602 IMG_8400.JPG
Rundrejse med

Politiske budskaber i Derry

Google Map...
Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland

Gavlmalerier og monumenter i Derry

Vi er på vej gennem regionen Donegal i det nordvestlige Irland mod Derry, som briterne kalder Londonderry, i Nordirland. Undervejs hører vi om de genvordigheder, krige, frihedskampe, vold og terror som har præget Irland i århundreder. Gennem forskellige frihedskampe lykkedes det det overvejende katolske Irland at få delt øen i 1921, hvorved man dannede Fristaten Eire, som blev til Republikken Irland i 1948. Den nordlige Ulster-region, hvor de fleste var protestanter, forblev i union med De Britiske Øer og fik landebetegnelsen Nordirland. Men urolighederne ulmede fortsat. Katolikker fik de dårligste job og de laveste lønninger og gennem flere generationer opstod der et had mellem tilhængere af republikken og tilhængere af unionen. Oprørsgrupper som Den Irske Republikanske Hær (IRA) på den ene side og Ulster Freedom Fighters (UFF) på den anden side bekrigede hinanden gennem terrorattentater. Tusinder døde og blev lemlæstet. Britiske tropper blev sat ind og på den blodige søndag den. 30. januar 1972 dræbte britiske faldskærmssoldater 14 katolske demonstranter i Derry. En ulykkelig hændelse som sidder dybt i republikanerne. Først i 1998 lykkedes det parterne fra de to sider, at danne en fælles regering for Nordirland.
Vi mærker hverken toldere eller grænsekontrol, da vi kører ind i Nordirland og stopper ved nogle af de mange gavlmalerier med politiske budskaber og nøglescener fra urolighederne. Vi ser mindesmærket for ”den blodige søndag”, inden vi fortsætter til H-blok-monumentet, der skal minde os om den blok i fængslet, hvor katolske fanger blev pint og flere sultestrejkede sig til døden. Briterne finder flere af disse monumenter ulovlige.                                                                    

Derrys bymur - den eneste intakte i Irland

Vi er nået til mindesmærket for krigens faldne på The Diamond midt i den gamle bydel, der er omkranset af Irlands eneste intakte bymur. Bymuren blev opført mellem 1613 og 1618, da man grundlagde byen. Der er fire byporte, som fører ind under bymuren til den gamle by. Flere af disse er dog renoveret/opført i 1800-årene. Vi spadserer rundt på den 1,6 km. lange og otte meter bredde bymur, som - trods adskillige krige - aldrig har været skudt i stykker. Herfra kan vi se flere af byens prominente bygninger og gør holdt på nogle af bastionerne med kanoner og vagttårne for at skue ud over det lavere liggende byområde uden for bymuren. Vi passerer bl.a. St. Columb's protestantiske katedral bygget i gotisk stil mellem 1628 og 1633. Det var den første katedral bygget på De Britiske Øer efter reformationen og er opkaldt efter byens grundlægger missionæren Skt. Columba. På bymurens nordlige del kommer vi også forbi den store åbne plads Guildhall Square med byens gamle rådhus Guildhall. I middelalderen gik floden River Foyle helt inde ved bymuren, hvor skibe kunne lægge til og folk og gods kunne komme til og fra byen.

Guildhall - det gamle rådhus

Guildhall er en enestående, smuk bygning opført i 1887 i nygotisk stil og med et majestætisk klokketårn. Bygningen er opført på en opfyldt grund, hvor River Foyle tidligere løb. Indvendigt er Guildhall ualmindeligt flot udsmykket med imponerende mosaikruder i en meget stor sal som også rummer et kæmpemæssigt orgel, der bl.a. benyttes ved byens orgelfestival. Det er ligeledes muligt at besøge den tidligere rådsal.                                                                             
Vi slutter besøget i Derry med en tur ud på Fredsbroen - Peace Bridge - et af Derrys nyere varetegn. Broen er en cykel- og gangbro fra 2011, som snor sig over Foyle-floden og har skabt bedre og lettere kontakt mellem protestanter og de katolikker, som fortrinsvis bor på den anden side af floden.
Senere indkvarteres vi på City Hotel for en enkelt nat, inden vi i morgen fortsætter vores rundrejse i Nordirland mod Kæmpernes Landevej - Giants Causway - med et enestående naturfænomen.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser