10 steder du skal opleve i Apulien og Syditalien
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Apulien og Syditalien

10 steder du skal opleve i Apulien og Syditalien

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Syditalien er langt væk, men et ubeskriveligt og meget anderledes område i Italien. Her giver vi dig et bud på 10 steder, som du bør opleve på din rejse i det sydlige Italien.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Bari er hovedstad i Apulien

Den historiske havneby Bari er hovedstad i den italienske region Apulien (Puglia på italiensk), som udgør ”hælen” i den italienske støvle. Med sine ca. 323.000 indbyggere er byen det vigtigste handelscentrum i den sydlige del af Italien, næst efter Napoli. Nærmest uanset, hvor du befinder dig i byen, er der altid et herligt leben, og en skøn sydlandsk stemning, med fortovsrestauranter, spændende butikker med italiensk mode og ikke mindst de mange cafeer, der serverer italiensk kaffe af højeste kvalitet. Bari er også med sin placering det perfekte udgangspunkt til at udforske ”støvlens” hæl, med de mange spændende attraktioner og ikke mindst hyggelige små landsbyer. 

Den historiske havneby Bari er hovedstad i den italienske region Apulien.

Den historiske havneby Bari er hovedstad i den italienske region Apulien.

Du må få universet,
hvis bare jeg må få Italien

Giuseppe Verdi

Det gamle Bari

I den nordlige del af byen finder du Baris utroligt charmerende gamle bydel, Bari Vecchia. Størstedelen af den gamle bydel ligger på en lille, bred landtange, der munder ud i den store mole, der er med til at beskytte byens meget aktive havn. Størstedelen af den gamle bydel er et virvar af smalle gader, tæt omkranset af huse i 3-4 etagers højde, med vasketøj hængende på altanerne. Her finder du også en del små torve og pladser, med boder der sælger frugt og grønt, alt godt fra havet og ikke mindst alskens former for souvenirs. De fleste pladser rummer også en kirke, heriblandt Bari Katedralen der er indviet til San Sabino, den tidligere biskop af Apulien.

Trods det, at gaderne er smalle og torvepladserne er små, er der stadig plads til et bredt udvalg af frugt- og grøntboder.

Trods det, at gaderne er smalle og torvepladserne er små, er der stadig plads til et bredt udvalg af frugt- og grøntboder.

Den Schwabiske borg

En så stor havne- og handelsby som Bari, har gennem tiden måtte være i stand til at forsvare sig, både mod sørøvere og ikke mindst hære der har været interesseret i at overtage byens velstand. I den vestlige del af Bari Vecchia, grænsende op til den nordlige havn, ligger den normannisk-schwabiske borg, der siden anlæggelsen i 1200 tallet har beskyttet byen. Borgen blev anlagt af kejser Frederik II af Schwaben, og er i de følgende århundreder udvidet og forstærket adskillige gange, ikke mindst på grund af den militære udvikling. Borganlægget er i dag omkranset af en stor voldgrav, og består af høje, kraftige normanniske mure. Da borgens militære betydning forsvandt med udviklingen af nye våben, blev den sidenhen anvendt først til fængsel, og sidenhen til administrationsbygning. I dag er der åbent for offentligheden, og borgen fungerer som museum.

Den Schwabiske borg er med god grund et af Baris vartegn.

Den Schwabiske borg er med god grund et af Baris vartegn.

Den hellige Frans af Assisi

Det siges, at da den hellige Frans af Assisi besøgte kejser Frederik II af Schwaben på borgen, i år 1221, lod kejseren en kurtisane sende til den hellige Frans kammer, alt imens kejseren overvågede ham gennem et kighul. Da den hellige Frans sendte kurtisanen bort, blev kejseren dybt imponeret over Frans principper, og de to mænd brugte resten af natten med dybe samtaler. Om historien er sand vides ikke 100%, men ud fra hvad man ved om Frans af Assisi, anses den af historikere som værende meget sandsynlig.

Øreformet pasta

Ca. 100 m fra borgen finder du den smalle gade Arco Alto, der især er berømt for en af Baris kulinariske specialiteter, nemlig den øreformede pasta orecchiette, små ører. Det der gør gaden så særlig, er de mange pasta-damer, der sidder udenfor deres huse og former pastastykker til den store guldmedalje. Det er meget fascinerende at se hvordan de med deres ekspertises ynde, først ruller pastadejen, skærer den i skiver og former hver enkel skive med hænderne. Det er nærmest en kunstart, og du har ikke været i Bari, hvis ikke du som minimum en gang har smagt de  berømte orecchiette. Du kan enten købe en pose frisk pasta fra damerne, eller smage det tilberedt på en af de mange små restauranter der findes i den gamle bydel.

Der serveres også andet end pasta på byens restauranter, men orecchiette skal smages.

Der serveres også andet end pasta på byens restauranter, men orecchiette skal smages.

Julemandens basilika i Bari

Det er nok de færreste der tænker på julemanden når du siger Italien, men det er faktisk ikke helt forkert at kalde Bari for julemandens by på trods af, at den berømte katolske helgen Skt. Nikolaus, der har lagt navn til myterne om julemanden, faktisk aldrig boede i byen, mens han levede. Frem til sin død i år 345 var han nemlig biskop i byen Myra, i den tyrkiske provins Antalya, hvor hans jordiske rester blev stedt til hvile. I år 1087 blev Myra hærget af muslimske seldsjukker, og for at beskytte de jordiske rester af Skt. Nikolaus, brød en græsk sørøver og hans 62 sømænd ifølge legenderne ind, og stjal relikvierne fra sarkofagen, for at bringe dem i sikkerhed i Bari. Straks efter relikviernes ankomst til Bari, blev de opbevaret i San Stefano kirken. Samtidig gik de lokale i gang med at opføre Basilica San Nicola, Skt. Nikolaus basilikaen for at ære den hellige Nikolaus og for opbevare hans jordiske rester.

Foran basilikaen står en statue af Skt Nikolaus.

Foran basilikaen står en statue af Skt Nikolaus.

I september måned 1089 blev krypten under basilikaen indviet af pave Urban, og relikvierne blev overført til kirken, hvor de befinder sig den dag i dag. Basilikaen minder i opbygning nærmest som et fæstningsværk, og den har også flere gange fungeret som borg, for at beskytte både byens borgere og ikke mindst de hellige relikvier og mange skatte og kunstværker der er opbevaret i kirken. Selv hvis du ikke er troende er det en oplevelse at besøge de imponerende romansk indrettede rum og opleve de mange kunstværker der pryder basilikaen.

Med tog til kystbyen Monopoli

Den lille kystby Monopoli ca. 40 km sydvest for Bari har siden grundlæggelsen i omkring år 500 fvt været havneby, og i middelalderen blev byen udgangspunkt for flere af korstogene til Det Hellige Land. På grund af byens strategiske beliggenhed, er her langs kystlinjen flere borge og bymure, der har beskyttet mod angreb fra søsiden. Den gamle bydel er i dag mest af alt turistby, og de mange hvide huse, der ligger ud til vandsiden, har givet byen tilnavnet den hvide by. Korsfarerenes indflydelse på byen er tydelig i bl.a. katedralen og de mange klostre, der er placeret rundt om i byen. Byen emmer af syditaliensk stemning, ikke mindst i de små havne, hvor de lokale fiskere bringer dagens fangst ind til de mange restauranter. Her får du i ordets bogstavelige forstand alt godt fra havet. Tempoet er roligt og trænger du virkelig til at slappe af, kan du tage dig en svømmetur fra en af de små strande, der omgiver byen.

Monopolis bymure har i århundreder beskyttet byen mod sørøvere. I dag er her noget mere fredeligt og du kan snildt tage en svømmetur fra en af molerne.

Monopolis bymure har i århundreder beskyttet byen mod sørøvere. I dag er her noget mere fredeligt og du kan snildt tage en svømmetur fra en af molerne.

Besøg Agroturisme - restaurant på den familiedrevne gård

Den såkaldte Agroturisme, landbrugsturisme, i og omkring Monopoli er utrolig populært og et af de mange steder du kan opleve det, er på gården Masseria Curatori, et par km uden for byen.  Masseria Curatori, der ligger i de skønneste omgivelser du kan forestille dig, er en klassisk syditaliensk gård, indrettet med bed and breakfast samt en restaurant, hvor størstedelen af den mad, der bliver serveret, er produceret på selve gården. Stedets historie går tilbage til den tidlige middelalder og her var tidligere et kloster, hvis kældre i dag bruges til produktion af bl.a. oste og vine. Hele familien er involveret i driften af Masseria Curatori, fra de yngste børn, der dog mest blot nyder livet, til bedstemor der står for alt i køkkenet, og derudover også underviser gæster i madlavning.
Der er ingen tvivl om, at den italienske madkultur har og har haft enorm indflydelse på hele verdens gode spisevaner og det er med god grund. De lokale retter er et miks af alt det bedste fra Adriaterhavsområdet, med fisk, pasta, kød og oste, anrettet på traditionel vis.

Al maden på Masseria Curatori bliver lavet på traditionel vis.

Al maden på Masseria Curatori bliver lavet på traditionel vis.

Det er noget helt særligt at komme ud at spise på denne måde, hvor man kommer helt ind under huden på den italienske kultur og ind i den lokale families hjem. Og så smager maden bare himmelsk.  I perioden fra marts til oktober kan aftensmaden uden problemer kan nydes under åben himmel, i den hyggelige gårdhave. Så bliver det nærmest ikke bedre.

Castel del Monte - borgen på bjerget

På en bakketop i 540 meters højde, ca. 55 km vest for Bari ligger Castel del Monte – borgen på bjerget. Castel del Monte blev bygget i 1240’erne af kong Frederik II, der var konge over Tyskland, Italien og Jerusalem samt kejser over det romerske rige, som en del af hans indsats for at bringe ro over det sydlige Italien og Sicilien, blandt andet ved at bygge en række borge, hvoraf Castel del Monte var den ubetinget stærkeste. Borgen er bygget af enorme blokke af kvartsbærende kalksten og arkitekturen med den ottekantede form er muligvis inspireret af Klippemoskeen i Jerusalem, som kong Frederik II så, i det hellige land, under det 6. korstog. Selve byggeriet har elementer af forskellige byggestile fra Nordeuropa, den muslimske verden samt den klassiske oldtid, hvilket kommer til udtryk i f.eks. de mange romerske marmorsøjler i de forskellige rum.

Emberto Eco’s Rosens navn

Castel del Monte har en diameter på 56 m. og væggene er 25 meter høje og hver side af de ottekantede mure er 16,5 m lange. Indvendigt er der en borggård og adskillige rum med høje hvælvede lofter og her var tidligere utrolig smukt udsmykket, men grundet tyverier i det 18. århundrede er alle møbler og marmorgenstande fra slottet desværre væk i dag. Borgen er dog stadig en utrolig populær turistdestination, og står efter renovationer i 1928 i en meget flot stand.  Det siges, at fortet Aedeficum i Emberto Eco’s Rosens navn, der også er filmatiseret i 1986 med Sean Connery i hovedrollen, er inspireret af Castel del Monte, som siden 1996 har været på UNESCO’s verdensarvsliste.

Selv den indvendige borggård er ottekantet.

Selv den indvendige borggård er ottekantet.

Trani – den smukke havneby

Ca. 40 km vestnordvest for Bari ligger byen Trani, der har siden den tidlige middelalder været en vigtig havne- og handelsby, og i 1063 blev den første vestlige maritime lov ”Ordinamenta et consuetudo maris” underskrevet i Trani. Byen er opbygget omkring den store havn, der i dag hovedsageligt er indrettet som lystbådehavn, men flere små fiskerbåde bringer dog også stadig dagligt friske fisk ind til de mange restauranter, der ligger langs kajen. Den mest fremtrædende bygning i byen er den store katedral, der står helt ud til vandet ved den ene af de to moler, der beskytter havnen mod havets kræfter. Katedralen er indviet til den katolske helgen Skt Nicolaus af Trani, der omkom i byen under en pilgrimsrejse til Rom i år 1094. Hans jordiske rester er stedt til hvile i kirkens krypt. Det 59 meter høje klokketårn kan ses over det meste af byen, og har også hjulpet mange sejlere til at finde vej. Byens gamle bymure og fæstningsværker er næsten alle gået tabt, men det gamle fort fra det 13. århundred er blevet restaureret og fungerer i dag som museum, der er åbent for offentligheden.

Tranis katedral med det 59 m høje klokketårn, kan ses fra det meste af byen.

Tranis katedral med det 59 m høje klokketårn, kan ses fra det meste af byen.

Kom tæt på olie fra verdens ældste olivenplantager

Med omkring 1.250.000 olivenolie-producenter er Italien et af de lande i verden, der producerer mest olivenolie. 80% af al verdens olivenolie bliver produceret i EU landene omkring Middelhavet og udgjorde i år 2000 ca. 4% af hele EUs samlede landbrugsareal. Apulien står for ca. 40% af Italiens olivenolie produktion, med omkring 300.000 tons produceret pr. år. Der er mellem 50-60 mio. oliventræer i Apulien alene, og det er ulovligt at fjerne et oliventræ, når det først er plantet i den apuliske jord. Olivenolie anvendes i både madlavning, sæber, kosmetik og som lampeolie. Produktionen går mange tusinde år tilbage i tiden, og en af de ældste olivenplantager i verden er Antica Masseria Brancati. Selve den nuværende gård blev anlagt i 1500 tallet, men nogen af træerne på plantagen har stået her i mellem 2-3.000 år. 

Ingen olie uden oliven. Men de enkelte presningers smag afhænger af den enkelte olivens modenhed, samt den presseteknik der er blevet anvendt.

Ingen olie uden oliven. Men de enkelte presningers smag afhænger af den enkelte olivens modenhed, samt den presseteknik der er blevet anvendt.

Rundvisning på en af verdens ældste olivengårde

Det er ret imponerende at få en rundvisning på plantagen, og komme helt tæt på nogen af de ældste træer, og ikke mindst komme ind i flere af de historiske bygninger på farmen, hvoraf nogen også går flere tusind år tilbage i tiden. I pressekælderen boede arbejderne indelukket i op til 3 mdr. ad gangen for at beskytte den meget værdifulde olie mod at blive stjålet af pirater. Olivenolien kommer i forskellige varianter fra grønne eller sorte oliven og forskellige presninger, hvoraf ekstra jomfru olivenolien er den absolut fineste, og også dyreste. Som en del af besøget er der smagning på gårdens tre mest populære olier, og der er selvfølgelig også mulighed for at købe din favoritolie med hjem.
Det er ret interessant at lære om hvordan man kender forskel på olierne, ikke mindst ved at læse etiketterne i supermarkedet, men også på farven, smagen og lugten. Der er en verden til forskel på de olier der bruges direkte på maden, og dem der f.eks. kun bør anvendes til f.eks. stegning af kød.

Trullihusene i Alberobello

Omkring 55 km sydøst for Bari, finder du byen Alberobello, der blev grundlagt i det tidlige 1500 tal, hvor greven af Conversano, Andrea Matteo III, lod ca. 40 bondefamilier slå sig ned og dyrke hans jord. Byen, der i dag huser omkring 10.000 indbyggere, er især kendt for de mange særlige Trulli huse. Husene er opbygget i sten, der er lagt lag på lag, helt uden brug af mørtel. Indbyggerene betalte nemlig skat af nybyggede huse, men fordi der ikke er mørtel, kunne man hurtigt pille husene ned, når skatteopkræveren kom forbi. På den måde slap indbyggerne for at betale skat for husene.
Alberobello er den eneste by med et helt nabolag bestående af Trulli huse, og bliver derfor anset som den kulturelle hovedstad for Trullikulturen. På mange af husene kan man se spændende udformede figurer i tagene, som menes at være signaturer fra de forskellige bygmestre.

Slap for at betale skat

Indbyggerene betalte skat af nybyggede huse, men fordi der ikke er mørtel, kunne man hurtigt pille husene ned, når skatteopkræveren kom forbi. På den måde slap indbyggerne for at betale skat for husene. Alberobello er den eneste by med et helt nabolag bestående af Trulli huse, og bliver derfor anset som den kulturelle hovedstad for Trullikulturen. På mange af husene kan man se spændende udformede figurer i tagene, som menes at være signaturer fra de forskellige bygmestre.

Alberobello er kendt som Trullikulturens hovedstad.

Alberobello er kendt som Trullikulturens hovedstad.

Fakta om Italien - Apulien

Apulien - Puglia på italiensk - er en region i det sydøstlige Italien og udgør hele "hælen" i den italienske støvle.  Den grænser op til regionerne: Molise mod nord, Campania mod vest, og Basilicata mod sydvest. 

Hovedstad: Bari

Befolkningstal: Ca. 4mio.

Areal: Ca. 19.345 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 2.200 (Dansk tyske grænse ved Padborg)

Mest besøgte steder: Byerne Bari, Trani, Monopoli, Orvieto, Alberobello, Trullihuse, Gargano-halvøen

Mere information:

Turistinformation: Italien

Oplev Italien på en busrejse: Riis Rejser