Skopje - en by med statuer og monumenter, Nordmakedonien
Log ind Log ind
Skopje - en by med statuer og monumenter

Skopje - en by med statuer og monumenter

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Nordmakedonien har gennem lang tid været en velbevaret turisthemmelighed og landet kan godt betegnes som en "uopdaget perle" med et vidunderligt klima, der medvirker til overraskende gode vine og et køkken som smager af noget. Nordmakedonien har en spændende kulturhistorie og har bl.a. fostret store personligheder som Alexander den Store og Moder Teresa.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Vinhuset Tikves

Netop vinen er dagens hovedtema og straks efter ankomst til lufthavnen i Skopje, kører vi i bus en times tid sydpå ad Moder Teresa Motorvejen. I det frugtbare område ved Kavadarci ligger vinhuset Tikves, der siden 1885 har produceret vin og i dag er Nordmakedoniens ældste og største vinproducent. Udvendigt minder vinhusets industribygninger ikke meget om et "vinslot", men så snart vi kommer ind og ned i vinkælderen med de store vinfade, er vi ikke i tvivl om stedets kvaliteter.
Da Nordmakedonien indtil 1991 var en republik i Jugoslaviens Føderale Folkerepublik, var målet at producere så meget som muligt - der skulle vin til folket. I dag har man med fransk hjælp udviklet nogle overraskende gode vine ofte baseret på den røde drue Vranec.
I vinhusets besøgscenter får vi under dagens frokost prøvesmagt flere forskellige kvalitetsvine - både en liflig hvidvin, en tør rosé samt et par røde vine. Det hele afsluttes med en smagsprøve på raki (en velsmagende, stærk slags snaps/brandy). Flere af disse vine har vundet internationale priser og kan købes i Danmark bl.a. hos Park Wine. Der er naturligvis mulighed for at købe vin med hjem. Efter frokost og vinsmagning kører bussen tilbage mod Skopje, hvor indlogeringen sker på det centralt beliggende Holiday Inn.

Vinhuset Tikves i Kavadarci

Vinhuset Tikves i Kavadarci

Skopje - en by med statuer

Fra hotellet er der kun få meter til et stort indkøbscenter på den ene side og blot et stenkast til floden Vardar på den anden. Dagens spadseretur går langs Vadar-floden og snart opdager vi, at uanset hvor vi kigger hen, er der statuer overalt og monumentale og pompøse bygninger. Der er kort afstand til den store Makedonien Plads, hvor en 15 meter høj statue af Alexander den Store - en af Makedoniens største helte - er rejst. Alexander den 3. af Makedonien (den Store) levede fra 356 til 323 f.Kr. og efterfulgte sin far Filip den 2. (382-336 f.Kr.). På få år lykkedes det for Alexander at slå perserne væk fra det græske område, at indtage det nuværende Tyrkiet og erobre lande helt frem til Indien. Alexander den Stores krigsførelse blev ledetråde for senere krigsherrer som bl.a. Cæsar og Napoleon.
På den anden side af Stenbroen fortsætter de monumentale statuer og fontæner. Filip den 2. står højest med sin løftede arm som sejrstegn. Han gjorde datidens små bystater til et samlet makedonsk rige. Foran ses Alexanders mor Olympias med sin søn i fire forskellige udgaver og lidt derfra ses en fontæne med Alexanders hest Bukephalos.

Alexander den Store på Makedonien Plads i Skopje

Alexander den Store på Makedonien Plads i Skopje

Nye broer og identitet

Stenbroen - der oprindeligt blev bygget af romerne, blev i 518 ødelagt af et jordskælv, men blev genopbygget af tyrkerne i 1500-årene - er ikke den eneste bro over Vardar-floden. Nye broer udført i marmor er kommet til så sent som i 2013. Kunstens Bro har på begge sider en hel række statuer af berømte makedonske malere, musikere, forfattere og skuespillere m.fl. og Civilisationens Bro er flankeret med makedonske og udenlandske ledere, der har haft indflydelse på Nordmakedoniens historie - fra en af de første konger fra 800-tallet f.Kr. til middelalderens krigere. Mange af statuerne er udført meget detaljeret og alle har hver sin historie at fortælle.
Vi er ikke i tvivl om, at Nordmakedonien og specielt Skopje er ved at genrejse sig og atter skabe sig en identitet efter selvstændigheden. Nye bygninger skyder op overalt, nogle er færdige, andre står halvfærdige og venter på bedre tider.
Skopje blev atter ramt af et omfattende jordskælv den 26/6 i 1963, der blev målt til 6,1 på richterskalaen. 80 procent af byen blev lagt i grus. Mere end 3.000 indbyggere omkom og flere tusinde blev skadet og 120.000 mennesker blev med ét hjemløse. Et kæmpemæssigt oprydningsarbejde skulle igangsættes. 

Skopje har mange statuer af forskellige berømtheder både inden for kunst og politik

Skopje har mange statuer af forskellige berømtheder både inden for kunst og politik

Det Arkæologiske Museum

Civilisationens Bro leder os over til det arkæologiske museum, der åbnede i en nyklassisk bygning i 2014. Museet, hvor fotografering ikke er tilladt, har en flot samling af ting helt tilbage fra neandertalernes tid over stenalderen, bronzealderen og frem til middelalderen. Museet er imponerende flot med genstandene udstillet i mørke lokaler med spotlys på montrerne. Alle montre er forsynet med engelske tekster. Derudover er væggene dekoreret med malerier, der viser realistiske scener fra den pågældende tidsalder. Blandt de væsentligste museumsgenstande findes bl.a. verdens ældste figur af en realistisk mandlig skikkelse. Moderjord-figurer har man jo kendt i årtusinder før.

Det arkæologiske museum

Det arkæologiske museum

Moder Teresa Museum

Ikke langt fra banegården ligger Moder Teresa Museum - indtil videre - da der er planer om at flytte det til nyere og større lokaler tæt ved Makedonien Pladsen. Mens vi har spadseret rundt i Skopje, har vi på nyere bygninger kunne læse forskellige budskaber fra Moder Teresa, der levede fra 1910 til 1997. Hun blev født i Skopje og uddannet som lærer, men blev nonne og især kendt for sit arbejde blandt Indiens fattige. Hun modtog Nobels Fredspris i 1979 og blev saligkåret af Pave Johannes den 2. i 2003. På museet ses forskellige genstande fra Moder Teresas liv, et dækket spisebord og en seng som den kunne have set ud, da hun levede (det har ikke været hendes), og i museets øverste etage ses et lille kapel.

Et budskab fra Moder Teresa og dem findes der flere af i Skopje

Et budskab fra Moder Teresa og dem findes der flere af i Skopje

Den gamle tyrkiske basar

Overalt er Nordmakedonien påvirket af den tyrkiske besættelse fra 1391 til Osmannerrigets fald i 1913 efter Balkankrigene. Både inden for kultur, arkitektur og ikke mindst maden. I Skopjes gamle bydel - den tyrkiske basar - ses det gamle tyrkiske bad - hamam - fra 1400-tallet og de smalle, stenlagte gader skråner op ad bjerget. Små butikker og caféer pryder gadebilledet og bag byen ses den store Mustafa Pasha moské, færdiggjort i 1492.

Den tyrkiske basar

Den tyrkiske basar

Citadellet Kale

Øverst i Skopje ligger citadellet Kale, der er blandt de ældste bebyggelser i byen. Udgravningerne er dog langt fra tilendebragt og her er ikke så meget at se. Dog har man genetableret en bymur, som det er muligt at spadsere på og her vi har en fin udsigt ud over byen. 

Citadellet Kale omgivet af en bymur

Citadellet Kale omgivet af en bymur

Old City House

Nordmakedonerne er fanatiske omkring maden. Her har den industrialiserede fastfood endnu ikke fortrængt den gode gammeldags kogekunst. Smagfulde salater, grillet grønsager, kød og fisk, sammenkogte egnsretter og hjemmebagt brød - vi får smagt det hele. Her mangler bestemt intet - faktisk er der alt for meget mad, når der serveres portionsanretninger, hvilket igen betyder et stort madspild. Men sådan er det i Nordmakedonien, man under os det godt og der skal ikke mangle noget.
Denne aften spiser vi på restaurant Old City House, hyggeligt indrettet i et originalt byhus, og mens musikerne underholder i baggrunden, serveres der denne gang en helt række små lækre retter, hvorfra vi kan smage på lidt af hvert - og selv bestemmer mængden, hvilket er rigtigt godt.

Lækkerier ved restaurant Old City House

Lækkerier ved restaurant Old City House

I morgen fortsætter rundrejsen i Nordmakedonien til St. Jovan Bigorski klostret i Mavrovo National Park og videre mod Ohrid.

Nattelys ved Det Arkæologiske Museum

Nattelys ved Det Arkæologiske Museum

Fakta om Nordmakedonien

Hovedstaden i Nordmakedonien er Skopje.

Befolkningstal: Ca. 2,1 mio.

Areal: Ca. 25.713 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.653 km. til Skopje

Mest besøgte attraktion: Ohridsøen.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Nordmakedonien