Knock - Irlands hellige by
Log ind Log ind
Knock - Irlands hellige by

Knock - Irlands hellige by

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

På denne rundrejse i Irland besøges den hellige by Knock og vi hører om åbenbaringen i den lille landsby.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Åbenbaringen i Knock

Før 1876 var landsbyen Knock er lille, uanseelig flække i det øde nordvestlige Irland, som ingen havde særlig interesse i. Men så skete der noget, som vendte op og ned på det lille samfund. Indbyggerne fik en åbenbaring på gavlen af den lokale sognekirke. Historien om Knock begynder en regnfuld aften den 21. august 1879, hvor 15 personer fra den lille landsby blev vidner til en åbenbaring på gavlen af den gamle sognekirke. Under ed bekræftede vidnerne, der var i alderen fra 5 til 74 år, at have haft et syn, hvor Jomfru Maria, Joseph og apostlen Johannes viste sig sammen med et alter, et kors og et lam omgivet af engle. Denne åbenbaring, der varede i to timer, var uden hørbart budskab - og man kan hver især danne sig en mening om dette.
Efterfølgende er der rapporteret om mirakuløse hændelser på stedet og folk er strømmet til for at søge helbredelse, forsoning og fred. I dag er Knock Irlands helligste by på linje med f.eks. Fatima i Portugal og Lourdes i Frankrig og besøges hver år af omkring to millioner pilgrimme.
Den polske pave Johannes Paul II besøgte Knock i 1979 i hundredåret for åbenbaringen og holdt messe i den store basilika. Også Moder Theresa har besøgt helligdommen i Knock i 1993.

Åbenbaringen i Knock

Åbenbaringen i Knock

Basilikaen og Forsoningskapellet i Knock

I dag har stedet udviklet sig på et enormt område med fem kirker, fire store parkeringspladser, hoteller, vandrerhjem og campingplads, museum og kiosk m.m. - og ikke mindst egen lufthavn for at kunne modtage de mange pilgrimme. I 1976 stod basilikaen klar. Det er et enormt bygningsværk i moderne, hvid arkitektur med et sort sylespidst tårn. Basilikaen har plads til næsten 10.000 personer og da vi træder indenfor, betages vi dels af rummets lys og storhed - og tiltrækkes af den meget fine altertavle udført i kulørte mosaik, der gengiver åbenbaringen fra 1879.
Nederst ved den store plads ligger en af de andre kirker - Forsoningskapellet indviet i 1990 - som også har en aldeles flot altertavle udført i kulørt mosaik. Bestemt også et besøg værd.

Basilikaen i Knock

Basilikaen i Knock

Sognekirken med åbenbarings-kapel

På den anden side af den store åbne plads ligger sognekirken, på hvis gavl åbenbaringen blev set. I dag er her bygget et åbenbaringskapel i forlængelse af sognekirkens gavl, hvor der er rejst statuer af Jomfru Maria, Joseph og apostlen Johannes, ligesom der i gavlen ses relieffer af altret, korset, lammet og englene. På en række bænke foran gavlen sidder pilgrimme og beder til, at et mirakel vil ske også for dem.
Vi søger hen på landsbyens hovedgade, hvor souvenirbutikker bugner af hellige statuer, helgenbilleder og andre religiøse effekter som turister, pilgrimme og andre troende kan købe med hjem.

Forsoningskapellet

Forsoningskapellet

William Butler Yeats' gravsted

Efter besøget i Knock fortsætter rundrejsen i det nordvestlige Irland og bussen stopper nord for byen Sligo for at gøre holdt ved den store irske forfatter William Butler Yeats' gravsted på Drumcliffe kirkegård. W. B. Yeats (1865-1939) anses for at være en af de mest betydningsfulde engelsksprogede forfattere i det 20. århundrede, hvorfor han også modtog Nobelprisen i litteratur i 1923. Et mindesmærke ses foran indgangen til kirkegården, hvor selve gravstedet er.                                       

Mindesmærke ved Drumcliffe kirkegård

Mindesmærke ved Drumcliffe kirkegård

På Drumcliffe kirkegård ses et af de helt gamle højkors fra det 9. århundrede - dengang i den tidlige middelalder, hvor her lå et kloster - Drumcliffe Monestery. Højkorset er særligt interessant, fordi det har relieffer af Adam og Eva, der smides ud af Paradis og viser menneskets forfald. Herover ses et relief, hvor Kain slår sin bror Abel ihjel, og øverst andre religiøse hændelser som alle henviser til Biblens historie over for klosterets besøgende. 
Fra Drumcliffe er der ikke langt til Donegal - der både har slot og klosterruin.

Drumcliffe kirkegård med keltisk kors

Drumcliffe kirkegård med keltisk kors

Fakta om Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland