335 Pladsens søjler  IMG_0626.jpg

Operarejse til Verona (4/4)

Google Map...

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien

Torbole ved Gardasøen

Op ad formiddagen kører vi ad motorvejen mod den nordlige del af Gardasøen til byen Torbole sul Garda. Byen minder på mange måder om de øvrige byer rundt omkring Gardasøen med en lille, gammel havn fyldt af små fiskerbåde, et torv og en masse caféer og restauranter. 
Vi bruger imidlertid udflugten på at spadsere en tur ad strandpromenaden til nabobyen Riva del Garda. Ruten følger den nordlige kystlinie og her holder italienerne deres ferie. 
Mange lokale turister ligger på stranden, hvor der også er udlejning af surf– og sejlerudstyr. Flere campingpladser og hoteller passeres og efter ca. 2,5 km er vi fremme i Riva, som vi lige vender og går samme vej tilbage.                                                                                                             

Middelalderbyen Lazise

På vejen tilbage mod Verona kører bussen ned langs Gardasøens østside og standser ved byen Lazise, som vi ser nærmere på. Byen domineres af en gammel middelalderborg med tilhørende bymur, som næsten omslutter denne gamle by.
På den centrale plads Piazza Vittorio Emanuele er der rig mulighed for at besøge caféerne, der fortsætter ned langs den lille havn.
I de smalle stræder kan den middelalderlige atmosfære opleves, hvor også flere velassorterede delikatesseforretninger findes.

Vicenza, Andrea Palladios by

Dagens udflugt går til den interessante by Vicenza, der først og fremmest er kendt for bygningsværkerne af arkitekten Andrea di Pietro della Gondola med kælenavnet Palladio (1508 – 1580) efter visdommens gudinde Pallas Athene. 
Det er dog ikke Palladio vi møder, da vi sættes af bussen ved parken Giardini Salvi og spadserer ind gennem byporten med Torre di Castello mod hovedgaden Corso Palladio, men en statue af landsfaderen Giuseppe Garibaldi.
Men allerede efter få skridt ser vi de første af Palladios bygningsværker. Han genopdagede den gamle græske symmetri med søjlerækker og trekantede overliggere og fornyede arkitekturen med bygningsværker også andre steder i Italien. 
Hans skole Palladianismen blev flittigt brugt i 1800-tallet – også uden for landets grænser – f.eks. Det Hvide Hus i USA.

Piazza dei Signori

Vi passerer Vicenzas katedral - Duomoen - og fortsætter frem til byens centrale plads Piazza dei Signori, hvor statuen af Palladio står foran Palazzo delle Ragione - byens Basilika Palladiana, med renæssancefacade og søjlearkader i to etager. Dette er et af Palladios berømteste bygningsværker. 
Tårnet ved siden af - Torre de Pizza - har stået her siden 1100-tallet og forbløffer ved kun at have en bredde på syv x syv meter ved jorden trods sin højde på 82 meter. 
For enden af pladsen findes to søjler, en med Markusløven - tegnet på Venedigs overherredømme - samt en med Kristus, der velsigner byen. 
På den anden side af pladsen ligger Loggia del Capitano med prangende detaljer og overdådige vinduesbalustrader.
Om formiddagen er her marked, så pladsens fulde skønhed ser man først, når markedet pakker sammen ved 12-tiden.

Contra Porti

Vores rundtur fortsætter ad den interessante gade Contra Porti med flere spændende bygningsværker i forskellige stilarter. 
Det er ikke muligt at nævne alle de smukke bygninger her, men der henvises til de uddybende hjemmesider nedenfor.

Teatro Olimpico

For enden af Corso Palladio ved Piazza Matteotti ses den gamle borg med det berømte Teatro Olimpico - Det Olympiske Teater - hvor man kan opleve en af verdens ældste teaterkulisser i et flot perspektiv.                                                                                                                                 

Langs flod og park

Byens flod Petrone snor sig gennem de gamle gader med pittoreske broer over og her skal specielt nævnes Ponte San Michele. 
I den nordlige ende af byen ligger byparken Parco Querini med en allé af fine statuer, samt kirken Santa Maria in Arceli.
Da vi atter er samlet kører bussen os op til Basilica de Monte Berico, hvor der fra bjergets udsigtspunkt er et betagende vue ud over Vicenza, og inden vi vender bussen for at køre tilbage mod Verona, runder vi Palladios berømteste bygningsværk La Rotonda - en villa som er fuldstændig symmetrisk opbygget og derfor ser ens ud ligegyldigt fra hvilken side, man ser den.

Mod flere operaer i Toscana

Denne operarejse er langtfra overstået og i dag fortsætter vi mod Toscana for at overvære yderligere to operaer i forbindelse med Puccini-festivalen i Torre del Lago.