1355 IMG_7192.jpg
Byvandring i

Trieste i Friuli Venezia Giulia

Google Map...
Italien

Det er ikke uden grund vi danskere elsker Italien. Landet har simpelthen så meget at byde på, uanset om du er til kultur, natur, god mad, lækre vine sommer som vinter. Landet er en republik og grænser op til Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien i øst. Italien har to småstater/enklaver: Vatikanstaten og San Marino. Hovedstaden er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²  

Sprog: Italiensk         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.900 til Rom (fra Padborg).

Tidsforskel: Ingen. 

Mest besøgte steder: Rom, men også Toscana med byer som Firenze, Pisa og Siena. Gardasøen og Lido til aktiv ferie og badeferier og vinområderne Piemonte, Toscana og Veneto. 

Mere information:

Turistinformation: Italien

Campingpladser i Italien med DCU
Husk du får rabat som medlem.

Busrejser til Italien

Redipuglia mindesmærket

På vejen til Trieste stopper vi i Redipuglia ved Europas største mindesmærke fra 1. verdenskrig, bygget til mindet om de mere end hundredetusinde faldne soldater fra den 3. armé. Monumentet er bygget på skråningen af bjerget Sei Busi og har 22 kæmpemæssige marmortrin, der symboliserer en opstilling af soldater. På hvert trins lodrette væg er uendelige rækker med navnene på de mange faldne. Brug en times tid på at gå op ad de tusinde trappetrin til toppen af monumentet, hvor der findes et kors samt et kapel, og nyd udsigten ned over monumentet mod lavlandet nedenfor. For foden af monumentet ses rester af skyttegrave og gamle bunkere, og på den anden side af vejen ligger et frilufts krigsmuseum, som der findes mange af i denne krigshærgede region af Italien.

Trieste - en skøn by

Fra tidlig tid har regionen været genstand for utallige stridigheder, som går helt tilbage til tiden før Romerriget. Det frugtbare område og den strategiske beliggenhed var essentiel. Så kom byzantinerne, hunnerne, longobarderne, frankerne, venezianerne, østrigerne, Napoleon og habsburgerne og først i 1919 efter 1. verdenskrig fik Trieste sit endelige tilhørsforhold til Italien.     

Hotel Savoia Excelsior Palace

Vores hotel Savoia Excelsior Palace ligger helt nede ved havnefronten med udsigt udover Triestebugten og den mindre flatterende industrihavn med kraner og gamle nedslidte lagerbygninger. 
Hotellet er en gammel bygning, som udvendigt er nænsomt renoveret til et smukt palæ og indvendigt nu fuldstændig istandsat med alle faciliteter, som man kan forestille sig.Ved receptionen findes en stor lounge med bar, små sofagrupper i lyst læder og i det tilstødende bibliotek er stilen anderledes moderne. Fra de klassisk indrettede værelser er der udgang til en lille altan, hvorfra man i det fjerne - syv km oppe langs kystlinien - kan skimte Castello Miramare (Miramare-slottet), der blev bygget i 1860 på en fremskudt klippe i Adriaterhavet som lystslot til den østrigske prins, ærkehertug Ferdinand Maximilian af Habsburg. Han fik dog ikke megen glæde af slottet, idet han som kun 34 årig blev skudt under en rejse i Mexico i 1867.
I dag har vi glæde af at kunne besøge slottet og det klassiske parkanlæg.                 

Fyrtårn med sejrsgudinde

Kommer man ad søvejen til Trieste, vil man heller ikke kunne undgå at se det flotte fyrtårn, Faro delle Vittoria, når man nærmere sig. Monumentet er bygget i 1927 og har over selve fyret en sejrsgudinde, da det udover at lede sejlerne mod Trieste også er et mindesmærke til erindring om søfolk, der omkom under 1. verdenskrig.

Piazza dell’ Unitá d’Italia

Fra hotellet er der kun få minutters gang til en af landets største og måske smukkeste pladser - Piazza dell’ Unitá d’Italia - Triestes Rådhusplads oprindeligt bygget i 1870 og renoveret i 1999.
Kommer man fra havnefronten, hvor pladsen er helt åben med udsigt til havet, ses i modsatte ende Rådhuset fra 1875 - alt i nyklassisk stil. På venstre side af pladsen ses Guvernørpaladset Palazzo del Guverno (1905), Palazzo Stratti (1839) og på højre side Lloyd Triestino Palazzo (1883), Palazzo Vanoli (1873) samt Palazzo Pitteri (1770), det eneste palads fra 1700-tallet flankeret af vidunderlige statuer. Foran Rådhuset står en barok fontæne - Stenfontænen - og i bygningens højre side finder man byens turistinformation, hvor man eventuelt kan tilmelde sig en to-timers guidet byrundvisning.

Mod San Giusto-højen

Bag pladsen kommer man til byens gamle kvarter og kan gå gennem en romersk bue Arco de Riccardo bygget i det første århundrede f.Kr. Kun en del af buen ses, da den øvrige del ligger inde i et privat hus! Det går op ad stejle brostensbelagte gader, hvor gamle huse og flere barokke kirker passeres. På vej op kan man fra alléen øjne et karakteristisk stort gotiskt rosevindue med mosaik - det første glimt af San Giusto katedralen.

San Giusto Katedralen

Denne fornemme kirke blev i 1400-tallet formet ved at sammenlægge to basilikaer fra hhv. det 9. og 11. århundrede, som blev bygget oven på tidligere romerske værksteder. Herfra har man således anvendt bl.a. sten og romerske søjler ved opførelsen. Udvendigt på katedralen ses forskellige statuer og indvendigt står de korintiske søjler og bærer loftet med gamle fresker. Katedralen har også flotte mosaikker på gulve og vægge.

Ved San Giusto slottet

På pladsen neden for San Giusto slottet nord for katedralen, ses en række genopførte romerske søjler. Det var under Mussolinis (1883-1945) fascistiske regime, der varede fra 1919 til 1943, at han satte gang i "genrejsningen af Romerriget" og ville vise, at Rom også havde været her. Selve slottet blev bygget mellem 1470 og 1630 på toppen af den romerske by og fra slottets stenmure har man et panoramaudsyn i alle retninger ud over Trieste. Slottet har aldrig virket som et fort, der skulle forsvare byen, men var residens for guvernører under den venezianske periode. I dag findes her et byhistorisk museum med en større våbensamling samt andre skiftende udstillinger.

Den gamle bydel i Trieste

Turen ned i byen igen kan ske ad trapper, gennem en lille park og man er nede ved Teatro Romano, et romerske amfiteater fra det 1. århundrede e.Kr. Amfiteatret, der kunne rumme 6.000 tilskuere placeret i en halvbue omkring scenen, er kun åbent ved forskellige lejligheder, men kan ses fra gaden. Man kan fortsætte gennem det jødiske kvarter med mange antikvitetshandlere og boghandlere og gå mod Canal Grande forbi flere skønne pladser med tilsvarende smukke bygninger som f.eks. den gamle børs, operaen, teatret etc.                                             

Canal Grande

Under den østrigske kejserinde Maria Theresa (1717-1780) blev Trieste en skattefri by, hvilket satte skub i handlen og Canal Grande blev bygget, så gods kunne fragtes så tæt på byens centrum som muligt. På en af broerne støder jeg på en af tidernes vigtigste forfattere; ireren James Joyce (1882-1941) - dvs. en bronzestatue af ham. Han opholdt sig i Trieste i perioden 1904-1915 og igen i 1919-1920, hvor han skrev flere bøger. Her findes byvandringer i James Joyces fodspor, så vil du gå med ham, så følg mærkningen for James Joyce.
Langs kanalen ligger det ene palads efter det andet i nyklassisk stil og spejler sig smukt i kanalen.

San Spiridione Kirken

Her ligger også den serbisk-ortodokse kirke San Spiridione fra 1868 med sine fantastiske kupler og helgenbilleder. Indenfor, hvor det er tilladt at fotografere, ses en overdådighed i guld, fresker og ikoner.

Art nouveau

På turen rundt i denne del af byen støder man også på den indfødte Umberto Sabas (1883-1957) bronzestatue. Denne piberygende poet har tidligere været portrætteret med sin pibe, men efter utallige gange at være fjernet (sikkert en god souvenir!) har man opgivet piben. 
Udover de mere klassiske stilarter byder arkitekturen på mange særdeles interessante bygninger i stilarten art nouveau - jugendstilen. Et væld af vinduer i forskellige størrelser, figurer, gesimser og altaner. Nogle er overdådige. En bygning har statuer stående på taget, som ser ned på én, når man passerer forbi. Elegant fundet på.

Caféerne

Følger man James Joyces fodspor vil man garanteret ende på en af de mange stemningsfulde kaffe-caféer - f.eks. Caffé Tommaseo - og der kunne nyde kaffe og østrigsk inspirerede kager eller et glas vin. Eller man kan sætte sig på en af fortovscaféerne ved Piazza dell’ Unitá d’Italia - f.eks. Caffé degli Specchi og blot nyde et glas koldt øl, mens man betragter de forbigående mennesker.

Om natten

Uanset om man er til aktivt natteliv eller ej, bør man unde sig selv en spadseretur efter mørkets frembrud, f.eks. langs havnepromenaden og omkring Piazza dell’ Unitá d’Italia for at se det hele illumineret. Smukkere kan det næsten ikke gøres.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser