IMG_7334.JPG
Rundrejse til

Dubrovnik - Dalmatiens største turistmål

Google Map...

Hovedstaden i Kroatien er Zagreb. 

Befolkningstal: Ca. 4,1 mio.

Areal: Ca. 56.594 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.124 til Zagreb 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Halvøen Istrien og middelalderbyerne Dubrovnik og Split, men også nationalparkerne med bl.a. Plitvicesøerne. Øerne i Adriaterhavet er også populære.

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Kroatien

Hotel Zagreb i Lapad

Hotel Zagreb er indrettet i et hus, der mest minder om en herskabelig villa omgivet af et lille, frodigt parkanlæg. Men huset har altid fungeret som privatejet hotel - ser man bort fra tiden under det kommunistiske styre i Jugoslavien.


Hotellet har 24 komfortable værelser, så det er et lille, hyggeligt sted, hvor morgenmadsbuffeten serveres i hotellets restaurant og kan indtages inde eller ude på den solbeskinnede terrasse i parkanlægget.
Og så er der blot et par hundrede meter til havet, de indbydende strande og excellente restauranter.

Over Port Gruz til den gamle bydel

I det pragtfulde sommervejr benytter vi eftermiddagen til at spadsere over hovedvejen til bydelen Babin Kuk og frem til havnen ved Port Gruz ca. 10 minutters gang fra hotellet. Her oplever vi lidt af det maritime miljø, inden vi fortsætter over bakken mod det historiske Dubrovnik.
Spadsereturen til den gamle by tager omkring 30-40 minutter og går visse steder langs den pittoreske kyststrækning ud til Adriaterhavet.
Ved P-pladsen på højre hånd, lige før vi når bymuren, har vi en glimrende udsigt mod byen, bymuren og 
fortet Skt. Lorenz, der rejser sig stejlt op over havet.                                                                             

En historisk by

Dubrovnik er en af Europas bedst bevarede historiske byer - grundlagt i 600-årene og udbygget som søfartsby i middelalderen - og kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1979. 
Under den jugoslaviske borgerkrig blev Dubrovnik angrebet i 1991 og mere end 2000 bomber beskadigede mange af de bevaringsværdige bygninger. Men UNESCO og EU samt andre skaffede hurtigt midler til genopbygningen og Dubrovnik byder i dag atter på elegante kirker og smukke paladser.
Det var dog ikke første gang, at Dubrovnik i sin lange historie blev genopbygget. I 1520 og igen i 1667 blev byen ramt af omfattende jordskælv, hvorfor en stor del af bymidten stammer fra genopbygningen i 1600-årene.
Vi går en tur gennem byen for at orientere os - vel vidende, at vi næste dag skal på en guidet bytur. 
Men har man mulighed for det, er det altid klogt at konstatere, hvorledes lyset falder på bygningerne og så tage højde herfor, når der skal fotograferes. Enten nu eller i morgen ...

Rundt i Dubrovnik

De fleste guidede byture starter uden for Pileporten, der er en af indgangene til det gamle Dubrovnik bag de tykke bymure.
Herfra kommer vi ind på byens gennemgående gade Stradun (Placa), der engang var en sumpet kanal, som adskilte republikken Ragusa (som byen hed i middelalderen) fra fastlandet. Men kanalen blev fyldt op i 1100-tallet og brolagt i 1468 og er i dag omgivet af elegante kirker, klostre og smukke paladser.
Her finder vi også byens berømte fontæne - den store Onofrio fontæne. 

Franciskanerkirken og -klostret

Vi besøger franciskanerklostret, der oprindeligt er fra første halvdel af 1300-tallet, med en meget idyllisk klosterhave omkranset af buegange med dobbeltsøjler - alle prydet med kapitæler med forskelligt udseende.
Her ser vi også verdens ældste apotek, der har været i brug siden 1317, og har forskellige lægeinstrumenter fra middelalderen udstillet. (Her er fotografering ikke tilladt). 

Paladser og kirker

I den anden ende af Stradun ligger Loggia-pladsen med Sponza-paladset i typisk venetiansk renæssancestil og byens høje klokketårn.
Vender man sig om ses Rektorpaladset - også med en smuk søjlegang med fine kapitæler. Rektorpaladset var sæde for republikkens regering og en beskeden kopi af Doge-paladset i Venedig. I dag huser Rektorpaladset Dubrovniks museum.
Fra pladsen ses også flere kirker bl.a. Dubrovniks katedral fra 1713.                                                          

Den gamle havn

Vi lægger også besøget forbi den gamle havn med fortet St. John. Herfra spændte man i middelalderen jernkæder på tværs af havneindløbet for at undgå indtrængende skibe.
Den gamle havn er et fint sted at få sig en forfriskning og hvilet benene.

Flere gode restauranter

Skulle vi nævne et par gode restauranter inden for gåafstand fra Hotel Zagreb, ligger en af disse ca. 10 minutters gang ned mod stranden i Lapad-bugten (Uvala Lapad), hvor strandpromenaden følges til man kommer til en af byens bedste restauranter - Restaurant More.
Udover at have restaurant med en vidunderlig udsigt ud over bugten, har stedet også en grotte - drypstenshule - med en bar, hvor man kan nyde en drik i kølige omgivelser. Helt nede i strandkanten findes en populær terrasse, hvor man kan sole sig med en drik i hånden. Ved yachtklubben Orsan i bydelens modsatte retning ligger en af de bedste fiskerestauranter og vi får et bord på havnekanten helt ude ved vandet. 
Og mens vi i den lune aften nyder en fredelig middag med hvidvinsdampede muslinger og grillstegte kæmperejer med balsamico på en bund af kogte ris legeret med smør og fløde, sænker dagslyset sig og efterhånden er alle havnens hyggelige lys tændt omkring os.
En oplevelse der kan anbefales og som er alle pengene værd.                                                                 

Afskedsmiddag på Restaurant Kopun

Denne sidste aften på rundrejsen til tre lande på Balkan bydes vi på et glas mousserende vin, inden vi køres til den gamle bydel i Dubrovnik for at spise fælles middag på restaurant Kopun, der ligger lige over for den aftenbelyste kirke Skt. Ignatius fra 1725.
At spadsere en aften gennem Dubrovnik med alle bygningerne i flot belysning er en oplevelse i sig selv. 
Menneskemylderet er væk, freden har sænket sig, aftenen er mild - og endnu ung.