Giants Causeway - et enestående naturfænomen i Nordirland
Log ind Log ind
Giants Causeway - et enestående naturfænomen i Nordirland

Giants Causeway - et enestående naturfænomen i Nordirland

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

På denne rundrejse i Irland besøges Giants Causway - Kæmpernes Landevej - ved den dramatiske nordkyst af Nordirland. Her fortælles historien om hvordan de mere end 40.000 mangekantede basaltsten blev dannet i voldsomme vulkanudbrud for 60 millioner år siden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

40.000 basaltsøjler

Disse spektakulære klippeformationer er et af de mest imponerende og stemningsfulde naturfænomener i Nordirland. Landskabet er fabelagtigt smukt - det har tårnhøje klipper og klipperskråninger, og ser ud som om det kunne have været lavet af vanvittige kæmper. Den asfalterede vej går ned til basaltklipperne, der ligger i vandkanten og danner mønstre som kun naturen kan skabe og derfor også er så unikke, at stedet er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. De mangekantede basaltsten - de fleste har fem eller seks kanter, enkelte op til ti kanter - ligger som om en brolægger har lagt fliser her. Andre steder er de forskudte og danner klippesider og klippehøje. Et sted har klipperne formet sig som en kæmpemæssig stol og et andet sted ses en enkeltstående kæmpesten, der har form som en stor sko. Mon det har været en af kæmpernes?

Ned mod Giants Causway

Ned mod Giants Causway

Legender om kæmperne

Der er naturligvis mange legender og mystiske historier forbundet med et naturfænomen som dette. En af legenderne beretter om den irske kæmpe Finn McCool, der byggede en bro af basaltstenene over havet til Skotland, så han kunne komme derover og tæske kæmpen Bennandonner, som han synes larmede for meget. Selv om han havde fem pund mos i hvert øre, kunne han høre ham. Da Finn McCool nærmede sig Skotland kunne han godt se, at Bennadonner var noget større end ham selv og han skyndte sig tilbage til sit hus i Irland. Han fortalte sin kone at han nu havde tænkt sig bedre om. Imidlertid havde Bennadonner fået nys om at Finn McCool havde været efter ham og nu gik han over til Irland for at straffe Finn McCool. Da kæmpen fra Skotland bankede på døren, råbte konen til Finn, at han skulle skynde at gemme sig i barnevuggen inde i børneværelset. Hun åbnede døren og fortalte kæmpeskotten, at hendes mand var gået på jagt - og bød ham indenfor i storsalen så længe. Der kom en lyd inde fra børneværelset og Bennadonner spurgte hvad det var.
- Det er bare vores baby som er sulten og klynker efter mad, svarede hun. 
- Lad mig se, sagde skotten, og da han så Finn McCools hoved stikke frem under dynen, forlod han skyndsomt huset og drog tilbage til Skotland - for hvis de irske babyer var så store, hvor stor ville en voksen kæmpe så ikke være?

På de yderste basaltklipper

På de yderste basaltklipper

Flere vandreruter

Følger du en af de afmærkede vandreruter (den blå), kommer du forbi en klippeside som kaldes ”Orgelpiberne”. Her rejser basaltsøjlerne sig lodret op ad klippesiden. Ruten fortsætter ud omkring endnu en pynt, hvor den stopper med udsigt til kæmpernes skorsten - The Chimney Stacks.

Basaltklipper som orgelpiber

Basaltklipper som orgelpiber

Imponerende udsigter

Lidt tilbage ad den blå rute går en trappe med 162 trin op til toppen af klippeskrænten og her kan du følge de lidt vanskeligere ruter rød og gul helt ud til skorstene. Herfra tager det dramatiske landskab sig måske endnu vildere ud. På turen tilbage mod besøgscentret bliver du oppe på kanten af klippekysten og har det ene panoramaudsyn efter det andet både mod kysten og ind mod landet. I det interaktive besøgscenter, der både har cafeteria og souvenirbutik, er der tid til lidt frokost, inden bussen fortsætter på rundrejsen i Nordirland.

Fra havoverfladen går det op ad utalige trappetrin

Fra havoverfladen går det op ad utalige trappetrin

Carrik-a-Rede Rope Bridge

Omkring 11 km. fra basaltklipperne ser vi ned på en 20 meter lang hængebro, der svæver ca. 30 meter over Atlanterhavets frådende bølger. Carrik-a-Rede Rope Bridge forbinder fastlandet med klippeøen Carrickarede, hvorfra fiskerne kunne spænde fiskenet ud og fange de fisk som gik mellem fastlandet og øen. I dag er det en luftig attraktion, hvor turister med hang til hjertebanken og adrenalin i blodet kan udfordre deres mod med at vandre på denne hængebro. Vi læner os roligt tilbage i bussen som fortsætter ad Nordirlands smukke kystvej på vej mod Belfast - en by med kontraster.

Klippeøen Carrickarede forbundet til fastlandet med Carrik-a-Rede Rope Bridge

Klippeøen Carrickarede forbundet til fastlandet med Carrik-a-Rede Rope Bridge

Fakta om Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland