131 Arenaens ydermur IMG_0317.jpg

Operarejse til Verona (1/4)

Google Map...

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien

Ingen verden uden for Veronas mure

Vi nordboere er pga. vejret mere hjemmemennesker og gør måske mere ud af vores bolig end af vores udadvendte facade. 
Den norditalienske by Verona, er ingen undtagelse. Her lever italienerne livet inden for de gamle fæstningsvolde, som man altid har gjort.
"Der er ingen verden uden for Veronas mure" skriver Wilhelm Shakespeare i skuespillet Romeo og Julie, der netop foregår i Verona.
I middelalderen var her mange fejder mellem stridende familier, hvilket har givet inspiration til dramaet, men om netop disse personer virkeligt har eksisteret, skriver historien intet om - men romantikken er her overalt.                                                                                                                  

På vej mod Verona

Fra Malpensa lufthavn ved Milano, hvortil vi kom med det tidlige SAS-fly fra København, kører vi ad motorvejen stik øst mod Verona. 
Det er på den selv samme strækning at romerne anlagde deres hærvej - Via Postumia - som forbandt Aquileia ved Adriaterhavet i øst med Genova ved Det Liguriske Hav i vest. Mellem Milano og Verona hed vejen Via Gallica.
Ved frokosttid ankommer vi til Desenzano, en af de typiske små havnebyer som vi finder rundt omkring Gardasøen. Bag den store marina med fyrtårnet ud mod Gardasøen ligger den lille, gamle havn omkranset af pittoreske huse. På Hotel Alessi serveres frokost.                                                    

Hotel San Marco lige uden for voldene

Fremme i Verona indlogeres vi på Hotel San Marco, der ligger lidt uden for fæstningsanlæggets volde, men i gåafstand til den gamle bydel. 
Efter en velkomstdrik på hotellet spadserer vi ind bag voldene via Porta San Zeno, forbi kirken af samme navn og frem til Adige-floden med udsigt til den gamle borg, Castelvecchio, hvorefter vi spredes for at finde et sted at spise aftensmad på egen hånd. 
Denne indledende spadseretur er en udmærket måde at få en fornemmelse af afstandene i byen på.

Guidet byvandring i Verona

Verona er den næststørste by i Veneto-regionen efter Venedig og blev tidligt en meget rig handelsby, da den lå på den øst-vestgående handelsrute og samtidig på den nord-sydgående rute fra Alperne og sydover mod Rom.
Inden for voldene er afstandene ikke større end at vi kan spadsere – og det skal vi netop i dag med en dansktalende guide.
Fra Hotel San Marco er der to indgange til at komme ind bag fæstningsanlæggets volde - ind til byens centrum. Den nærmeste vej via Porta San Zeno gik vi i går aftes, så vi spadserer i dag langs fæstningsanlægget til den anden indgang ved Porta Palio. 
Dette var oprindeligt den romerske indgang Via Gallica til Verona, men både porten samt fæstningsanlægget blev forstærket og moderniseret under napoleonskrigene i slutningen af 1700-tallet.
Turen går ind mod den centrale bymidte ad Stradone Porta Palio, hvor vi undervejs ser nærmere på de mange arkitektoniske perler. Gaden er flankeret af store platantræer, der i sommervarmen kaster en behagelig skygge på os.
Vi når frem til den gamle borg Castelvecchio, som Scaligeri-familien byggede fra 1355 til 1375, så de havde et sted at flygte til, når byen var truet. Scaligeri-familien, der regerede Verona fra 1262 til 1387, hører vi mere til.
Borgens kunstmuseum har Veronas fornemste kunstsamling.                                                                    

Piazza Bra

Via Roma leder os hen til byens store, centrale plads Piazza Bra, hvor bl.a. byens rådhus ligger. Det er ikke det svenske flag, som vejrer fra bygningen, men derimod Veronas flag der til forveksling ligner hinanden. 
Pladsens mest markante bygning er det romerske amfiteater, som stod færdigt omkring år 30 e. Kr. og i dag er det tredjestørste romerske amfiteater i verden. 
Denne bygning og mange andre af Veronas pragtfulde levn fra antikken og renæssancen er naturligvis medtaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. 
Desværre findes kun en del af amfiteatrets ydre mur tilbage, da man i middelalderen brugte arenaen som stenbrud og benyttede den nærliggende mulighed for at hente sten til andre byggerier, indtil man i midten af 1500-tallet fik sat en stopper for det.
Midt på Piazza Bra ligger Vittorio Emanuele II Parken med selv samme konge højt til hest. I det lille parkanlæg ses et springvand med trekantede toppe, som symboliserer Alperne.
På hele den ene side af pladsen - Liston - ligger restauranter og caféer side ved side, og fra pladsen løber den dyre indkøbsgade Via Mazzini med de nyeste og dyreste mærkevarer frem til en anden af byens smukke pladser - Piazza Erbe.
Men inden vi når så langt, ser vi den romerske port Porta dei Borsari bygget helt tilbage mellem år 50 – 40 f. Kr. Den anden intakte romerske port Arco dei Gavi er under renovering i 2012.

Frem mod Piazza Erbe

Fra det jødiske kvarter med synagogen kommer vi frem til Piazza Erbe, hvor det smukke barokpalads Palazzo Maffei fra 1668 pryder den bagerste del af pladsen. 
Foran står Markusløven - symbolet på Venedig. Ser man løven med poten på en åben bog - hvilket man gør mange steder i Verona og andre byer - betyder det, at byen frivilligt er kommet under Venedigs overherredømme. 
Er bogen derimod lukket, er overtagelsen sket med magt. Verona blev optaget i Venedigs imperium i 1405.

Julies Hus

Vi advares mod lommetyve i menneskemylderet, da vi træder ind i Casa di Giulietta - Julies hus - med en statue af den unge ulykkelige pige samt den berømte marmorbalkon hvorunder Romeo tilbad hende. 
Der er dog ikke belæg for husets forbindelse med Shakespeares kærlighedsdrama baseret på en roman af Luigi Da Porto af Vicenza. 
Der er trængsel omkring bronzestatuen af Julie - alle vil fotograferes med hende - og ikke mindst røre hendes bryst, for det betyder held i kærlighed. 
Julie har naturligvis også sin grav her i byen - Tomba di Giulietta.                                                                

Piazza dei Signori

På Herrernes tov - Piazza die Signori - står statuen fra 1865 af middelalderdigteren Dante, som boede hos Scaligeri-familien mellem 1301 og 1304, mens han var forvist fra Firenze. 
Bag ham ses renæssancepaladset Loggia del Consiglio fra 1476 som støder op til Scaligeri-paladset. I det modsatte hjørne rejser det 84 meter høje Lamberti tårn sig, der er en del af Palazzo delle Ragione - Fornuftens Palads. 
Flere porte med statuer på toppen leder frem til de omkringliggende pladser og gader. 
Lige uden for pladsen ved den lille romanske kirke Santa Maria Antica, der kan føres tilbage til 600-tallet, ses familien Scaligeres gotiske gravmæle fra 1300-tallet.
På uafhængighedspladsen står landsfaderen Giuseppe Garibaldi (1807-1882) højt til hest. Hans rødskjorter samlede Italien hvor Veneto og dermed Verona blev forenet med resten af Italien i 1866.                                                                                                                                                    

Byens middelalderhuse

Vi kommer frem til den gamle havnegade Via Sottoriva med typiske middelalderhuse og byens ældste beværtning under en arkade. Gaden slutter ved Veronas største kirke Sant Anastasia, der blev påbegyndt i 1290, men først stod færdig 200 år senere.
Den guidede tur slutter ved Adige-floden og på ruten har vi udover de kulturelle og historiske facts tillige fået belyst såvel de sociale - som de politiske forhold i Italien. 
Som dansker kan man så undre sig over et system, hvor leveomkostningen er 2.000 Euro, mens den officielle, beskattede indtægt blot er på 1.500 Euro! 
Mens vi funderer over dette udsagn, fortsætter vi byvandringen i Verona på egen hånd, inden vi senere skal til opera i Arenaen.