520 IMG_9053.JPG
Rundrejse ved

Ohrid - en af Nordmakedoniens smukkeste byer

Google Map...
Nordmakedonien

Hovedstaden i Nordmakedonien er Skopje.

Befolkningstal: Ca. 2,1 mio.

Areal: Ca. 25.713 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.653 km. til Skopje

Mest besøgte attraktion: Ohridsøen.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Nordmakedonien

Hotel Tino lige ved Ohridsøen

I en lang periode blev byen påvirket af kristendommen fra Det Byzantinske Rige efter Romerrigets fald. I 1300-tallet blev Nordmakedonien indlemmet i Det Osmanniske Rige og mange kristne ting blev destrueret af muslimerne, indtil tyrkerne trak sig tilbage efter Balkankrigene først i 1900-årene. Overalt støder vi på minder fra de forskellige kulturhistoriske perioder, hvorfor Ohrid da også blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1979.
Først på eftermiddagen ankommer vi til Hotel Tino, der ligger ud til søen på Ohrid Rivieraen. Nogle har fået værelser i den gamle afdeling ud mod søen og har udsigt og sol, mens andre indlogeres i den nyere afdeling bagerst i hotellet - men tæt på hotellets wellness-center.
Der er tid til at spadsere en tur til centrum, ca. 10 minutters gang langs strandpromenaden, inden der serveres aftensmad i hotellets restaurant, hvor husorkesteret underholder, mens vi indtager middagen med drikkevarer ad libitum.

Ikongalleriet og Den hellige Guds Moder Perivleptos kirke

Denne formiddag køres vi op til den øvre port ved den gamle bymur på toppen af Ohridbjerget, hvor vi endnu kan se rester af den originale romerske bymur. Indenfor ligger noget af den gamle tyrkiske bydel og vi spadserer frem til ikongalleriet – et museum, hvor det er lykkedes at samle gamle ikoner fra Ohrids mange kirker. Ikonerne, hvoraf den ældste ikon er fra 1045, forestiller forskellige helgener fra forskellige perioder, som det ikke lykkedes muslimerne at få fingrene i og ødelægge. Samme sted ligger kirken Den Hellige Guds Moder Perivleptos fra 1295 med fresker overalt i kirkerummet. Engang var disse fresker dækket af et tykt lag sod, fra de vokslys som brændte her i århundreder, hvorfor tyrkerne ikke opdagede og ødelagde dem - selvom kirken i en periode fungerede som moské. Restaurering i 1960'erne har frilagt de mange smukke fresker, som den lokale guide fortæller om, og kirken betegnes også som en af de smukkeste kirker i Ohrid og omegn, der har omkring 365 kirker - en for hver dag i året! Det er ikke tilladt at fotografere i kirken.

Det arkæologiske område og Sct. Clements kloster

Vi spadserer derefter frem til højdedraget Plaosnik, hvor man nogle meter under gadeniveau har frilagt ruiner fra forskellige perioder. Det siges, at uanset hvor man graver i Makedonien - og specielt i Ohrid - vil man støde på ruiner fra antikken. Landet har da også omkring 5.000 antikke udgravninger. Resterne af en stor basilika - overdækket af en tagkonstruktion - viser os flotte gulvmosaikker samt tidligere døbefonde. I området er også frilagt et lille romersk tempel.
Vi ser den renoverede Sct. Clements klosterkirke, der blev genopført i 2000 året for Jesus fødsel og står på det oprindelige fundament fra 900-årene. Arkæologer og ingeniører har været meget hensynsfulde og lavet tydelige markeringer hvor det nye adskiller sig fra det gamle originale.

Det antikke teater

Vi er blevet kaffetørstige og inden vi fortsætter vore byvandring, nyder vi en kop på den familiedrevne Restaurant Gladiator, der ligger med udsigt til det antikke amfiteater. Vi spiser en anden aften på denne restaurant. Som restaurationens navn antyder, har her foregået dramatiske ting allerede 200 år f.Kr., men det vidste man intet om før i år 1900, da arkæologer fandt tegn på at noget gemte sig ni meter under jorden. Udgravningerne begyndte i 1959 og man fik frilagt dette enestående amfiteater, der oprindeligt havde plads til 6.000 tilskuere. 
I dag benyttes det antikke teater til forskellige koncerter bl.a. Ohrid Sommer Festival og har plads til 3.000 tilskuere.

Skt. Sofiakirken

Vi spadserer ned gennem den gamle bydel og kommer frem til Sct. Sofia Kirken, der oprindeligt er fra det 11. årh. men udvidet flere gange. Denne kirke har også berømte fresker og kirkens søjler i buegangen på første sal er da også gengivet på landets 1000 dinar-seddel.

Frokost på restaurant Dalga

Turen fortsætter gennem smalle stræder i den tyrkiske bydel, hvor husene står tæt og vi besøger både et værksted, hvor man fremstiller håndlavet papri og en forretning som sælger håndlavede kunstperler - hvor bl.a. fiskeskæl indgår i den hemmelige produktionsopskrift.
På restaurant Dalga er der bestilt fisk (ikke fiskspisende får naturligvis noget andet). Herefter har vi resten af dagen til egne gøremål. Nogle foretrækker at besøge gågaden – den tyrkiske basar, hvor shoppingmulighederne er bedst. Andre går til det åbne grøntsagsmarked.

St. John Kaneo kirken

Selv spadserer vi ad en træbro langs vandkanten og de lodrette klipper under Plaosnik ud til kirken St. John Kaneo (Skt. Johannes kirken) der ligger aldeles smukt på den yderste pynt. 
Undervejs passeres flere restauranter og badesteder. En mindre stigning og vi er oppe ved kirken, hvor der også kan der ses fresker.

Tsar Samuels citadel

Lidt mere anstrengende er det at fortsætte op ad de mange trapper bag kirken for at komme op til Tsar Samuels Citadel (Ohrid fæstningen). Trapperne og en smal stil fører os forbi det arkæologiske område og snart står vi ved citadellets indgang, der oprindeligt er fra det 4. årh. f.Kr. En mindre entréafgift giver os mulighed for at spadsere en tur på citadellets mur, hvorfra der er en glimrende udsigt til alle sider. Efter besøget spadserer vi ned til den øvre port og derfra er der masser af trapper ned til gågaden og det åbne grøntsagsmarked i den nyere bydel.

Middag på restaurant Sv. Petka

Denne dejlige dag afsluttes med middag på den familiedrevne restaurant Sv. Petka, der ligger et stykke fra hotellet, hvorfor vi køres dertil. Restauranten ser ikke ud af meget udefra, men åbner sig, når vi først er kommet ind bag bygningerne. Og maden - små hjemmelavede specialiteter efterfulgt af en sammenkogt makedonsk ret - er både velsmagende og rigelig. Det er de ledsagende drikkevarer ad libitum også. Husk at spørge efter husets frues hjemmelavede ost. Måske får du også mulighed for at købe lidt rigtig god gedeost med hjem.
I morgen er der flere gamle sten på programmet, da vi kører til det antikke Heraklea Lyncestis og byen Bitola.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser