1 IMG_8183.JPG

Smagen af whiskey i Kilbeggan

Google Map...

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Tidsforskel: 1 time efter

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland

Imens fortæller vores kompetente rejseleder om Irlands mere end 8.000 årige spændende og dramatiske historie - der starter med et stenalderfolk fra Den Iberiske Halvø, som slog sig ned på øen omkring 6.000 år før vores tidsregning.
 
Det var dog kelterne, der kom til øen omkring 700 år f. Kr. som efterlod sig de størst påvirkninger f.eks. med irernes keltiske sprog. Vi hører om irernes stridigheder og kultur i takt med at vi besøger de steder, hvor tingene skete og kan ses - også den seneste konflikt mellem katolikker og protestanter.

Irlands ældste fungerende whiskeydestilleri

Midt på øen kommer vi til den lille landsby Kilbeggan, hvor vi besøger landets ældste whiskeydestilleri - Kilbeggan Distillery - der fremstiller whiskey efter de helt gamle traditioner. (Bemærk at irsk whiskey staves med e i modsætning til f.eks. skotsk whisky).

Her fik man allerede i 1757 licens til at producere whiskey. Licensen blev overtaget af en ny familie i 1843, som drev destilleriet indtil produktionen blev indstillet i 1954 og firmaet lukkede i 1957.

Destilleriet lukkede af flere årsager. Maskineriet blev aldrig rigtigt fornyet og skatterne på whiskey og transportomkostningerne var høje. Hertil kom den økonomiske depression, der reducerede efterspørgslen  på whiskey i 1920'erne og 30'erne, mens øl, der var billigere, blev mere populært blandt folk. Dertil kom, at det amerikanske marked var lukket under spiritusforbuddet mellem 1920 og 1933.

I 1988 købte Cooley Distellery stedet samt licensen til at fremstille Kilbeggan Irish Whiskey og etablerede sig i 2007 i de gamle lagerbygninger, hvor der i dag produceres maltwhiskey.

Vi får hele historien fortalt på en guidet rundvisning mellem de gamle maskiner i de oprindelige bygninger. 

Vandmøllehjul og dampmaskine

Uden for den hvide fabriksbygning med den høje skorsten drives et stort vandmøllehjul rundt af strømmen fra Brosna River. Det giver den dag i dag energi til at opvarme de store bryggekar. Det fortælles, at datidens bryggeriarbejdere somme tider tog sig et varmt bad i bryggekarrene - hvilket efter sigende skulle have givet whiskey'en en helt særlig smag ...

Blandt de gamle maskiner som endnu findes i bryggeriet er en fortsat brugbar dampmaskinen fra 1887 - og dermed en af verdens ældste fungerende dampmaskiner.

Dampmaskinen benyttes tre til fire gange om året, når vandstanden i Brosna-floden er så lav, at møllehjulet ikke kan drives – eller hvis det skal repareres. 

Destillering

Hele processen med at fremstille whiskey bliver gennemgået - fra kornet som spirer, over masken der gærer i de store kar, til destillationen i de gamle kobberkedler og den endelige lagring på træfade.                                                                                                                                      

Smagen af whiskey

Efter rundvisningen smager vi naturligvis på det endelige produkt og har mulighed for at handle.

For at flaskernes indhold må betegnes som ”irsk whiskey”, skal whiskey'en være lagret i mindst tre år og én dag. Men vi kan også sagtens købe whiskey, som er meget ældre.

Med smagen af whiskey hængende i munden fortsætter vi rundrejsen mod vores hotel Athlone Springs lidt uden for byen Athlone, inden vi i morgen skal opleve Galway - porten til det vestlige Irland.