571 Indgangsport til Piazza Anfiteatro IMG_0904.jpg

Rejse til musikkens by i Toscana - skønne Lucca

Google Map...
Toscana - Italien

Toscana er en af de mest populære destinationer i Italien, fordi her finder du så mange kulturskatte - faktisk 60% af alle dem, der findes i hele verden

Befolkningstal: Ca. 3,7 mio.

Areal: Knap 23.000 km²  

Sprog: Italiensk         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.600 til Firenze (fra Padborg).

Tidsforskel: Ingen. 

Mest besøgte steder: Byer som Firenze, Pisa, Siena, Lucca, San Gimignano og Montecatini Alto

Mere information:

Turistinformation: Italien

Campingpladser i Italien med DCU
Husk du får rabat som medlem.

Busrejser til Italien

Lucca - en tidligere hovedstad

Lucca er måske mest kendt som Giacomo Puccinis fødeby (1858-1924), men også andre komponister så dagens lys her - Luigi Boccherini (1743-1805) og Alfredo Catalani (1854-1893) m.fl. - så det må siges, at være en musikkens by vi er kommet til. Byen blev grundlagt i romertiden allerede år 180 f.Kr. som en garnisonsby, hvilket kan fornemmes ved de lige gader, der går vinkelret på hinanden samt ved Piazza Anfiteatro, bygget på resterne af det tidligere romerske amfiteater. Indtil år 1000 var Lucca hovedstad i Toscana, hvorefter Firenze fik overherredømmet.

Byvandring i Lucca

Vi har mere end fire timer på egen hånd og benytter muligheden til at spadsere hele vejen rundt på de solide fæstningsvolde, som blev anlagt i 1500- og 1600-tallet omkring byen. Det tager ca. en times tid at spadsere de fire km. På voldene går vi de fleste steder under skyggefulde platantræer og har undervejs fin udsigt ind over den gamle by med dens mange tårne og spir.

Puccinis fødehjem - nu museum

Fra turistkontoret i byens østlige ende spadserer vi op ad Via San Paolino og kommer frem til en flot statue af den cigaretrygende Puccini placeret på torvet foran sit fødehjem, et hus fra 1400-taller der i dag er Puccinimuseum. Puccini, der tjente millioner på sine operaer og nød at gå på jagt i sin fritid, døde af strubekræft før han nåede at gøre sin sidste opera Turandot helt færdig.

TV: Se det fulde Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Toscana

Et par af byens pladser

Gaden fører os frem til Plazza Michele, der var romernes tidligere forum dvs. den centrale plads midt i byen, hvor byens gader endte. Her ligger kirken San Michele med en overdådig facade med snoede søjler og buer i fire etager med en bevinget figur af San Michael på toppen. På pladsen ligger også Palazzo Pretori - et smukt palads hvorunder gademusikanterne spiller til glæde for de forbipasserende. 
På Piazza Napoleone - opkaldt efter Napoleon, der invaderede byen i 1799 og senere indsatte sin søster Elisa Baciocchi til at styre byen fra 1805 til 1815 - ses det store Palazzo Ducale. Vi spadserer ind gennem porten og kommer til en skyggefuld gårdhave med høje træer. Bag paladset ligger endnu en af Luccas mange kirker San Romano.

Katedralen San Martino

Via Duomo leder naturligvis hen til byens domkirke, katedralen San Martino med forsvarstårnet Campanilen. Tårnet blev bygget i 1130 - altså før kirken der er fra 1200-tallet - hvorfor kirkefacaden er underlig asymmetrisk, så den inderste bue mod tårnet er ganske smal. Men igen en fantastisk kirkefacade udsmykket med statuer, relieffer, snoede søjler og buer i tre etager. På en væg ved indgangen ses pilgrimsmærket labyrinten - der er mange veje at vælge, men kun én der fører til den rette tro!                                                                 

Udsigten fra Torre Guinigi

Vi er nu kommet frem til det umiskendelige Torre Guinigi med egetræer på toppen, der er en del af familien Guinigis palads. Da handels- og bankierfamilien Guinigi residerede her i det 14. århundrede, byggede man stort og fint og dengang havde Lucca omkring 250 tårne, hvoraf der i dag kun er få tilbage. Vi skal naturligvis "bestige" det 44 meter høje tårn ad de 230 trappetrin. Øverst i tårnet snor trappen sig opad langs ydervæggene og bliver ganske smal på det øverste stykke, så op- og nedgående kan ikke passere hinanden. Men turen til toppen kan betale sig, for udsigten ud over Lucca og de omkringliggende bjerge er betagende.

Piazza Anfiteatro

Her lå i romertiden det romerske amfiteater og her kæmpede gladiatorer mod hinanden. Vi går ind gennem selv samme port, som de kæmpende i sin tid kom ind i arenaen af. Da romerriget gik i forfald, gik også det romerske amfiteater i forfald og op gennem middelalderen benyttede byen arenaen som stenbrud og hentede sten herfra til byens kirker og palæer. Indtil 1830 var dette sted et slumkvarter, hvorefter man fik ryddet op og fandt amfiteaterets oprindelige ovale form. Pladsens nuværende huse er bygget på fundamentet fra arenaen.

Palazzo Pfanner

Palazzo Pfanner er noget af en kontrast til byens middelalderlige og religiøse arkitektur. En barokbygning fra 1667 med en imponerende trappe, der fører op til øverste etage, hvorfra der er en glimrende udsigt ud over den fint anlagte barokhave med en allé af romerske guder og gudinder omkring et springvand. 
Fra haven med både citrontræer og hortensiaer m.m. ses bl.a. klokketårnet ved San Frediano-kirken. Det var her, at den danske kronprins Frederik III, søn af kong Christian IV, boede under sin udannelsesrejse i Italien.

Meget mere at se og opleve i Lucca

Før vi ved af det, er tiden gået og vi har langtfra nået alt, hvad vi gerne ville se i Lucca, der måske er en lidt overset by i Toscana.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser