517 IMG_7922.jpg

Vinruterne omkring Zagreb (3/3)

Google Map...

Hovedstaden i Kroatien er Zagreb. 

Befolkningstal: Ca. 4,1 mio.

Areal: Ca. 56.594 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.124 til Zagreb 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Halvøen Istrien og middelalderbyerne Dubrovnik og Split, men også nationalparkerne med bl.a. Plitvicesøerne. Øerne i Adriaterhavet er også populære.

Mere information:

Turistinformation: Kroatien

Naiv kunst i Hlebine

Første besøg er i den lille landsby Hlebine - den naive kunsts vugge i Kroatien. På galleriet for Naiv Kunst ses værker af bl.a. Ivan Generalic, der blev født i byen og regnes blandt de førende kunstnere til denne specielle kunstart.
Motiverne er ofte fra dagliglivet i landsbyerne malet i strålende farver og en frisk, livfuld stil med skæve perspektiver.
Vi besøger familien Generalics ejendom hvor Ivan Generalic blev født. Her findes også et galleri samt et atelier ligesom man kan handle billeder og kopier i den tilhørende forretning.

Landsbyen Sveta Ana

Mellem høje bakker med træer iklædt efterårets smukke gyldne og røde farver ligger byen Sveta Ana i en frodig dal, hvor de vissengule majsstænger står til tørre efter årets høst. Her er tiden gået fuldstændig i stå. Det er som at komme 200 år tilbage i tiden, da vi gør holdt for at indtage vores frokost i byen.
Befolkningen uddør, de unge er flyttet til byerne. Kun de gamle - mest kvinder - er tilbage.
Nu forsøger ihærdige folk at gøre noget ved byen. Der er taget initiativ til at åbne restauranten og få turister til egnen. 
Byens gamle vandmølle virker igen og her males majs - for turisternes skyld - så man kan se, hvorledes det har foregået. Overalt ses majskolber ligge til tørre på lofter og i de specielle majslader, som kun benyttes til majstørring. Majs skal tørre, før de kan males til majsmel.
I udkanten af byen har man planer om at skabe et skiområde på de bløde bakker, så det er kun tiden, der vil vise, om her engang kommer skilifte.
I hvert fald har man ikke tabt modet på at prøve noget nyt i denne gamle og meget nedslidte landsby.

Durdevac

I Durdevac, som er næste stop, er der nu ikke meget at se udover et kunstgalleri for Naiv Kunst med værker af maleren Ivan Lackovic.
Derimod er den gamle middelalderborg Starigrad nok et besøg værd. Denne 8-kantede borg med et vældigt tårn over indgangsportalen står helt alene i et åbent landskab.
Borgen er rammen for forskellige kultur- og folkloreshows som arrangeres i klassiske kostumer til ære for turisterne. Da vi ankommer, bliver vi modtaget af den gamle kloge kone og borgens kommandør, der fortæller Picoki-legenden, som i korthed går ud på, at Starigrads indbyggere under belejringen af de tyrkiske osmannere var ved at dø af sult og ikke anede deres levende råd. Den gamle, kloge kone havde en sidste hane tilbage, så var det slut. 
Så fik hun den idé, at skyde hanen ud til osmannerne, for at de skulle tro, at man havde overflod af mad i borgen. Og osmannerne hoppede på den. Når man fortsat havde så meget mad i borgen, at man havde overskud til skyde kanoner med det, så var videre belejring nyttesløs og osmannerne trak sig tilbage.
Inde i borgen er der gang i den: I smedjen smedes hestesko, karrusellen kører efter middelalderligt mønster, hvor man sidder i lædersæder ophængt i snore, riddere slås med metalklingende svær (ikke helt ufarligt) og tiggere samt andet godtfolk ses rundt omkring.                                                  

Matocec Vingård

Hen på eftermiddagen er vi fremme på det sandede område ved Matocec Vingård, hvor vinen gror på tre meter sand oven på klippegrund. Disse særlige jordbundsforhold har skabt nogle præmievine, som vi skal smage.
Pinot Gris 12,4% - har vundet guldmedalje - og har en for mig dejlig duft, men en speciel ukendt smag.
Sauvignon Blanc’en - den almindelige, er noget vandet og tynd og alt for parfumeret til mig.
Grasevina samt guldvinderen Sauvignon Blanc fra 2008 er langt bedre bekendtskaber.
Nu er smag af vin jo meget subjektivt og hvad jeg måske ikke nyder, kan andre måske bedre lide - men sjovt er det i alle tilfælde, at prøve de forskellige vine.

En festlig aften med vindåb

Musik og sang lyder fra kælderen under Restaurant Royal i Klostar Podravski, der er pyntet som "St. Martins Kapel", hvor biskoppen med sine alterdrenge hvert år velsigner årets vinhøst. 
Her skænkes vin i vores glas - i rigelige mængder - og stemningen bliver løssluppen. 
Ind ad døren træder de "gejstlige", mens røgelse sendes ud i lokalet. Alle deltagerne i denne ceremoni er klædt i flotte kostymer og er medlemmer af Klostars Kultur- og Kunstforening. Den muntre atmosfære med sang og musik ender med et bal, hvor alle danser rundt kun afbrudt af "biskoppens" velklingende røst, når han med høj stemme læser op af "biblen". 
Det hele ender med at både vi og vinen bliver døbt - i vin - inden vi hen på aftenen kan sætte os til middagsbordet. 
Det bliver sent før vi får checket ind på Hotel Picok i byen Durdevac.                                                               

Daruvar

Næste formiddag besøger vi byen Daruvar, som i dag er centrum for den tjekkiske minoritet i Kroatien. Tjekkerne passer på deres sprog, skikke og folklore.
Byen har en del historiske bygninger fra det 18. og 19. århundrede og en spændende park - Julijev Parken - der er kendt for at have mere end 60 forskellige træarter. Men det var de naturlige varme og helsebringende kilder med vand på op til 48 grader, der gjorde stedet berømt allerede i romertiden.
Badefaciliteter blev fornyet i den anden halvdel af 18-hundredtallet, da grev Antun Jankovic byggede et palads med en park og badeanstalt. Disse gamle bygninger, som ikke længere benyttes, ses i parken, hvor vi besøger et par af de varme kilder, hvor fra det varme vand bl.a. sendes videre til byens badeland - Aquae Balissae.
Vi fortsætter gennem parken til det nye moderne terminalbad i Hotel Terminal, og derfra spadserer vi op på en høj i byen, forbi den katolske Trinitatis Kirke. Bag kirken ligger Jankovic’s barokke slot i delvis skygge af nogle aldeles smukke træer. Et af træerne er en Ginko Biloba, der regnes for den ældste træsort på Jorden - mere end 200 mill. år gammel. Dette træ i Daruvar er det ældste og største i Kroatien og det næstældste i Europa.
Slottet blev ødelagt under tyrkernes besættelse, men blev i 1771 genopført og benyttes i dag som byens koncerthus.

Badel vinkælder under Jankovic’s palads

Det mest interessante finder vi dog under paladset i Badels vinkælder, hvor der er vinsmagning. 
Under de originale gamle hvælvinger opbevares kvalitetsvine og allerede ved indtræden i kælderen rammer en duft af gær og vin min lugtesans. Synssansen bliver mættet med de store vintønder og de mange støvede flasker - og ikke mindst den flotte anretning af lokale fødevarer, som skal ledsage vinsmagningen. 
Og smagssansen kan ikke forkæles mere end ved at smage på disse prægtige kvalitetsvine. Ingen nævnt, ingen glemt. Fra hvide og mousserende til de røde.
Her findes nok de bedste vine på hele turen. Det viser sig da også, at vingården bag disse høj kvalitetsvine er blandt de større med 160 ha. vinmarker. En sand fornøjelse.

Kovacevic vingård

På den videre vinrute kommer vi frem til Kovacevic vingård, hvor vi efter velkomstdrik, brandy og honningsnaps, smager de lokale vine. Men efter det tidligere besøg, er det svært at leve op til samme høje kvalitet. 
Vi spiser frokost ledsaget af levende musik og ser de værelser som stedet udlejer til turister. 

Moslavia vinene

Mellem Popovaca og Kutina ligger Moslavina-region med et utal af små villaer, hvor det er muligt at smage og købe vine i flasker eller direkte fra fadene. Udover at kunne nyde vinene tilbyder ejerne også hjemmelavede specialiteter. 
Det er tre forskellige vingårde repræsenteret af ganske unge og meget energiske mennesker, som hver præsenterer tre af deres vine på Kasners Vingård.
De ni forskellige vine er generelt alle med høj alkoholprocent og bedst er de mousserende, hvorimod de øvrige vine får betegnelsen - anderledes!