedtema og straks efter at vi er ankommet til lufthavnen i hovedstaden Skopje, kører vi i bussen en times tid sydpå ad Moder Teresa Motorvejen. I det frugtbare område ved Kavadarci besøger vi vinhuset Tikves, der siden 1885 har produceret vin i regionen og i dag er Nordmakedoniens ældste og største vinproducent. Udvendigt minder vinhusets industribygninger ikke meget om et "vinslot", men så snart vi kommer ind og ned i vinkælderen med de store vinfade, er vi ikke i tvivl om stedets kvaliteter.
Da Nordmakedonien indtil 1991 var en republik i Jugoslaviens Føderale Folkerepublik var målet at producere så meget som muligt - der skulle vin til folket. I dag har man med fransk hjælp udviklet nogle overraskende gode vine ofte baseret på den røde drue Vranec.
I vinkælderens besøgscenter får vi under dagens frokost prøvesmagt flere forskellige kvalitetsvine - både en liflig hvidvin, en tør rosé samt et par røde vine. Det hele afsluttes med en smagsprøve på raki (en velsmagende, stærk slags snaps/brandy). Nogle af disse vine har vundet internationale priser og kan købes i Danmark bl.a. hos Park Wine. Vi får naturligvis mulighed for selv at købe nogle flasker med hjem. Efter den gode frokost og vinsmagningen køres vi tilbage mod Skopje, hvor vi indlogeres på det centralt beliggende Holiday Inn.

Skopje - en by med statuer

Fra hotellet er der kun få meter til et stort indkøbscenter på den ene side og blot et stenkast til floden Vardar på den anden. På dagens spadseretur går vi langs floden og opdager snart, at uanset hvor vi kigger hen, er der statuer overalt og monumentale og pompøse bygninger står langs floden og lyser op. Der er kort afstand til den store Makedonien Plads, hvor en 15 meter høj statue af Alexander den Store - en af Makedoniens største helte - er rejst. Alexander den 3. af Makedonien (den Store) levede fra 356 til 323 f.Kr. og efterfulgte sin far Filip den 2. (382-336 f.Kr). På få år lykkedes for Alexander at slå perserne væk fra det græske område, at indtage det nuværende Tyrkiet og erobre lande helt frem til Indien. Alexander den Stores krigsførelse blev ledetråde for senere krigsherrer som bl.a. Cæsar og Napoleon.
På den anden side af Stenbroen fortsætter de monumentale statuer og fontæner. Filip den 2. står højest med sin løftede arm som sejrstegn. Han gjorde datidens små bystater til et samlet makedonsk rige. Foran ses Alexanders mor Olympias med sin søn i fire forskellige udgaver og lidt derfra ses en fontæne med Alexanders hest Bukephalos.

Nye broer og identitet

Stenbroen - der oprindeligt er bygget af romerne, blev i 518 ødelagt af et jordskælv, men blev genopbygget af tyrkerne i 1500-årene - er ikke den eneste bro over Vardar-floden. Nye broer udført i marmor er kommet til så sent som i 2013. 
Kunstens Bro har på begge sider en hel række statuer af berømte makedonske malere, musikere, forfattere og skuespillere m.fl. og Civilisationens Bro er flankeret med makedonske og udenlandske ledere, der har haft indflydelse på Nordmakedoniens historie - fra en af de første konger fra 800-tallet f.Kr. til middelalderens krigere. Mange af statuerne er udført meget detaljeret og alle har hver sin historie at fortælle.
Vi er ikke i tvivl om, at Nordmakedonien og specielt Skopje er ved at genrejse sig og atter skabe sig en identitet efter selvstændigheden. Nye bygninger skyder op overalt, nogle er færdige, andre står halvfærdige og venter på bedre tider.
Skopje blev atter ramt af et omfattende jordskælv den 26/6 i 1963, der blev målt til 6,1 på richterskalaen. 80 procent af byen blev lagt i grus. Mere end 3.000 indbyggere omkom, heraf fandt man omkring 1.100 lig. Flere tusinde blev skadet og 120.000 mennesker blev med ét hjemløse. Et kæmpemæssigt oprydningsarbejde skulle igangsættes.

Det Arkæologiske Museum

Civilisationens Bro leder os over til det arkæologiske museum, der åbnede i en nyklassisk bygning i 2014. Museet, hvor man ikke må fotografere, har en flot samling af ting helt tilbage fra neandertalernes tid over stenalderen, bronzealderen og frem, til middelalderen. Museet er imponerende flot med genstandene udstillet i mørke lokaler med spotlys på montrerne. Alle montre er forsynet med engelske tekster, så der er mulighed for at forstå, hvad man ser. Derudover er væggene dekoreret med malerier, der viser realistiske scener fra den pågældende tidsalder.
Blandt de væsentligste museumsgenstande findes bl.a. verdens ældste figur af en realistisk mandlig skikkelse. Moderjord-figurer har man jo kendt i årtusinder før.

Moder Teresa Museum

Ikke langt fra banegården i Skopje ligger Moder Teresa Museum - indtil videre - da der er planer om at flytte det til nyere og større lokaler tæt ved Makedonien Pladsen. Mens vi har spadseret rundt i Skopje, har vi på nyere bygninger kunne læse forskellige budskaber fra Moder Teresa, der levede fra 1910 til 1997. Hun blev født i Skopje og uddannet som lærer, men blev nonne og især kendt for sit arbejde blandt Indiens fattige. Hun modtog Nobels fredspris i 1979 og blev saligkåret af Pave Johannes den 2. i 2003.
På museet ses forskellige genstande fra Moder Teresas liv, et dækket spisebord og en seng som den kunne have set ud da hun levede (det har ikke været hendes), og i museets øverste etagefindes et lille kapel.

Den gamle tyrkiske basar

Overalt er Nordmakedonien påvirket af den tyrkiske besættelse fra 1391 til Osmannerrigets fald i 1913 efter Balkanrigene. Både inden for kultur, arkitektur og ikke mindst maden. I Skopjes gamle bydel - den tyrkiske basar - kommer vi forbi det gamle tyrkiske bad - hamam - fra 1400-tallet og ind gennem smalle, stenlagte gader, der skråner op ad bjerget. Små butikker og caféer pryder gadebilledet og bag byen ses den store Mustafa Pasha moské, færdiggjort i 1492.

Citadellet Kale

Øverst i Skopje ligger citadellet Kale, der er blandt de ældste bebyggelser i byen.

Udgravningerne er dog langt fra tilendebragt og her er ikke så meget at se. Dog har man genetableret en bymur, som det er muligt at spadsere på og her vi har en fin udsigt ud over byen.

Old City House

På denne rejse rundt i Nordmakedonien er konceptet "All Incusive", hvilket betyder, at vi udover gode morgenmadsbuffeter har inkluderet frokost og aftensmad - begge med mindst tre retter - samt drikkevarer (vand, øl eller vin) ad libitum. 
Nordmakedonerne er fanatiske omkring maden. Her har den industrialiserede fastfood endnu ikke fortrængt den gode gammeldags kogekunst. Smagfulde salater, grillet grønsager, kød og fisk, sammenkogte egnsretter og hjemmebagt brød - vi får smagt det hele. Her mangler bestemt intet - faktisk er der alt for meget mad, når der serveres portionsanretninger, hvilket igen betyder et stort madspild. Men sådan er det i Nordmakedonien, man under os det godt og der skal ikke mangle noget.
Denne aften spiser vi på restaurant Old City House, hyggeligt indrettet i et originalt byhus, og mens musikerne underholder i baggrunden, serveres der denne gang en helt række små lækre retter, hvorfra vi kan smage på lidt af hvert - og selv bestemmer mængden, hvilket er rigtigt godt.
I morgen kører vi til St. Jovan Bigorski klostret i Mavrovo National Park og videre mod Ohrid.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser