Ohridsøen - en UNESCO-beskyttet naturperle, Nordmakedonien
Log ind Log ind
Ohridsøen - en UNESCO-beskyttet naturperle

Ohridsøen - en UNESCO-beskyttet naturperle

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

Ohridsøen skal opleves både fra søbredden og på vandet. Den ene dag kører vi rundt om søen og kommer derved et smut ind i nabolandet Albanien, og dagen efter sejler vi på søens østlige side og besøger bl.a. det berømte Narum kloster.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Rundt om Ohridsøen

Denne dag tager det knapt en halv time at få overstået grænseformaliteterne for at komme ud af Nordmakedonien og ind i Albanien - og det er hurtigere end normalt. Dette ellers så lukkede og noget tilbagestående Albanien er ved at åbne sig mere og mere mod vesten, efter at de regerende ledere under landets stalinistiske periode (1945-1991) i mange år fik indbildt folket, at der var en konstant trussel fra de vestlige lande. Derfor blev der brugt enorme summer på opbygning af forsvaret og bl.a. bygget hundredvis af små enmandsbunkere og større bunkere langs Ohrid-søen, så folket kunne forsvare sig, når den aggressive fjende fra vesten kom. Vi ser flere af disse bunkere, da vi ad rustikke veje kører mod byen Pogradec. 

Tusindvis af små bunkere ses i Albanien

Tusindvis af små bunkere ses i Albanien

Pogradec i Albanien

På et af byens bedre hoteller, Hotel Enkelana der ligger helt ud til Ohridsøen, nydes en rigtig god kop kaffe, inden vi spadsere en tur på byens hovedstrøg. Her er lidt nye og flere gamle og misligholdte bygninger - og faktisk er besøget i byen og resten af turen gennem denne del af Albanien ganske uinteressant, så der er ikke så meget at fortælle - men kaffen er god.

Hotel Enkelana ved Ohridsøen i Pogradec

Hotel Enkelana ved Ohridsøen i Pogradec

Kilderne ved Vevchani

Efter endnu en halv times toldformaliteter er vi tilbage i Nordmakedonien og besøger den lille bjerglandsby Vevchani, hvor kilderne fra bjerget risler ned gennem byens smalle gader. Her spiser vi frokost, inden vi besøger kilderne et lille stykke inde i skoven.

Vand fra kilderne ved bjerglandsbyen Vevchani

Vand fra kilderne ved bjerglandsbyen Vevchani

Struga med Den Sorte Flod

Sidste stop rundt om Ohridsøen er i byen Struga, hvor vandet fra Ohridsøen løber ud i Drim-floden - Den Sorte Flod - og fortsætter sin vandring til det rammer Adriaterhavet. Langs flodens bredder er der hyggelige caféer og spisesteder - og byen har meget mere at byde på end vi kan nå denne sene eftermiddag.

Vandet fra Ohridsøen løber ud i Drim-floden i byen Struga

Vandet fra Ohridsøen løber ud i Drim-floden i byen Struga

Sejltur på Ohridsøen

Det er så mere interessant - og afslappende - at sejle på Ohridsøen, hvor vi denne formiddag sejler mod syd langs søens østlige side, hvor landets største nationalpark Galicica dækker bjergsiderne med tæt skov og fortsætter med farvestrålende, lodrette klipper helt ned i søen. Her passerer vi Titos tidligere sommerresidens. Tito havde en sommerbolig i hver af Jugoslaviens regioner, og i dag benyttes dette hus af Nordmakedoniens præsident.

Klar til sejltur på Ohridsøen

Klar til sejltur på Ohridsøen

Ohridsøen er unik

Ohridsøen hører til blandt verdens ældste søer og blev dannet ved bevægelser i de tektoniske plader for fem - ti millioner år siden. Det har skabt en helt unik flora og fauna omkring - og i - søen, der har mere end 100 forskellige dyrearter, heraf flere endemiske, dvs. de findes kun her. Søen, der ligger 695 moh., er ca. 90 km. i omkreds - heraf ca. 30 km. i Albanien - og dækker et areal på 384 km2. Med det dybeste sted på 286 meter er det Europas dybeste sø. Vandet er så krystalklart, at man kan se hele 20 meter ned og det siges, at man kan drikke det rene vand direkte ude midt på søen. Ohridsøen kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1980.

Ombord på udflugtsbaaden

Ombord på udflugtsbaaden

Ohridsøens kilder

Sydligst i Ohridsøen ligger båden til i den lille havn ved Skt. Naum klostret, men i første omgang lader vi klostret i fred for i stedet at se nærmere på Ohridsøens kilder. I små robåde kommer vi ud på en lille naturbeskyttet lagune i et fredfyldt, næsten paradisisk område bag søen for at se hvorfra Ohridsøen får sit vand. Her er ingen store floder, som løber ud i Ohridsøen, men gennem det fuldstændigt klare vand kan vi se, at vandet mange steder pibler op gennem sandet, der hvirvles op som små vulkaner. Vandet kommer fra Prespasøen, der ligger 853 moh. bag Galicica-bjerget godt 10 km. mod sydøst. Herfra siver vandet ned gennem huller og sprækker i kalkstenene og presses under bjerget og kommer op her ved kilderne. Endnu et af naturens ejendommelige påfund. De mange kilder giver tusindvis af liter vand i sekundet og vandet fosser herfra ud i Ohridsøen under en bro - og det går ikke stille af.

Ankomst til Skt. Naum kloster og Ohridsøens kilder

Ankomst til Skt. Naum kloster og Ohridsøens kilder

Skt. Naum klostret

Vi kan høre skrigene fra påfuglene - det kristne symbol på opstandelse og evigt liv - der frit spankulerer rundt i Skt. Naum klostret, som den hellige Skt. Naum, kendt for sine helbredende mirakler, grundlagde i 910. Midt i klostergården står den ortodokse klosterkirke, som også har fine fresker og en ikonosats skåret i træ fra slutningen af 1700-årene. Her er flere uerstattelige ikoner og Skt. Naum ligger begravet i kirken. Det siges, at lægger man sit øre på kisten, kan man høre hans hjerte banke! Fra klostret nyder vi det flotte vue ud over Ohridsøen, inden vi spadserer tilbage til kilderne for at spise frokost i den idylliske have ved Restaurant Ostrovo.

Indgang til Skt. Naum kloster

Indgang til Skt. Naum kloster

Pælebyen Bay of Bones

På sejlturen tilbage mod Ohrid ligger båden til ved Pælebyen Bay of Bones nær fisker- og turistbyen Peshtani. Ud for dette område opdagede undervandsarkæologer rester af en forhistorisk bebyggelse fra bronzealderen og man har nu rekonstrueret bebyggelsen. Det interessante er, at denne landsby er opbygget på en træplatform på pæle ude i vandet, hvilket skulle beskytte indbyggerne mod fjender og vilde dyr. Der fandtes - og findes stadig - både bjørne og ulve i Galicica-bjergene. Vi ser de pileflettede og lerklinede huse og hvorledes de er indrettet. Kutymen var, at når en ung mand ville stifte familie, skulle han først hamre pæle i søen og bygge sig et hus, inden han kunne blive viet til sin udkårne.

Mod pælebyen i Ohridsøen

Mod pælebyen i Ohridsøen

Afsluttende middag med folkedans og musik

Denne aften afsluttes rundrejsen i Nordmakedonien meget festligt i Hotel Tinos restaurant med middag a la carte og underholdning af makedonske folkedansere ledsaget af musik.
Vi har fået et godt indblik i landets smukke natur og spændende historie samt gode mad og vine - og Nordmakedonien er helt sikkert et land, man ønsker sig tilbage til. 

Folkedans på Hotel Tino i Ohrid

Folkedans på Hotel Tino i Ohrid

Fakta om Nordmakedonien

Hovedstaden i Nordmakedonien er Skopje.

Befolkningstal: Ca. 2,1 mio.

Areal: Ca. 25.713 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.653 km. til Skopje

Mest besøgte attraktion: Ohridsøen.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Nordmakedonien