317 IMG_7711.jpg

Vinruterne omkring Zagreb (2/3)

Google Map...

Hovedstaden i Kroatien er Zagreb. 

Befolkningstal: Ca. 4,1 mio.

Areal: Ca. 56.594 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.124 til Zagreb 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Halvøen Istrien og middelalderbyerne Dubrovnik og Split, men også nationalparkerne med bl.a. Plitvicesøerne. Øerne i Adriaterhavet er også populære.

Mere information:

Turistinformation: Kroatien

Zelina-vinruten

Vine blev plantet på disse skråninger helt tilbage fra før romertiden og gennem tiderne er meget ændret sig i takt med befolkningen og deres skikke - men ikke vinmarkerne. 
Utallige kendte og ukendte personer, rig som fattig, har drukket vine fra Zelina- bakkernes druer. Konger, som f.eks. Bela IV, drak disse vine, såvel som de store kroatiske erobrere som Zrinski og Titus Brezovacki, samt den verdenskendte komponist Ludvig van Beethoven.

Kos-Jurisic Vingård

Allerede midt på formiddagen er vi fremme i Nespes, hvor vinkyperen tager imod og serverer nogle af de samme druesorter som tidligere. Men her oplever vi at smagen af de samme tidligere smagte vinsorter adskiller sig helt anderledes p.g.a. et andet klima og andre jordbundsforhold.
Vi smager Kraljevina, 11% - som selv om den blandes med mineralvand ikke bliver meget bedre og må betragtes som en 5,- kroners hverdagsvin.
Pinot Gris, 12,9% - absolut en højkvalitetsvin.
Kernervinen, 13,5% - er en halvtør vin, som desværre er "gået over", dvs. ligget for længe på fad (2-3 år), hvilket der er en generel tendens til i Sydeuropa.
Bortset fra enkelte undtagelser er vinene her for det meste tørre, så man bør også smage f.eks. en Muskat. 

Zlatne Gorice vingård

Musikken spiller fra terrassen, da vores bus når op på bakken højt over vinstokkene ved Zlatne Gorice, hvor en stor mand med et skæg lige så fyldigt som sin røst klædt i hvid kåbe med diverse symboler byder velkommen.
Efter en velkomstdrik i en udmærket honningsnaps tager denne "gudefører" os med på vandring gennem vinmarkerne og den nedenfor liggende skov.
Enkelte deltagere er udnævnt som hjælpere og er hver blevet forsynet med en kurv med mad og vin. Undervejs stopper vi ved forskellige vinguder og der fortælles om dennes betydning for vinen. I ritualet indgår, at man tømmer sit udleverede glas inden turen fortsætter til næste post. I alt findes 12 poster! Hvad kan det ikke blive til? 
Vi nøjes med syv, hvor vi prøvesmager alt lige fra kvalitetsvin til "eddike" - noget af en prøvelse! 
Hele ritualet afsluttes i skoven, hvor vi bliver bedt om at meditere op ad en træstamme - lytte til fuglene - hvorefter vores "gudefører" brænder en tot af vores hår som en sidste symbolsk handling.
I den tilhørende restaurant bliver der serveret under en øredøvende larm fra musikerne, der gør det umuligt at føre en samtale med sidemanden.

Vitez Vingård

Vi afslutter dagens vinsmagninger hos vingården Vitez, hvor husets herre er i fuld gang med at tilberede - og spise - kastanjer. Fruen i huset har bagt dessertkage som kan indtages med brandy eller lidt af stedets noget anderledes vin!
Vi har smagt, drukket, spist, motioneret, drukket og spist… det meste af dagen, som nu er ved at være omme. Kan vi snart kende forskel på vin og vin?
Bussen sætter kurs mod byen Varazdin, hvor vi indkvarteres på Hotel Turist.                                               

Varazdin

Varazdin er en rolige by, som ligger i udkanten af Pannonian-dalen i det nordvestlige Kroatien og tiltrækker fortsat besøgende. Den er altid blevet betragtet som en af de smukkeste byer i Kroatien. Varazdin har altid været en by som dets indbyggere har elsket og gæster beundret og lovprist fra den dag den blev bygget og gennem udbygningen i middelalderen og frem til i dag.
Byen var tidligere et politisk center hvor det Kroatiske parlament holdt til, men det var også et kirkeligt center.
I dag er Varazdin med ca. 50.000 indbyggere en af de bedst udbyggede byer i Kroatien. Økonomien og udviklingen af små og mellemstore virksomheder, kombineret med kulturtilbud og turisme, samt et højt uddannelsesniveau, vil sikre en fortsat succesfuld udvikling for Varazdin fremover.
Desværre er det blevet mørkt, da vi når frem, så en egentlig bytur, hvor de smukke bygninger kan beskues, må vente til i morgen tidlig. Men aftenen benyttes til at spadsere gennem byen til Restaurant Zlatne Ruke - Den Gyldne Hånd - hvor der under restaurantens kælderhvælvinger serveres et dejligt måltid - igen med højlydt levende musikunderholdning.
I morgen står det på bytur og senere skal vi besøge Durdevac-vinruten.